Ποιες πολεοδομικές παραβάσεις νομιμοποιούνται - Οι πέντε κατηγορίες ακινήτων - iefimerida.gr

Ποιες πολεοδομικές παραβάσεις νομιμοποιούνται - Οι πέντε κατηγορίες ακινήτων

Ποιες πολεοδομικές παραβάσεις νομιμοποιούνται -Οι πέντε κατηγορίες ακινήτων
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να παρουσιαστεί το σχέδιο νόμου για τις αυθαίρετες κατασκευές από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Σταύρο Καλαφάτη, προκειμένου να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και κατόπιν να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, όπως αναφέρει και ο «Ελεύθερος Τύπος», νομιμοποιούνται οριστικά οι πολεοδομικές παραβάσεις σε ακίνητα που διαθέτουν οικοδομική άδεια, με την προϋπόθεση ότι οι παραβάσεις αυτές δεν ξεπερνούν το 40% των όρων δόμησης, που ισχύουν στην περιοχή που έχουν ανεγερθεί.

Η ρύθμιση καθορίζει ότι θα νομιμοποιούνται μέχρι και 20% των παράνομων εξωστών και μέχρι 20% των παράνομα κλεισμένων ημιυπαίθριων χώρων.

Παράλληλα στο νέο νόμο προβλέπονται διαδικασίες νομιμοποίησης που δεν θα ταλαιπωρούν τους πολίτες και με την πληρωμή ακόμη και ενός απλού παραβόλου των 500 ευρώ θα δίνουν οριστική λύση στο πρόβλημα των αυθαιρεσιών. Παράλληλα, όλα τα κτίσματα που έχουν ανεγερθεί πριν από το 1975 θα θεωρούνται νόμιμα, είτε διαθέτουν άδεια είτε όχι.

Οι πέντε κατηγορίες των ακινήτων

Μικρο-αυθαιρεσίες σε κτίρια που έχουν οικοδομική άδεια (πέργολες, πατάρια, μικρά υπόγεια, γκαράζ). Τα ακίνητα θα εξαιρούνται οριστικά από την κατεδάφιση με την προσκόμιση στην αρμόδια υπηρεσία του τίτλου ιδιοκτησίας και την καταβολή παραβόλου 500 ευρώ.Κτίσματα που οι παράνομες προσθήκες δεν υπερβαίνουν το 40% της νόμιμης δομήσιμης επιφάνειας του κτιρίου. Θα εξαιρεθούν και αυτά οριστικά από την κατεδάφιση με την καταβολή των προστίμων από τους ιδιοκτήτες.Κτίσματα με σοβαρό εύρος αυθαιρεσιών που μπορεί να μην διαθέτουν και οικοδομική άδεια ή διαθέτουν άδεια για δομήσιμη επιφάνεια πολύ μικρότερη από αυτή που έχει δομηθεί, θα τακτοποιούνται για 30 χρόνια παίρνοντας απαλλαγή από τη διαδικασία κατεδάφισης.Κτίσματα που έχουν ανεγερθεί εκεί που απαγορεύεται η δόμηση όπως δάση, αρχαιολογικοί χώροι, αιγιαλός και ρέματα δεν τίθεται θέμα ούτε νομιμοποίησης ούτε τακτοποίησης.Ακίνητα που έχουν κτιστεί πριν από το 1975 και δεν έχουν άδεια είτε η άδεια δεν περιλαμβάνει προσθήκες που έχουν ανεγερθεί μετά από θεομηνίες θα εξαιρούνται από τη διαδικασία κατεδάφισης με την καταβολή ενός εφάπαξ ποσού και την προσκόμιση τεχνικής έκθεσης μηχανικού.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ