Αναστασιάδης: «Δεν έβγαλα λεφτά στο εξωτερικό - Να γίνει έρευνα και για μένα» - iefimerida.gr

Αναστασιάδης: «Δεν έβγαλα λεφτά στο εξωτερικό - Να γίνει έρευνα και για μένα»

Αναστασιάδης: Δεν έβγαλα λεφτά στο εξωτερικό
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε κατηγορηματική διάψευση δημοσιεύματος -που θέλει συγγενή του να μετέφερε το ποσό των 21 εκατ. ευρώ σε τράπεζα της Αγγλίας, μόλις τρεις ημέρες πριν από την απόφαση του Eurogroup για το «κούρεμα» των καταθέσεων- προχώρησε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Ο κ. Αναστασιάδης, μεταξύ άλλων, κάνει λόγο για προσπάθεια αποπροσανατολισμού από όσους φέρουν ευθύνη για τη χρεοκοπία της χώρας, τονίζει πως δεν θα ανεχθεί την όποια διαπλοκή, ενώ καταλήγει σημειώνοντας πως ούτε αυτός εξαιρείται από τυχόν έρευνα, είτε ως πρόεδρος της Δημοκρατίας είτε ως πολίτης.

Η ανακοίνωση του Νίκου Αναστασιάδη

«Η προσπάθεια διασυρμού εταιριών ή προσώπων συνδεδεμένων με την οικογένειά μου, αλλά και ο στόχος να πληγεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν αποτελούν παρά προσπάθεια αποπροσανατολισμού του λαού από τις ευθύνες όσων οδήγησαν τη χώρα σε κατάσταση χρεοκοπίας.

Θέλω να κάνω ξεκάθαρο πως η διακηρυγμένη θέση μου πως δεν θα ανεχτώ την όποια διαπλοκή, δεν με εξαιρεί βεβαίως, και συνεπώς εάν το ΑΚΕΛ και το εκφραστικό του όργανο επιθυμούν την πλήρη διερεύνηση τυχόν ευθυνών μου, θα πρέπει να θεωρούν δεδομένη τη δική μου συμβολή στο διορισμό ποινικών ανακριτών από τον Γενικό Εισαγγελέα.

Επιθυμώ, επίσης, να επαναλάβω ότι κανείς δεν εξαιρείται της έρευνας την οποία ανέλαβε η υπό τον κ. Πική Ερευνητική Επιτροπή. Ούτε και εγώ προσωπικά, είτε ως πρόεδρος της Δημοκρατίας, είτε ως απλός πολίτης.

Μεθαύριο Τρίτη, όταν η Διερευνητική Επιτροπή θα αναλάβει τα καθήκοντά της, θα καλέσω τον πρόεδρο και τα μέλη της να ερευνήσουν την συγκεκριμένη περίπτωση με την ίδια αυστηρότητα με την οποία, είμαι σίγουρος, ότι θα διερευνήσουν όλες τις πτυχές της οικονομικής τραγωδίας την οποία βιώνει ο λαός μας».

Το δημοσίευμα

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Χαραυγή», που παρουσιάζει και σχετικό έγγραφο, η εταιρεία Loutsios & Sons ltd ιδιοκτησίας του πατέρα του γαμπρού του Προέδρου της Δημοκρατίας της Κύπρου, φέρεται να έβγαλε από τη Μεγαλόνησο μεγάλο χρηματικό ποσό, μόλις τρεις ημέρες πριν από την απόφαση του Eurogroup για «κούρεμα» καταθέσεων.

Οπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, πριν από το Εurogroup της 15ης Μαρτίου που αποφάσισε κούρεμα στις καταθέσεις των κυπριακών τραπεζών, η εταιρεία που ανήκει σε στενό συγγενή του κ. Αναστασιάδη «έσπασε» πέντε γραμμάτια που διατηρούσε στη Λαϊκή τράπεζα συνολικής αξίας 21 εκατομμυρίων ευρώ και τα έστειλε στο Λονδίνο!

Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Σταύρος Ευαγόρου δήλωνε: «Eξ αγχιστείας συγγενείς του Προέδρου Αναστασιάδη φέρονται να μετακίνησαν προς διάφορες κατευθύνσεις από τη Λαϊκή Τράπεζα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στις 12/3/2013 και 13/3/2013, παραμονές δηλαδή της συμφωνίας για κούρεμα των καταθέσεων».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι το ΑΚΕΛ «καλεί τόσο τη νεοδιορισθείσα ερευνητική επιτροπή όσο και το Γενικό Εισαγγελέα να διερευνήσουν σε βάθος τις καταγγελίες αυτές όπως και όλες τις άλλες που είδαν το φως της δημοσιότητας, όπως για παράδειγμα ότι και υπουργός της κυβέρνησης είχε μετακινήσει ποσό ύψους 300.000 ευρώ».

Διαψεύδει και η εταιρεία

Ως «προσπάθεια πολιτικοποίησης καθόλα νόμιμων οικονομικών δραστηριοτήτων», χαρακτήρισε το δημοσίευμα της «Χαραυγής» η εταιρεία Α. Λούτσιος & Υιοι Λτδ. Η σχετική ανακοίνωση έχει ως εξής:

«1. Η προσπάθεια διασύνδεσης των οικονομικών δραστηριοτήτων της εταιρείας ή του κου και της κας Άντη και Κάτιας Λούτσιου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όχι μόνο είναι κακόβουλη αλλά και εσκεμμένη προσπάθεια πολιτικοποίησης καθόλα νόμιμων οικονομικών δραστηριοτήτων, ξένων προς τους ισχυρισμούς που προβάλλονται στην εν λόγω εφημερίδα.

2. Προς αποκατάσταση της αλήθειας, τα πραγματικά γεγονότα έχουν ως ακολούθως:

Α. Η Εταιρεία Α. Λούτσιος & Υιοί Λτδ και οι συνδεδεμένες με αυτήν εταιρείες Remitonia Co. Ltd, Hercules Investments Ltd και Cyproasian Trading Co. Ltd δεν περιορίζονται στην εισαγωγή αυτοκινήτων αλλά εκτείνονται σε σωρεία οικονομικών δραστηριοτήτων που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων επενδύσεις σε ακίνητα, μετοχές, ομόλογα Κυπριακών Τραπεζών και κρατικά ομόλογα. Στους ίδιους τομείς δραστηριοποιούνται οι κ.κ. Άντης και Κάτια Λούτσιου.

Β. Μέχρι την 12η Μαρτίου 2013, οι πιο πάνω εταιρείες και η οικογένεια Άντη Λούτσιου, περιλαμβανομένων των παιδιών τους Ετίττας, Δάμωνα και Γιάννου διέθεταν καταθέσεις σε τραπεζικά ιδρύματα της Κύπρου συνολικού ύψους 46.750.000 Ευρώ μη συμπεριλαμβανομένου ποσού 4.000.000 ευρώ σε Κυπριακά κρατικά ομόλογα επ' ονόματι του κ. και της κας Άντη και Κάτιας Λούτσιου. Να σημειωθεί πως το σύνολο των εν λόγω ποσών προέρχονται από κέρδη και εισοδήματα τα οποία έχουν δεόντως φορολογηθεί και κανένα ποσό δεν οφείλεται στο κράτος.

Γ. Προς αποκατάσταση της αλήθειας και κατ' αντίθεση των ισχυρισμών της εφημερίδας πως ποσό 21.000.000 ευρώ μεταφέρθηκαν σε τράπεζες του εξωτερικού, τα πραγματικά γεγονότα έχουν ως ακολούθως:

Η Εταιρεία Α. Λούτσιος & Υιοί Λτδ μετέφερε από την Λαϊκή Τράπεζα Λτδ στον τρεχούμενο λογαριασμό που διατηρεί με την Τράπεζα Κύπρου Λτδ στην Κύπρο το ποσό των 10.500.000 Ευρώ το οποίο τοποθετήθηκε σε λογαριασμό προθεσμίας στην εν λόγω τράπεζα, ενώ ποσό 10.500.000 Ευρώ μεταφέρθηκε από την Λαϊκή Τράπεζα Λτδ στην Τράπεζα Barclays PLC Λονδίνου στο όνομα Άντης και Κάτια Λούτσιου, για τους λόγους που εκτίθενται ευθύς αμέσως:

i. Για την αποπληρωμή αγοράς δύο ακινήτων στην Ελλάδα από την κα Κάτια Λούτσιου της τάξης 1.100.000 ευρώ και επιπλέον ποσού 400.000 ευρώ περίπου για τις αναγκαίες ανακαινίσεις των εν λόγω ακινήτων.

ii. Για την έγκυρη υποβολή προσφοράς ύψους 6.490.000 ευρώ από τον κ. Αντη Λούτσιο για την αγορά ακινήτου του Ελληνικού δημοσίου στην Κύπρο, χωρίς να υπολογίζεται στο εν λόγω ποσό το 8% μεταβιβαστικών τελών σε περίπτωση επιτυχούς κατάληξης της προσφοράς.

3. Από τα όσα έχουν εκτεθεί καταφαίνεται ξεκάθαρα πως στις 13 Μαρτίου 2013 παρέμεναν στα τραπεζικά ιδρύματα της Κύπρου ποσά που ανέρχονται σε 36.250.000 Ευρώ. Εκ τούτων, ποσό 7.320.000 Ευρώ μετά την αφαίρεση των ασφαλισμένων καταθέσεων παραμένουν στην Λαϊκή Τράπεζα Λτδ και συνεπώς είναι υπό εκκαθάριση. Ποσό 21.213.300 Ευρώ παραμένουν στην Τράπεζα Κύπρου Λτδ, εκ των οποίων τα μη εξασφαλισμένα ανέρχονται σε 20.613.000 Ευρώ και συνεπώς υπόκεινται σε απομείωση και μετατροπή σε μετοχές, και πιο συγκεκριμένα το ποσό των 7.730.000 Ευρώ.

4. Από τα πιο πάνω αδιάσειστα στοιχεία προκύπτουν εύλογα τα ακόλουθα ερωτήματα:

Α. Αν ως ψευδώς ισχυρίζεται η εφημερίδα, η εταιρεία Α. Λούτσιος & Υιοί Λτδ και/ή ο κος και η κα Άντης και Κάτια Λούτσιου και/ή τα παιδιά τους είχαν τάχα «προνομιακή» ενημέρωση γιατί δεν απέστειλαν στο εξωτερικό το σύνολο των καταθέσεών τους σε περίοδο μάλιστα που η διακίνηση συναλλάγματος ήταν χωρίς τους όποιους περιορισμούς;

Β. Αν είχαν τάχα «προνομιακή» ενημέρωση μπορεί να απαντήσουν οι συντάκτες του δημοσιεύματος, γιατί να μεταφέρουν σε τράπεζα του εξωτερικού μόνο ποσό 10.500.000 Ευρώ όταν η τελική ζημιά που υπέστησαν ξεπερνά τα 15.000.000 Ευρώ;

Γ. Η έστω και ψευδής αναφορά πως ο κος. Άντης και η κα. Κάτια Λούτσιου μετέφεραν στις 29 Ιανουαρίου 2013 24.000.000 Ευρώ στο εξωτερικό, υπονοεί μήπως πως έτυχαν της ίδιας «προνομιακής» ενημέρωσης από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια;

Μετά τα όσα με σαφήνεια και τεκμηρίωση έχουν εκτεθεί είναι πασίδηλο πως στόχος της εφημερίδας ήταν να πληγεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αλλά και η δυσφήμηση της εταιρείας Α. Λούτσιος & Υιοί Λτδ και των συνδεδεμένων με αυτήν προσώπων.

Τόσο η εταιρεία, όσο και ο κος. και η κα. Άντη Λούτσιου καλούν την εφημερίδα «Χαραυγή» και όσους αναδημοσίευσαν τους ψευδείς ισχυρισμούς της όπως προβούν άμεσα σε ανασκευή και αποκατάσταση της αλήθειας διαφυλάσσοντας ταυτόχρονα το δικαίωμα τους να προσφύγουν στην δικαιοσύνη. Την ίδια ώρα και ρητά δηλώνουμε πως είμαστε στην διάθεση της ερευνητικής επιτροπής ή/και των όποιων άλλων αρμοδίων οργάνων της δημοκρατίας προς επαλήθευση των πραγματικών γεγονότων».

ΔΗΣΥ: Κανείς δεν εξαιρείται από την έρευνα

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, με ανακοίνωσή του, σημειώνει πως «δεν μπορεί να εξαιρεθεί κανείς από την έρευνα που θα διεξαχθεί για τη διακρίβωση των ευθυνών της οικονομικής τραγωδίας στην οποία οδηγήθηκε η χώρα μας και ο λαός μας. Η έρευνα θα πρέπει να καλύπτει όλες τις πτυχές και να περιλαμβάνει όλους και όλα και όχι επιλεκτικές και αποσπασματικές, μόνο, διαρροές που δυνατόν να στοχεύουν στον αποπροσανατολισμό του λαού από το οικονομικό έγκλημα που έχει συντελεστεί εις βάρος του. Ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα που εγείρει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Χαραυγή», ο Δημοκρατικός Συναγερμός απαιτεί όπως δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα ονόματα της λίστας όσων έχουν μετακινήσει τις καταθέσεις τους από κυπριακές τράπεζες».

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός σημειώνει επίσης «τη σωστή δήλωση του προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με την οποία καλεί την Διερευνητική Επιτροπή να ερευνήσει με την ίδια αυστηρότητα όλες τις περιπτώσεις, όλες τις πτυχές και όλα τα πρόσωπα που ενδεχομένως να βαρύνονται με ευθύνες της οικονομικής αυτής τραγωδίας. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός επαναλαμβάνει και από πλευράς του την ίδια έκκληση προς την Ερευνητική Επιτροπή».

Ερευνα ζητά ο Λιλλήκας

Ο υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Λιλλήκας, σχολιάζοντας το δημοσίευμα, αναφέρει ότι, αν οι πληροφορίες ευσταθούν, «τότε εγείρεται μείζον θέμα πολιτικής και ηθικής τάξης για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Σε γραπτή δήλωσή του, ο κ. Λιλλήκας σημειώνει ότι «η φερόμενη εμπλοκή στενών συγγενικών προσώπων του Προέδρου της Δημοκρατίας σε μεταφορά 21 εκατομμυρίων ευρώ από τη Λαϊκή Τράπεζα στο εξωτερικό, στις 12 και 13 Μαρτίου», πρέπει να τύχει άμεσης διερεύνησης και να υπάρξει πλήρης διαφάνεια το συντομότερο δυνατό. Η συγκεκριμένη περίπτωση, προσθέτει, πρέπει να διερευνηθεί από τη Γενική Εισαγγελία, αλλά και από την Ερευνητική Επιτροπή, που έχει διορίσει το Υπουργικό, παρά τις περιορισμένες εξουσίες που αυτή διαθέτει. Από τη διερεύνηση της υπόθεσης, στην οποία φέρεται να εμπλέκονται στενά συγγενικά πρόσωπα του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα πρέπει, σύμφωνα με τον κ. Λιλλήκα, να απαντηθούν και τα πιο κάτω ερωτήματα:

-Ποιος έδωσε προνομιακή πληροφόρηση στα συγκεκριμένα πρόσωπα και στις εταιρείες τους για το επικείμενο κούρεμα καταθέσεων και το κλείσιμο της Λαϊκής Τράπεζας;

-Από ποιες πηγές προέρχονται τα εκατομμύρια που εμφανίζονται στους λογαριασμούς της συγκεκριμένης εταιρείας και κατά πόσον αυτά τα εκατομμύρια ήταν δηλωμένα στο Φόρο Εισοδήματος;

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ