Πέθανε ο Ναύαρχος Νίκος Παππάς, πρωτεργάτης του Κινήματος του Ναυτικού [εικόνες] - iefimerida.gr

Πέθανε ο Ναύαρχος Νίκος Παππάς, πρωτεργάτης του Κινήματος του Ναυτικού [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 83 ετών άφησε στο σπίτι του ο Νίκος Παππάς, κυβερνήτης του αντιτορπιλικού «Βέλος» του Κινήματος του Πολεμικού Ναυτικού και ένας από τους πρωτεργάτες της αντίστασης εναντίον της Χούντας των Συνταγματαρχών.

Ο ναύαρχος εν αποστρατεία Νίκος Παππάς, νοσηλευόταν για μεγάλο χρονικό διάστημα στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα υγείας, αλλά προτίμησε να επιστρέψει στο σπίτι του και να δώσει από εκεί την τελευταία του μάχη.

Ο Νίκος Παππάς, έγραψε τη δική του ιστορία στον αγώνα εναντίον της Χούντας των Συνταγματαρχών. Γνωστός για τα δημοκρατικά φρονήματα, ήταν ένας από τους πρωτεργάτες του Κινήματος του Ναυτικού το οποίο εκδηλώθηκε τον Μάιο του 1973 και ήταν η πρώτη σοβαρή κίνηση αντίστασης εναντίον του στρατιωτικού καθεστώτος που είχε εκδηλωθεί μέχρι τότε, κυρίως δε από τα στρατιωτικά σώματα. Στο Κίνημα, πέρα από στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, είχαν συμμετάσχει και ορισμένοι δημοκρατικοί αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας και του Στρατού Ξηράς.

Το χρονικό της περιπέτειας του «Βέλους»

Όταν το Κίνημα προδόθηκε, ο Ναύαρχος Παππάς ο οποίος ήταν κυβερνήτης στο αντιτορπιλικό «Βέλος», αποφάσισε να αποχωρήσει από την άσκηση του ΝΑΤΟ στην οποία συμμετείχε και ζήτησε πολιτικό άσυλο στην Ιταλία αγκυροβολώντας κοντά στις ακτές του Fiumicino. Τότε, ζητώντας την βοήθεια φαλαινοθηρικού τρεις αξιωματικοί αποβιβάστηκαν στην ακτή και κατευθύνθηκαν στο αεροδρόμιο του Fiumicino, καλώντας όλα τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων όπου τα ενημέρωσαν για τις πράξεις της Χούντας και την κατάσταση που επικρατούσε στην Ελλάδα.

Ο καπετάνιος, έξι αξιωματικοί και είκοσι πέντε υπαξιωματικοί παρέμειναν στο εξωτερικό ως πολιτικοί πρόσφυγες. Η πράξη αυτή του Ναυάρχου Παππά, θεωρείται ως το πρώτο βαρύ πλήγμα εναντίον της στρατιωτικής δικτατορίας και δημιούργησε αίσθηση στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα να συλληφθεί ο Παππάς ως πρωταίτιος των γεγονότων.

Μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας, του έγιναν πολλές προτάσεις για να λάβει μέρος σε κομματικούς σχηματισμούς και να αναλάβει κυβερνητικές θέσεις λόγω της τεράστιας φήμης που είχε αποκτήσει, όμως ο ίδιος δεν δεχόταν γιατί όπως έλεγε δεν έπρεπε «να λάβει κομματικά χαρακτηριστικά μια προσπάθεια που αποσκοπούσε μόνο στην επαναφορά της Δημοκρατίας για όλους τους Έλληνες». Παρόλα αυτά, εξαίρεση αποτέλεσε η συμμετοχή του στην κυβέρνηση Ζολώτα της οποίας διατέλεσε υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας από τις 23 Νοεμβρίου του 1989 μέχρι τις 11 Απριλίου του 1990.

Για την αντιστασιακή του δράση και τους αγώνες που έδωσε για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, τιμήθηκε με τον τίτλο του Επίτιμου Αρχηγού ΓΕΝ, ενώ τιμήθηκε και από την Πολιτεία στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κύμη.

Το αντιτορπιλικό «Βέλος»

Το αντιτορπιλικό «Βέλος» λειτουργεί σήμερα ως ναυτικό μουσείο, αγκυροβολημένο στο Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης στον Φαληρικό Κόλπο στην Αθήνα.

Πέθανε ο Ναύαρχος Νίκος Παππάς, πρωτεργάτης του Κινήματος του Ναυτικού [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Τι δήλωσε ο πολιτικός κόσμος για τον θάνατο του Ναυάρχου:

Η δήλωση του Καρόλου Παπούλια

Σε δήλωσή του για τον θάνατο του Νίκου Παππα, ο Κάρολος Παπούλιας επεσήμανε ότι «Η Ελληνική Δημοκρατία χρωστά πολλά στον Ναύαρχο Νίκο Παππά, που πρωταγωνίστησε στην "ανταρσία του Βέλους", μια μοναδική στιγμή στον αντιδικτατορικό αγώνα. Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι περήφανες για το παράδειγμά του και όλοι μας του οφείλουμε σεβασμό και ευγνωμοσύνη. Η νέα γενιά έχει να διδαχθεί και να εμπνευστεί παρακολουθώντας τη διαδρομή του.

Θέλω να εκφράσω στους δικούς του ανθρώπους τη θλίψη μου για τον θάνατό του».

Η δήλωση του Αντώνη Σαμαρά

«Ο Ναύαρχος Νίκος Παππάς, ο Κυβερνήτης του θρυλικού αντιτορπιλικού "Βέλος" έφυγε από κοντά μας. Άφησε, όμως, απαράμιλλες παρακαταθήκες αγώνων και προσφοράς στην Πατρίδα μας. Τίμησε το Πολεμικό Ναυτικό και τις Ένοπλες Δυνάμεις, σε δύσκολους και σκοτεινούς καιρούς. Έγινε, με την πρωταγωνιστική συμμετοχή του στο Κίνημα του Ναυτικού, σύμβολο των αγώνων για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Κέρδισε, επάξια, εξέχουσα θέση στις σελίδες της νεότερης Ιστορίας μας. Κέρδισε το θαυμασμό, την εκτίμηση και την ευγνωμοσύνη των Ελλήνων.

Η μνήμη του θα είναι αιώνια».

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

«Ο θάνατος του Νίκου Παππά δε σηματοδοτεί απώλεια. Σηματοδοτεί παρουσία και συνδέεται με τις πιο μεγάλες στιγμές των αγώνων για τη δημοκρατία και τότε και τώρα», τονίζει ο βουλευτής και υπεύθυνος του τομέα Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας, επισημαίνοντας: «Τιμούμε τον γενναίο αντιστασιακό, τον εμπνευσμένο ηγέτη του Πολεμικού Ναυτικού, τον υπηρέτη και υπερασπιστή της αξιοπρέπειας και της ευθύνης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ υποκλίνεται με σεβασμό στη μνήμη ενός ανθρώπου, που στάθηκε όρθιος σε όλη του τη ζωή».

Η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ

Τη θλίψη της για τον θάνατο του Νίκου Παππά και τα συλλυπητήριά της στους οικείους του, εκφράζει η Δημοκρατική Αριστερά.

Στην ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ σημειώνει: «Ο κυβερνήτης του θρυλικού "Βέλους" και πρωτεργάτης του Κινήματος του Ναυτικού, με την απόφασή του να αποχωρήσει από την άσκηση του ΝΑΤΟ τον Μάιο του 1973 κατάφερε μεγάλο πλήγμα στη χούντα και έκανε πρώτο θέμα διεθνώς την ελληνική αντίσταση εναντίον της δικτατορίας».

Η ανακοίνωση των ΑΝΕΛ

«Έφυγε από κοντά μας ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΝ, ο Ναύαρχος και κυβερνήτης του θρυλικού αντιτορπιλικού ‘Βέλος’, ο πρωτεργάτης του κινήματος του Ναυτικού Νίκος Παππάς» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους για τον θάνατο του Ναύαρχου Νίκου Παππά, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

«Ο Ναύαρχος Νίκος Παππάς αγωνίστηκε για την ανατροπή της Χούντας βάζοντας πάνω από όλα την πατρίδα και τους αγώνες για ιδεώδη, για την δημοκρατία και την ελευθερία.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες εκφράζουν την λύπη τους για τον θάνατο του Ναυάρχου Νίκου Παππά και απευθύνουν θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του» καταλήγει η ανακοίνωση των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ

Για τον θάνατο του Ναυάρχου Νίκου Παππά, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο Ναύαρχος Νίκος Παππάς συνέδεσε άρρηκτα το όνομά του με την ανταρσία του Βέλους. Αυτός και οι σύντροφοι του, έσωσαν την τιμή των Ενόπλων Δυνάμεων αγωνιζόμενοι για την αποκατάσταση της δημοκρατικής νομιμότητας.

Ο Νίκος Παππας κράτησε ψηλά τη σημαία του Πολεμικού Ναυτικού, τη σημαία της Δημοκρατίας, τη σημαία του Έθνους. Η Ιστορία έχει γράψει το κεφάλαιο που τον αφορούσε ενώ αυτός βρισκόταν εν ζωή. Έφυγε απολαμβάνοντας την ευγνωμοσύνη της Πολιτείας και όλου του ελληνικού λαού».

Η δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου

Ο Ναύαρχος Νίκος Παππάς ήταν και θα είναι μια εμβληματική προσωπικότητα για τον Ελληνικό λαό.

Η "ανταρσία του Βέλους", της οποίας ηγήθηκε ως πλοίαρχος του ιστορικού αντιτορπιλικού του Πολεμικού Ναυτικού τον Μάϊο του 1973, θα παραμένει πάντα βαθειά στις καρδιές των Ελλήνων, ως πράξη ηρωϊκής αντίστασης εναντίον της χούντας των συνταγματαρχών.

Αποτέλεσε «βέλος» στην καρδιά της δικτατορίας και συνέβαλε καθοριστικά στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης, προσφέροντας ανεκτίμητη υπηρεσία στον αντιδικτατορικό αγώνα και στην προσπάθεια για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Ο Ναύαρχος Νίκος Παππάς ήταν ένας φλογερός αγωνιστής της Δημοκρατίας. Τον αποχαιρετούμε με ευγνωμοσύνη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ