Διάφανο εγκέφαλο κατάφεραν να δημιουργήσουν οι επιστήμονες [βίντεο] - iefimerida.gr

Διάφανο εγκέφαλο κατάφεραν να δημιουργήσουν οι επιστήμονες [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ κατάφεραν να κάνουν διάφανο τον εγκέφαλο ενός ποντικού. Οι ερευνητές ανέπτυξαν μια μέθοδο για την παραγωγή ιστών με σχεδόν πλήρη διαφάνεια, όπως φαίνεται και στην κεντρική εικόνα του άρθρου.

Με μια σειρά από χημικές επεξεργασίες αντικαθιστούν τις λιπαρές μεμβράνες λιπιδίων που περιβάλλουν τα κύτταρα με ένα πλέγμα ακρυλαμιδίου που κρατά τις μικροσκοπικές λεπτομέρειες άθικτες, ενώ οι νευροδιαβιβαστές και τα άλλα σημαντικά μόρια παραμένουν στη θέση τους και μπορούν να απεικονιστούν με πολύχρωμες φθορίζουσες χρωστικές.

Μέχρι τώρα, οι νευροεπιστήμονες τυπικά έπρεπε να κόψουν ένα εγκέφαλο σε εξαιρετικά λεπτές φέτες για να απεικονίσουν τέτοια χαρακτηριστικά, ωστόσο έτσι δε μπορούσαν να δουν τα νεύρα να μεταφέρουν τα σήματα από το ένα μέρος του εγκεφάλου στο άλλο. Η νέα μέθοδος καθιστά δυνατό να απεικονίσει αυτές τις μεγάλης εμβέλειας συνδέσεις, καθώς και τη μοριακή σύνθεση των νευρώνων, όπως εξηγούν οι επιστήμονες αναφέρουν στο περιοδικό Nature.

Παρόλο που η μέθοδος προς το παρόν αναπτύχθηκε μόνο σε εγκεφάλους ποντικών, η ομάδα υποστηρίζει ότι λειτουργεί και στον ανθρώπινο εγκεφαλικό ιστό μετά θάνατον και οι επιστήμονες αναφέρουν ότι κατάφεραν να μελετήσουν τις ανωμαλίες των νευρωνικών συνδέσεων σε ένα αυτιστικό αγόρι του οποίου ο εγκέφαλος είχε αποθηκευθεί σε φορμόλη για περισσότερο από 6 χρόνια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ