BBC: Αυτές είναι οι 7 κοινωνικές «τάξεις» της Βρετανίας - iefimerida.gr

BBC: Αυτές είναι οι 7 κοινωνικές «τάξεις» της Βρετανίας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε από αγγλικά πανεπιστήμια οι τρεις «παραδοσιακές» τάξεις της κοινωνίας, δηλαδή η ανώτερη, η μεσαία και η εργατική αποτελούν όρο που ανήκει στο παρελθόν.

Τα παλιά κριτήρια καθορισμού της τάξης που ήταν το επάγγελμα, ο πλούτος και η μόρφωση θεωρήθηκαν από τους ερευνητές ξεπερασμένα και για το λόγο αυτό μετρήθηκαν: το κεφάλαιο, το εισόδημα, η αποταμίευση, η αξία ακινήτων ως προς την οικονομική διάσταση- Κοινωνικό κεφάλαιο με την έννοια των γνωριμιών του προσώπου και τη θέση που αυτοί κατέχουν και Πολιτιστικό κεφάλαιο που καθορίστηκε από τα ενδιαφέροντα και τις δραστηριότητες των εξεταζόμενων προσώπων.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι επτά κοινωνικές τάξεις που υφίστανται πλέον στη σύγχρονη βρετανική συνείδηση είναι οι εξής:

1. Ελίτ: Πρόκειται για την πλέον προνομιούχα τάξη με το υψηλότερο επίπεδο και στις τρεις διαστάσεις κεφαλαίου (οικονομικό-κοινωνικό και πολιτιστικό).

2. Παγιωμένη Μεσαία Τάξη: Πρόκειται για τη δεύτερη πλουσιότερη τάξη με το αμέσως χαμηλότερο επίπεδο πολιτιστικού κεφαλαίου σε σύγκριση με την ελίτ.

3. Τεχνική Μεσαία Τάξη: Πρόκειται για μικρότερη σε μέγεθος, ευδιάκριτη, ωστόσο, ομάδα ανθρώπων με πλούτο αλλά χαμηλότερο κοινωνικό και πολιτιστικό κεφάλαιο, από τις δύο προηγούμενες, γεγονός που την περιθωριοποιεί κοινωνικά.

4. Nέοι Εργαζόμενοι της Αφθονίας: Πρόκειται για ταξική ομάδα νέων εργαζομένων κοινωνικά και πολιτιστικά δραστήριων με μεσαίο, όμως, οικονομικό κεφάλαιο.

5. Παραδοσιακή Εργατική Τάξη: Διαθέτει χαμηλό οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό κεφάλαιο αλλά όχι μηδαμινό. Η πλειονότητα των ατόμων που την απαρτίζουν διαθέτει υψηλότερη αξία ακινήτων σε σχέση με τα υπόλοιπα οικονομικά της κεφάλαια και μέση ηλικία τα 66 χρόνια.

6. Ανερχόμενοι Εργαζόμενοι στις Υπηρεσίες: Πρόκειται για νέους εργαζόμενους που ζουν σε αστικά κέντρα είναι φτωχοί αλλά με υψηλό κοινωνικό και πολιτιστικό κεφάλαιο.

7. Προλεταριάτο-Πρεκαριάτο: Πρόκειται για την φτωχότερη τάξη στο χαμηλότερο επίπεδο και των τριών διαστάσεων κεφαλαίου, που όρισαν οι βρετανοί ερευνητές και υπολογίζουν στο 15% του πληθυσμού της χώρας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ