Ανθρακας ο θησαυρός των ισοδύναμων για μειώσεις στο φόρο ακινήτων - iefimerida.gr

Ανθρακας ο θησαυρός των ισοδύναμων για μειώσεις στο φόρο ακινήτων

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Στο... μαντρότοιχο της Τρόικα κινδυνεύει να συνθλιβεί το «πακέτο» των ισοδύναμων μέτρων που έχουν επεξεργαστεί υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να πείσουν τους εκπροσώπους των δανειστών ότι θα καλυφθεί χωρίς πρόβλημα η «τρύπα» που θα δημιουργηθεί εάν μειωθεί το Εκτακτο Τέλος Ακινήτων για το 2013. Στην πραγματικότητα, αναλύοντας κανείς αυτά τα σενάρια, θα διαπιστώσει ότι μόνο η αναπροσαρμογή του ΦΑΠ για κάποιες κατηγορίες ιδιοκτητών μπορεί να εξασφαλίσει κάποια έσοδα, καθώς οι άλλες εναλλακτικές είναι τουλάχιστον προβληματικές.

Κατ' αρχήν η σκέψη ότι μπορούν να φορολογηθούν τα ακίνητα των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ, τα οποία εκμισθώνονται, έτσι ώστε να εξασφαλιστούν κάποια έσοδα, παραβλέπει το ότι θα κλείσει μια "τρύπα" και θα ανοίξει μια άλλη. Κι αυτό, γιατί τα έσοδα που θα εξασφαλίσει το Δημόσιο, θα είναι αντιστοίχως απώλεια εσόδων για αυτά τα ΝΠΔΔ και τους ΟΤΑ και το πρόβλημα αυτό θα αποτυπωθεί στα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης, άρα μια... τρύπα στο νερό.

Το δεύτερο εναλλακτικό σχέδιο, που προβλέπει ότι μπορεί να αυξηθεί ο συντελεστής του ΕΕΤΗΔΕ στα εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού ακίνητα, ενέχει μεγάλο ποσοστό κινδύνου, λόγω της πολυπλοκότητάς του.

Σήμερα, όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος, τα εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού ακίνητα επιβαρύνονται με 3 ευρώ ανά τετραγωνικό και η σκέψη είναι να ισχύσει γι' αυτά τα ακίνητα ο συντελεστής τιμής ζώνης των όμορων περιοχών που βρίσκονται στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού. Ποιος όμως θα αποφασίσει ποια θα είναι η περιοχή που θα «δανείσει» τις αντικειμενικές της αξίες; Και αν οι όμορες περιοχές έχουν διαφορετικές αντικειμενικές αξίες, ποια θα επιλεγεί; η υψηλότερη ή η χαμηλότερη; Και πώς θα ενημερωθεί εγκαίρως το λογισμικό της ΔΕΗ μέσω της οποίας θα πληρωθεί και το 2013 το Τέλος Ακινήτων;

Κι επειδή ακριβώς υπάρχουν πολλά «αν» στα σενάρια αυτά, υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών παραδέχονται ότι ακόμα κι αν ξεπεραστούν οι διαφωνίες εντός της κυβέρνησης, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι η Τρόικα θα ανάψει πράσινο φως, πόσο μάλλον όταν όλα τα έως τώρα στοιχεία και πολύ περισσότερο οι προβολές που έχει κάνει για τους επόμενους μήνες, δείχνουν ότι πάμε πάλι για υστέρηση εσόδων....

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ