Τρόικα: Εχετε τρύπα περίπου 2,5 δισ. - Στουρνάρας: Δεν αντέχουμε άλλα μέτρα - iefimerida.gr

Τρόικα: Εχετε τρύπα περίπου 2,5 δισ. - Στουρνάρας: Δεν αντέχουμε άλλα μέτρα

Τρόικα: Εχετε τρύπα περίπου 2
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στις 3.30 μετά το μεσημέρι της Πέμπτης ξεκίνησε στο υπουργείο Οικονομικών μια εξαιρετικά κρίσιμη συνάντηση μεταξύ του υπουργού Γιάννη Στουρνάρα και των επικεφαλής της Τρόικα που έχουν έρθει στην Αθήνα προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο που είχε προκύψει στις 13 Μαρτίου και να απεγκλωβιστεί η τακτική δόση των 2,8 δισ. ευρώ που έπρεπε να μας έχει δοθεί από τις αρχές Μαρτίου, αλλά και τα τελευταία 6 δισ. ευρώ για τα οποία ως προαπαιτούμενο θεωρείται η θετική έκθεση αξιολόγησης.

Παρά την αισιοδοξία την οποία εκφράζουν δημοσίως τα μέλη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης το ζήτημα είναι ότι οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ προβλέπουν για το τέλος του 2013 μια τρύπα που στην καλύτερη περίπτωση θα είναι ένα δισ. και στη χειρότερη περίπου 2,5 δισ. Για δε τη διετία, έως το τέλος του 2014, προβλέπουν έλλειμμα της τάξης των 3,2 δισ. που πρέπει να καλυφθεί με ισοδύναμα μέτρα, με βάση και τα όσα έχει υπογράψει η Ελλάδα στο Μνημόνιο.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ομολογούσαν σήμερα το πρωί ότι το θέμα του φόρου των ακινήτων είναι τελικά μια παρωνυχίδα για την Τρόικα καθώς κατά τη δική τους άποψη αυτά που προηγούνται είναι το έλλειμμα στα δημοσιονομικά (έσοδα και ασφαλιστικές εισφορές) και οι αποχωρήσεις υπαλλήλων από το δημόσιο τομέα.

Από τη δική του πλευρά, ο κ. Στουρνάρας θα επιχειρήσει να πείσει τους εκπροσώπους των δανειστών Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) ότι η Ελλάδα δεν αντέχει άλλες οριζόντιες περικοπές, γνωρίζοντας ότι η Τρόικα είναι πιθανό να προτείνει νέες μειώσεις για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό.

Παράλληλα και ενώ κανείς δεν γνωρίζει ποιες είναι οι τελικές προθέσεις της Τρόικα στο θέμα της συγχώνευσης της Εθνικής με τη Eurobank, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να καταδείξει την ανάγκη σταθερότητας στο τραπεζικό σύστημα, ειδικά μετά τις εξελίξεις στην Κύπρο, επισημαίνοντας τον κίνδυνο αφελληνισμού βασικών πυλώνων του.

Η προεργασία που έχει γίνει

Η Τρόικα προσερχόμενη στο υπουργείο Οικονομικών για την τελική διαπραγμάτευση έχει στα χέρια της -της έχουν αποσταλεί μέσω email- τις προτάσεις της κυβέρνησης για το θέμα της κινητικότητας και των υποχρεωτικών αποχωρήσεων στο Δημόσιο, ώστε να καλυφθεί το διαρθρωτικό ορόσημο (milestone) που δεν τηρήθηκε και διατηρεί σε εκκρεμότητα τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ του Μαρτίου.

Εκτός από αυτό εκκρεμεί πλέον και η έγκριση της νέας (τελευταίας) δόσης των 6 δισ. ευρώ η οποία εξαρτάται από τη συνολική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας για το α' τρίμηνο του 2013 και δεν αναμένεται να εγκριθεί από το Eurogroup της Ιρλανδίας στις 12 Απριλίου, όπως υπολόγιζε αρχικά η κυβέρνηση.

Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα

Η αποστολή της Τρόικα στην Αθήνα δεν έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα όσον αφορά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τις ελληνικές αρχές, δήλωσε την Πέμπτη από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολιβιέ Μπαγί.

«Σε αυτού του είδους τις αποστολές δεν υπάρχουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, γιατί γνωρίζουμε ότι χρειάζεται χρόνος για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ολιβιέ Μπαγί.

Ομως, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν την ανάγκη να μην υπάρξει νέο θρίλερ στην διαπραγμάτευση με την Τρόικα και θέλουν σε κάθε περίπτωση να αποφύγουν μια νέα εμπλοκή.

Με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα το υπουργείο Οικονομιών προσδοκά θετικό κλείσιμο των διαπραγματεύσεων ως τις 15 Απριλίου και έγκριση της δόσης των 6 δισ. ευρώ, ενδεχομένως με τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ