Η Τζοάν Μπαέζ επιστρέφει στο Βιετνάμ και τραγούδησε ξανά το Oh Freedom [βίντεο] - iefimerida.gr

Η Τζοάν Μπαέζ επιστρέφει στο Βιετνάμ και τραγούδησε ξανά το Oh Freedom [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το εμβληματικό «Oh Freedom» τραγούδησε σχεδόν έναν αιώνα μετά στο ίδιο καταφύγιο όπου διέμενε στο Ανόι η διάσημη ακτιβίστρια Τζοάν Μπαέζ.

Η καλλιτέχνις που σημάδεψε με το χαρακτηριστικό μέταλλο της φωνής της τον τερματισμό της Αμερικανικής επέμβασης στο Βόρειο Βιετνάμ, επέστρεψε στη βιετναμέζικη πρωτεύουσα για να θυμίσει τις εννέα τρομακτικές ημέρες που έζησε στο καταφύγιο του ξενοδοχείου.

«Ήταν η πρώτη μου εμπειρία να αντιμετωπίσω την θνητότητά μου, την οποία θεωρούσα ως μια φοβερή κοσμική συμφωνία. Οποιοσδήποτε άλλος θα μπορούσε να πεθάνει, αλλά για μένα υπήρχαν άλλα σχέδια. Κι έτσι όταν έφτασα τόσο κοντά, τόσες πολλές φορές αυτό σε αλλάζει», δήλωσε η Μπαέζ.

Η Μπεάζ, γνωρίζοντας τη δύναμη της φήμης και της αναγνωρισιμότητας της, ως ακτιβίστρια και μέλος ειρηνευτικής αποστολής, επιχειρούσε το Δεκέμβριο του 1972 να τερματίσει την αμερικανική επέμβαση στο βόρειο Βιετνάμ.

Η εμβληματική Αμερικανίδα περιγράφει την εμπειρία της με τα αμερικανικά βομβαρδιστικά να πετούν πάνω από το Ανόι και να σπέρνουν τον όλεθρο. Η ειρηνευτική αποστολή τερματίστηκε πρόωρα από την πραγματικότητα του πολέμου. Έτρεχε στα τυφλά στους διαδρόμους του ξενοδοχείου «Metropole» με κατεύθυνση το καταφύγιο της. Εκείνες τις ώρες που έμοιαζαν ατελείωτες τις πέρασε άλλοτε με προσευχές και άλλοτε με τραγούδια ενώ η γη πάνω από το κεφάλι της αλλά και όλων όσοι ήταν συγκεντρωμένοι εκεί, έτρεμε.

Σήμερα, το Metropole στο Ανόι έχει αλλάξει όψη και χαρακτηρίζεται από πολυτέλεια. Η διαρρύθμιση όμως παραμένει ίδια. Η Μπαέζ ακολούθησε την ίδια διαδρομή μόνον που ο προορισμός είχε μεταλλαχθεί. Το καταφύγιο του '70 είναι πλέον ένα από τα ατμοσφαιρικά μπαρ του ξενοδοχείου.
Η ίδια δεν έχει εγκαταλείψει το τραγούδι, ετοιμάζεται για καλοκαιρινή περιοδεία στην Αυστραλία, αφιερώνεται επίσης στο νέο πάθος της, την ζωγραφική και παρακολουθεί στενά τα πολιτικά πράγματα, αποφεύγει ωστόσο να εμπλακεί με την πολιτική, πλην όμως έκανε μια εξαίρεση το 2008 για τον Μπαράκ Ομπάμα.

Δηλώνει πάντως πως δεν προτίθεται να ασχοληθεί ξανά και αναφέρει πως «κατά κάποιο τρόπο είναι απογοητευμένη αλλά από την άλλη θα ήταν ανόητο να προσδοκά περισσότερα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ