Οδυσσέας Βουδούρης: Υπάρχει πολιτικό κενό ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και τρικομματική κυβέρνηση - iefimerida.gr

Οδυσσέας Βουδούρης: Υπάρχει πολιτικό κενό ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και τρικομματική κυβέρνηση

Οδυσσέας Βουδούρης: Υπαρχει πολιτικό κενό ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και τρικομματική κυβ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για όλους και για όλα μιλάει στο iefimerida.gr ο ανεξάρτητος, πλέον, βουλευτής Οδυσσέας Βουδούρης, ενόψει της δημιουργίας μίας νέας πολιτικής κίνησης, που όπως τονίζει «έχει στόχο την πειστική εναλλακτική και ρεαλιστική πρόταση». Ο κ. Βουδούρης, μεταξύ άλλων επισημαίνει πως «το άλλοθι που δίνει η ΔΗΜΑΡ είναι ο δούρειος ίππος για την εφαρμογή μιας ακόμη σκληρότερης πολιτικής» και ξεκαθαρίζει πως «ούτε το ευρώ, ούτε η δραχμή είναι αυτοσκοπός», λέγοντας πως «η έξοδος από την κρίση θα επιτευχθεί με ένα συνολικό σχέδιο που αφορά το πολιτικό σύστημα».

Κύριε Βουδούρη, βλέπουμε τη δημιουργία μίας νέας πολιτικής κίνησης, τη στιγμή που ο χώρος της Αριστεράς καλύπτεται ιδεολογικοπολιτικά από μεγάλα κόμματα εντός Βουλής. Εσείς σε ποιο κομμάτι του κόσμου απευθύνεστε; Τι καινούργιο μπορείτε να του προσφέρετε και ποιο κενό φιλοδοξείτε να καλύψετε;

Σημαντικό κομμάτι τις κοινωνίας σήμερα δεν βρίσκει φορέα πολιτικής έκφρασης. Aυτό επαληθεύεται και από τα στοιχεία της πρόσφατης δημοσκόπησης της VPRC, σύμφωνα με την οποία το 50% των ερωτηθέντων δεν δήλωσε καμία εκλογική προτίμηση, ενώ το 32% δήλωνε ότι επιλογή του θα ήταν η αποχή, το λευκό ή το άκυρο. Είναι προφανής η αδυναμία πειστικής εναλλακτικής και συνάμα ρεαλιστικής πρότασης. Στην κάλυψη αυτού ακριβώς του ελλείμματος θέλουμε να συμβάλουμε. Αυτό είναι το νέο που ευελπιστούμε να προσφέρουμε μαζί με την αναζωογόνηση της Αριστεράς με μια δυναμική στροφή στην κοινωνία, στη φυσική πηγή της.

Είναι αρκετοί αυτοί που εκτιμούν ότι προχωρήσατε στη δημιουργία αυτής της πολιτικής κίνησης -επιλέγοντας να μην ενταχθείτε στον ΣΥΡΙΖΑ απευθείας- ώστε όταν προκηρυχθούν εκλογές να είστε σε ισχυρότερη θέση «διαπραγμάτευσης» για το ενδεχόμενο μιας συνεργασίας. Τι απαντάτε;

Αυτοί στους οποίους αναφέρεσθε ή δεν παρακολουθούν τη διαδρομή μας ή θέλουν να περάσουν πλαγίως μια δική τους θέση. Στους πρώτους συνιστώ να ενημερωθούν για τις θέσεις μας και την πορεία μας. Οσον αφορά τους δεύτερους, είναι προφανές πως θέλουν, με έμμεσο και ανομολόγητο τρόπο, να εδραιώσουν την αίσθηση ότι μεταξύ της τρικομματικής κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπάρχει πολιτικό κενό. Και συνεπώς, ότι όποιος διαφωνεί με το σύστημα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, μοιραία ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ. Τους εξυπηρετεί αυτή η πόλωση. Θέλουν να εμποδίσουν τους πολίτες αυτής της χώρας να δουν ότι, ανάμεσα στην τρικομματική σε φθίνουσα πορεία και στη στασιμότητα της της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπάρχουν πολιτικές κινήσεις με διακριτή πολιτική έκφραση και εν δυνάμει μεγάλη απήχηση στην κοινωνία.

Θα απευθύνετε προσκλητήριο σε άλλους ανεξάρτητους βουλευτές;

Απευθύνουμε προσκλητήριο διαλόγου σε όσους κάνουν την ίδια διαπίστωση, την ίδια ανάλυση της πραγματικότητας με μας. Η συνταγή που ακολουθεί η τρικομματική κυβέρνηση είναι ίδια με εκείνη των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων, που αποδοκιμάστηκε στις τελευταίες εκλογές. Το άλλοθι που δίνει η ΔΗΜΑΡ είναι ο δούρειος ίππος για την εφαρμογή μιας ακόμη σκληρότερης πολιτικής. Η ύφεση θα φθάσει στο 6%, το χρέος ακολουθεί αυξητική πορεία, η Ελλάδα κατρακύλησε στην 3η θέση της φτωχότερης χώρας στην ΕΕ.

Η κίνηση που δημιουργούμε προτείνει έναν αριστερό, δημοκρατικό και προοδευτικό δρόμο εξόδου από την κρίση. Μακάρι να προσέλθουν στο διάλογο αυτό και άλλοι βουλευτές. Αλλά στοχεύουμε κυρίως σε απλούς πολίτες, όχι αναγκαστικά σε κομματικά στελέχη.

Εκτιμάτε ότι στον νέο αυτό πολιτικό σχηματισμό, μπορεί να βρεθείτε χέρι-χέρι ακόμη και με νυν βουλευτές της ΔΗΜΑΡ;

Ναι, βέβαια μπορεί να συμβεί αυτό. Σήμερα στην ΔΗΜΑΡ παραμένουν άνθρωποι που εκ πεποιθήσεως στηρίζουν την κυβερνητική πολιτική, αλλά και άλλοι που το πράττουν ως το "μη χείρον βέλτιστον". Κάποια στιγμή είναι αναμενόμενο να διαπιστώσουν ότι αυτή η λογική οδηγεί νομοτελειακά από το κακό στο χειρότερο.

Ευρώ ή δραχμή κ. Βουδούρη;

Ο ελληνικός λαός υποδέχτηκε το ευρώ ως εγγύηση ασφάλειας και ευημερίας. Σήμερα η παραμονή στο ευρώ χρησιμοποιείται από την Τρόικα και την κυβέρνηση σαν απειλή για να δεχτεί παθητικά η κοινωνία την κατάρρευσή της. Ακούσαμε πρόσφατα τον κ. Κουβέλη να λέει πόσο λυπάται για όσα συνέβησαν στην Κύπρο, αλλά να χαίρεται που σώθηκε το σημαντικότερο κατά την άποψή του: η παραμονή στο ευρώ. Πρόκειται για την πλήρη αντιστροφή του λόγου για τον οποίο η Κύπρος διάλεξε το ευρώ. Ας το πούμε λοιπόν έξω από τα δόντια: το ευρώ δεν είναι αυτοσκοπός, το θέλουμε για έναν στόχο, ο οποίος φαίνεται συνεχώς να απομακρύνεται: ευημερία, ανάπτυξη, ασφάλεια.

Αλλά πρέπει να προσθέσω ότι ούτε η δραχμή μπορεί να θεωρηθεί αυτοσκοπός. Ακούω ορισμένους να προτείνουν το πέρασμα στη δραχμή σαν να ήταν η μαγική κίνηση. Σήμερα ξέρουμε ότι μια χώρα μπορεί να χρεοκοπήσει μέσα στο ευρώ, όπως η Κύπρος – η αυταρχική επιβολή του κουρέματος των καταθέσεων είναι ο ορισμός της χρεοκοπίας – όπως και έξω από το ευρώ. Η έξοδος από την κρίση θα επιτευχθεί με ένα συνολικό σχέδιο που αφορά το πολιτικό σύστημα, την δημόσια διοίκηση και το αναπτυξιακό οικονομικό μοντέλο. Ζητούμενο είναι αυτό να επιτευχθεί εντός ευρώ. Διαπιστώνω όμως πως η πολιτική της Τρόικα και της κυβέρνησης Σαμαρά μειώνει συνεχώς αυτή την προοπτική.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ