Ρεν: Να μπουν κανόνες για το «κούρεμα» στις προβληματικές τράπεζες - iefimerida.gr

Ρεν: Να μπουν κανόνες για το «κούρεμα» στις προβληματικές τράπεζες

Ρεν: Να μπουν κανόνες στο «κούρεμα» των προβληματικών τραπεζών
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Υπέρ της ταχείας δημιουργίας μηχανισμού αναδιάρθρωσης και ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, των οποίων οι καταθέτες θα «σηκώνουν» τα βάρη σε περίπτωση δυσχέρειας τάσσεται ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν. Παράλληλα ζητά να υπάρξουν συγκεκριμένοι κανόνες, ενώ χαρακτήρισε την διαχείριση της τραπεζικής κρίσης στην Ισπανία, ως «υπόδειγμα» για τον μηχανισμό.

«Υπάρχουν ακόμη ερωτηματικά για τους κανόνες του παιχνιδιού ως προς την αναδιάρθρωση και την εσωτερική ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και θεωρώ ότι είναι σημαντικό να αποσαφηνίσουμε τώρα τους κανόνες», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος στη Wall Street Joyrnal και υπενθύμισε πως το ευρωπαϊκό σχέδιο προέβλεπε ότι οι μέτοχοι και οι πιστωτές μιας τράπεζας που αντιμετωπίζει προβλήματα, θα καλούνται κατά προτεραιότητα να επωμισθούν τα βάρη μέσω του συστήματος «διάσωσης εκ των έσω» (bail in) και σε περίπτωση που αυτό δεν επαρκεί θα πρέπει το ενδιαφερόμενο κράτος να παρέμβει. Εάν ούτε αυτή η κίνηση δεν μπορεί να σώσει την τράπεζα, τότε θα υπάρχει πρόβλεψη για προσφυγή στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Ωστόσο, η σύσταση του κοινού μηχανισμού για τη διευθέτηση των «προβληματικών» τραπεζών, συναντά αρκετές δυσκολίες με μια από αυτές να αφορά τον ρόλο των μη ασφαλισμένων καταθετών, καθώς ορισμένες πλευρές θεωρούν ότι πρέπει να επωμισθούν τα βάρη της διάσωσης μετά τους μετόχους και τους πιστωτές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ