Δόγμα Λαγκάρντ: Ανακεφαλαιοποίηση, αναδιάρθρωση και κλείσιμο τραπεζών - iefimerida.gr

Δόγμα Λαγκάρντ: Ανακεφαλαιοποίηση, αναδιάρθρωση και κλείσιμο τραπεζών

Δόγμα Λαγκάρντ: Ανακεφαλαιοποίηση
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το «τρίπτυχο» του δόγματος του ΔΝΤ για το τραπεζικό σύστημα ανέπτυξε για ακόμη μία φορά η επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, χαρακτηρίζοντας προτεραιότητα την ανακεφαλαιοποίηση και η αναδιάρθρωση των τραπεζών, ενώ, όπου απαιτείται, προτείνει ακόμη και το κλείσιμο τραπεζών.

Μιλώντας σε εκδήλωση στο «Οικονομικό Κλαμπ» της Νέας Υόρκης για τις δράσεις που απαιτούνται για να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση, η κα Λαγκάρντ επανέλαβε ότι η ευρωζώνη χρειάζεται πολιτική με περισσότερες συλλογικές λύσεις.

Όπως τόνισε, μια επιλογή είναι η άμεση ανακεφαλαιοποίηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας των προβληματικών τραπεζών που έχουν συστημικές επιπτώσεις. Πέρα απ' αυτό, επισήμανε χαρακτηριστικά, η ευρωζώνη χρειάζεται μια πραγματική τραπεζική ένωση που θα ενισχύσει τα θεμέλια της νομισματικής ένωσης και αυτό θα συμβάλει στην ασφάλεια των καταθέσεων και ενός υγιούς τραπεζικού συστήματος, εξασφαλίζοντας χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν καταφέρει πολλά τον τελευταίο καιρό, ενώ η συμφωνία για το ενιαίο εποπτικό μηχανισμό θα συμβάλει και στην ανακούφιση του χρέους της Ελλάδας.

«Ταυτόχρονα», σημείωσε χαρακτηριστικά, «υπάρχουν ακόμα πολλά να κάνουμε, προσθέτοντας ότι κυρίως στην περιφέρεια, πολλές τράπεζες βρίσκονται ακόμα σε πρώιμο στάδιο αναδιαμόρφωσης με μη επαρκή κεφάλαια και με πάρα πολλά επισφαλή δάνεια. Ακόμη και εκτός περιφέρειας, υπάρχει ανάγκη να συρρικνωθούν ισολογισμοί, να μειωθεί η εξάρτηση από την χονδρική χρηματοδότηση και να βελτιωθούν επιχειρηματικά μοντέλα».

Σύντομη αναφορά έκανε και στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι αν και οι αριθμοί είναι μικροί σε σχέση με το μέγεθος της ευρωζώνης, εντούτοις το πρόβλημα είναι περίπλοκο και απαιτείται η επίλυση των προβλημάτων.

Τέλος, υποστήριξε ότι σε πάρα πολλές χώρες έχουν βελτιωθεί οι χρηματοπιστωτικές αγορές, αλλά δεν μεταφράζονται και σε βελτιώσεις στην πραγματική οικονομία και στις ζωές των ανθρώπων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ