Στη Μόσχα το μεγαλύτερο μουσείο του κόσμου [εικόνες] - iefimerida.gr

Στη Μόσχα το μεγαλύτερο μουσείο του κόσμου [εικόνες]

Στη Μόσχα το μεγαλύτερο μουσείο του κόσμου [εικόνες]
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η τέχνη δε γνωρίζει όρια και μερικά από τα σημαντικότερα έργα της φιλοξενούνται στο μεγαλύτερο μουσείο του κόσμου στη Ρωσία. Το Μουσείο Τέχνης Ερμιτάζ, βρίσκεται στην Αγία Πετρούπολη, στις όχθες του ποταμού Νέβα και φιλοξενεί περισσότερα από 3.000.000 έργα.

Η λέξη «Ερμιταζ» προέρχεται από τα γαλλικά και χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει οποιαδήποτε εξοχική ή απόκεντρη κατοικία (ερημητήριο). Στη Γαλλία το πιο γνωστό ερημητήριο κτίστηκε το 1225 από τον ιππότη Γκάσπαρ ντε Σπέριμπεργκ και ήταν ένας παλιός πύργος στην αριστερή όχθη του Ροδανού, στη πεδιάδα Μονμαρσύ.

Το μουσείο ιδρύθηκε το 1764 από τη Μεγάλη Αικατερίνη και αποτελείται από ένα συγκρότημα έξι κτιρίων στις όχθες του ποταμού Νέβα. Στους αχανείς χώρους του, μεταξύ άλλων φιλοξενεί και τη συλλογή έργων δυτικοευρωπαϊκής τέχνης με έργα των Λεονάρντο ντα Βίντσι, Ογκίστ Ροντέν, Πάμπλο Πικάσο, Ανρί Ματίς, Πωλ Γκογκέν, Πωλ Σεζάν, Κλοντ Μονέ, Ρέμπραντ καθώς και εκθέματα από την αρχαία Ελλάδα, την Αίγυπτο και τη Ρώμη, καθώς και μεγάλες συλλογές κοσμημάτων.

Μετά το θάνατο της αυτοκράτειρας Αικατερίνης, ο διάδοχός της Πέτρος Α, εγκατέλειψε τα χειμερινά ανάκτορα και αδιαφόρησε για το μουσείο, το οποίο την περίοδο της Ρωσικής Επανάστασης υπέστη σημαντικές καταστροφές και εκτιμάται ότι 2.880 πίνακες κλάπηκαν και ένα μικρό μέρος εξ αυτών συμμετείχαν σε δημοπρασίες, μεταξύ αυτών και πίνακες που θεωρούνται σήμερα κλασικοί.

Το μουσείο ήρθε και πάλι στο επίκεντρο το 1994, ενώ έξι χρόνια αργότερα, τον Ιούνιο του 2000, υπογράφτηκε συμφωνία μελλοντικής συνεργασίας του Ερμιτάζ με το Μουσείο Γκούγκενχαϊμ και ήδη 13 χρόνια μετά, το μουσείο αποτελεί τουριστικό θέρετρο ως το παλαιότερο μουσείο και πιο εντυπωσιακό μουσείο στον κόσμο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ