Πώς οι Γερμανοί παίζουν με τη φωτιά και... την Ελλάδα - iefimerida.gr

Πώς οι Γερμανοί παίζουν με τη φωτιά και... την Ελλάδα

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Μέχρις εσχάτων θα επιμείνουν οι Γερμανοί στη συμμετοχή των ιδιωτών στο δεύτερο «πακέτο» βοήθειας προς την Ελλάδα, παρά την έντονη αντίδραση της ΕΚΤ και την ενόχληση του Ζ.Κ. Γιούνκερ, ο οποίος έκανε λόγο για παιχνίδια με τη φωτιά, αλλά και τις προειδοποιητικές βολές των Οίκων Αξιολόγησης, που άρχισαν να «πολιορκούν» και την Ιταλία.

Όπως παρατηρούν έμπειροι αναλυτές, η Α. Μέρκελ επιθυμεί πάση θυσία να συμπεριληφθούν οι ιδιώτες στο σχέδιο για την Ελλάδα, έτσι ώστε να ικανοποιήσει τις φωνές στο εσωτερικό της χώρας αλλά και της κυβέρνησής της, η οποία πηγαίνει από ήττα σε ήττα στις τοπικές εκλογές, επιβεβαιώνοντας όσους υποστήριξαν εξαρχής ότι η Γερμανία αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων.

Ως αντίβαρο στις πιέσεις που ασκεί το Βερολίνο στις Βρυξέλλες και στη Φρανκφούρτη προσπαθεί να λειτουργήσει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, ο οποίος αν και εμφανίζεται ότι βάζει «νερό στο κρασί του», επί της ουσίας επεξεργάζεται σενάρια και σχέδια προκειμένου κατ' αρχήν να κάμψει τις αντιρρήσεις του Ζ.Κ. Τρισέ και στη συνέχεια να απορροφήσει τους κραδασμούς της σφόδρα πιθανής υποβάθμισης της Ελλάδας στην κατηγορία της «χρεοκοπίας», στη περίπτωση που οι ιδιώτες συμμετάσχουν έστω με διακράτηση τίτλων.

Όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό DER SPIEGEL, που συχνά-πυκνά εμφανίζεται μάλλον ως «λαγός» των πρωτοβουλιών του Β. Σόιμπλε, το νεότερο σχέδιο της γερμανικής κυβέρνησης προβλέπει την εμπλοκή του υφιστάμενου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού (EFSF) στο σχέδιο για την Ελλάδα, όχι όμως ως πάροχο απευθείας δανείων προς τη χώρα μας, αλλά ως εκδότη ομολόγων που θα χρησιμοποιήσουν οι ελληνικές τράπεζες ως εγγύηση για δανειστούν και να διασφαλίσουν τη ρευστότητά τους! Τι σημαίνει, πολύ απλά, αυτό το σχέδιο; Ότι η Γερμανία παραδέχεται πως η εμπλοκή ιδιωτών θα αποτελέσει πιστωτικό γεγονός, το οποίο στην καλύτερη περίπτωση θα κατατάξει μόνο όσα ομόλογα διακρατηθούν ή ανταλλαγούν με άλλα μεγαλύτερης διάρκειας, στη κατηγορία της «χρεοκοπίας», κάτι που σημαίνει ότι θα μετατραπούν σε παλιόχαρτα άνευ αξίας για όσο χρονικό διάστημα κρίνουν οι Οίκοι Αξιολόγησης, ενώ το χειρότερο σενάριο προβλέπει συνολική υποβάθμιση των ελληνικών ομολόγων στην κατηγορία αυτή.

Αυτό βέβαια θα προκαλέσει ισχυρούς κραδασμούς κατ' αρχήν στις ελληνικές τράπεζες -οι οποίες θα είναι οι πρώτες που θα συμμετάσχουν σε ένα τέτοιο σχέδιο- αλλά και σε όσους ιδιώτες εμπλακούν και γι' αυτό το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών εκπόνησε το σχέδιο που προβλέπει εκδόσεις ομολόγων από τον υφιστάμενο Μηχανισμό, έτσι ώστε να μην καταρρεύσουν οι εμπλεκόμενοι ιδιώτες. Με δεδομένο, δε, ότι το εύρος και η ένταση των επιπτώσεων δεν είναι δυνατόν να υπολογιστεί, το σχέδιο προβλέπει την ενίσχυση του κουμπαρά του Μηχανισμού, που αυτή τη στιγμή έχει «δύναμη πυρός» 440 εκατ. ευρώ αλλά μόνο στα χαρτιά, αφού τα μισά λειτουργούν ως εγγύηση. Το παράλογο της υπόθεσης είναι ότι σε αυτή την περίπτωση το μερίδιο της Γερμανίας θα πρέπει να διπλασιαστεί, δηλαδή να φτάσει 246 δισ. ευρώ.

Το ερώτημα που θέτουν, ωστόσο, ο Ζ.Κ. Τρισέ, ο Ζ.Κ. Γιούνκερ αλλά και διεθνείς αναλυτές, είναι τι θα συμβεί στη περίπτωση που το σχέδιο αυτό αποδειχθεί λίγο για να απορροφήσει τους κραδασμούς, για να αποκρούσει τις επιθέσεις των αγορών και στις υπόλοιπες οικονομίες της Περιφέρειας; Μήπως τελικά η εμμονή στη συμμετοχή των ιδιωτών στην παρούσα φάση είναι παράλογη, αφού σε περίπου ενάμισι χρόνο η λειτουργία του Νέου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού προβλέπει ούτως ή άλλως εμπλοκή ιδιωτών; Μήπως το πρωτοσέλιδο του DER SPIEGEL αν και μακάβριο αποδειχθεί τελικά προφητικό για το μέλλον της Ευρωζώνης;

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ