Tι ζητάει η Τρόικα για να συγχωνευθεί η Εθνική με τη Eurobank - iefimerida.gr

Tι ζητάει η Τρόικα για να συγχωνευθεί η Εθνική με τη Eurobank

Tι ζητάει η Τρόικα για να συγχωνευθεί η Εθνική με τη Eurobank
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι ανεπίσημες συνεννοήσεις μεταξύ Τρόικα και κυβέρνησης για τη συγχώνευση Εθνικής και Eurobank έχουν προς το παρόν ουδέτερο πρόσημο, με όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση μεταξύ τραπεζιτών και Τρόικα που θα ασχοληθεί αποκλειστικά με αυτό το θέμα, με την παρουσία και της ΤτΕ.

Η κυβέρνηση και η επιτροπή που διαχειρίζεται τη διαδικασία συγχώνευσης έχουν ενημερώσει την Τρόικα για τα επιχειρήματα που καθιστούν την ολοκλήρωση της διαδικασίας απολύτως αναγκαία, αλλά τα στελέχη της Τρόικα και ειδικά το ΔΝΤ διατηρούν ισχυρές επιφυλάξεις.

Τρία είναι τα στοιχεία που καθιστούν επιφυλακτική την Τρόικα:

  • Τα γεγονότα στην Κύπρο και η ατυχής διαχείρισή τους έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία για το πώς θα δρομολογηθεί η επόμενη ημέρα του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα, «με τη μεγαλύτερη τράπεζα να έχει το μέγεθος του ελληνικού ΑΕΠ και τα διαθέσιμα κεφάλαια για το πρόγραμμα της ανακεφαλαιοποίησης να έχουν ολοκληρώσει τη διαδρομή τους από το ESM στο ΤΧΣ και τις ελληνικές τράπεζες...»
  • Τα στοιχεία για τις επισφάλειες των ελληνικών τραπεζών που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα έχουν μεν παραδοθεί με ευθύνη θεσμικών οργανισμών αλλά στο ΔΝΤ υπάρχουν επιφυλάξεις για τα δυναμικά στοιχεία των προβλέψεων και για το ενδεχόμενο να υπάρξουν ατυχείς εκπλήξεις στη συνέχεια.
  • Η διαδικασία που έχει ακολουθηθεί μέχρι σήμερα δεν φαίνεται ικανή να κόψει τον ομφάλιο λώρο στις σχέσεις μεταξύ πολιτικής διακυβέρνησης και τραπεζικού συστήματος. Αρμόδιο στέλεχος της Κομισιόν επισήμανε στην ιστοσελίδα Capital ότι η εξασφάλιση της ανεξαρτησίας του management των τραπεζών είναι μείζονος σημασίας διαρθρωτική αλλαγή και πρέπει πάση θυσία να εξασφαλισθεί και στην περίπτωση της Εθνικής – Eurobank.

Γιατί κινδυνεύει το deal

Για να προχωρήσει η αύξηση κεφαλαίου του νέου ομίλου της Εθνικής, θα πρέπει προηγουμένως να έχει ολοκληρωθεί η νομική συγχώνευση με τη Eurobank, η οποία τοποθετείται προς το τέλος Μαΐου - αρχές Ιουνίου.

Ως εκ τούτου, εάν η Tρόικα δεν αλλάξει γνώμη, η διοίκηση της ΕΤΕ θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε δύο ξεχωριστές εκδόσεις μετοχών, μία για την Εθνική και μία για τη Eurobank.

Στην περίπτωση αυτή, η συγκέντρωση του 10% της ελάχιστης συμμετοχής φαντάζει αδύνατη, με άμεση συνέπεια το management των δύο τραπεζών να περάσει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το οποίο ελέγχεται από την Τρόικα.

Η Τρόικα εμφανίζεται αντίθετη στη συνένωση της Εθνικής με τη Eurobank, καθώς εκτιμά ότι το νέο σχήμα θα χρειαστεί περισσότερα του αναμενόμενου κεφάλαια, ενώ δύσκολα θα μπορεί να πουληθεί με δεδομένο ότι το ενεργητικό του θα φτάνει σχεδόν το ΑΕΠ της χώρας.

Από την πλευρά τους τόσο το ΥΠΟΙΚ όσο και η ΤτΕ (η οποία εκφράζει απόψεις της ΕΚΤ) επιμένουν ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση στην ανακεφαλαιοποίηση της δρομολογημένης συγχώνευσης ΕΤΕ-Eurobank θα έχει πολύ αρνητικές επιπτώσεις στην ομαλή προώθηση του προγράμματος, ιδιαίτερα μετά τις εξελίξεις στην Κύπρο.

Δεν βάζει βέτο, λέει η Κομισιόν

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ολιβιέ Μπαγί, δήλωσε σήμερα Παρασκευή ότι από πλευράς τρόικα δεν έχει τεθεί κάποιου είδους βέτο στη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank.

Σημείωσε ωστόσο ότι η συγχώνευση θα πρέπει να γίνει κατά τρόπο συμβατό προς την κοινοτική νομοθεσία, αλλά και κατά τρόπο που δεν θα επιβαρύνει το έλλειμμα και το χρέος της Ελλάδας.

Ο εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι επί του θέματος αυτού ο ρόλος της τρόικα είναι να διαπιστώνει αν η Ελλάδα είναι εντάξει ως προς τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ