Σάλος με τη λίστα πολιτικών που διέγραψαν τα δάνειά τους στην Κύπρο -Ολη η λίστα - iefimerida.gr

Σάλος με τη λίστα πολιτικών που διέγραψαν τα δάνειά τους στην Κύπρο -Ολη η λίστα

Σάλος με τη λίστα πολιτικών που διέγραψαν τα δάνειά τους στην Κύπρο -Ολη η λίστα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε σκοπιμότητες αποδίδει ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, λίστες που είδαν το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τις οποίες, διαγράφηκαν χρέη πολιτικών προσώπων αξιωματούχων και μελών Διοικητικών Συμβουλίων.

Αποσπάσματα της σχετικής λίστας, δημοσιεύονται στην Αθηναϊκή Εφημερίδα, Έθνος. Στη λίστα φαίνονται τα ονόματα πολιτικών προσώπων ή συνδεδεμένων με αυτούς εταιριών οι οποίοι προχώρησαν σε διακανονισμούς και διαγραφή χρεών. Επιπλέον, σύμφωνα πάντοτε με την εφημερίδα, σε αρκετές περιπτώσεις οι διαγραφές έγιναν σε εταιρίες συγγενικών προσώπων βουλευτών, πολιτικών και αξιωματούχων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η Επιτροπή Θεσμών και Αξιών της Βουλής δεν έχει ενώπιον της τέτοια λίστα δήλωσε στο Ράδιο Πρώτο ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, Δημήτρης Συλλούρης, όπως αναφέρει ο Φιλελεύθερος.

Οτιδήποτε διαδίδεται και δημοσιεύεται αυτή την ώρα, είπε, δε βοηθά το έργο της Επιτροπής. Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξυπηρετεί σκοπιμότητες για να καλύψει κάποιους, κατά την έκφρασή του.

Πρόδρομος Προδρόμου: Δεν έχω σχέση με διαγραφή δανείου, έγινε πλαστογραφία

Σε γραπτή του δήλωση ο Πρόδρομος Προδρόμου, αναφέρει ότι, η υπόθεση στην οποία γίνεται αναφορά στο όνομα του, αφορά περίπτωση πλαστογραφίας σε τραπεζικό λογαριασμό του. «Το άτομο που ήταν υπεύθυνο για την πλαστογράφηση του λογαριασμού οδηγήθηκε ενώπιον ποινικού δικαστηρίου και καταδικάστηκε. Η τράπεζα αναγνώρισε μέρος της ευθύνης για χρεώσεις μέσω πλαστογραφίας και στη συνέχεια συμφωνήθηκε να επιμερισθεί η ζημιά», είπε χαρακτηριστικά. Ο Πρόδρομος Προδρόμου, αναφέρει ότι αντιλαμβάνεται τον εκνευρισμό και την αγανάκτηση που εκδηλώνεται έναντι τυχόν χαριστικών πρακτικών και προνομιακής μεταχείρισης αλλά μαζί με την αυστηρότητα, θα πρέπει να υπάρξει και προσοχή στη μεταχείριση των στοιχείων και πληροφοριών που πρέπει πράγματι να έρθουν στη δημοσιότητα.

Παπαδάκης (ΕΔΕΚ): Να αποκαλυφθούν τα ονόματα

Να υπάρξει διαφάνεια ζητά με ανακοίνωσή του ο γραμματέας της Κ.Ε του Κ.Σ ΕΔΕΚ, Δημήτρης Παπαδάκης. " Καλούμε σε πρώτη φάση όλα τα πολιτικά πρόσωπα τα ονόματα των οποίων εμπλέκονται στις αποκαλύψεις περί χαριστικής και προνομιακής μεταχείρισης από τις Τράπεζες κατά το χρόνο που αυτές παρέσερναν την Κυπριακή οικονομία στην καταστροφή να δώσουν τη ρητή τους συγκατάθεση ώστε τα ονόματα τους να αποκαλυφθούν αλλά και οι περιπτώσεις όπου έτυχαν προνομιακής ή ειδικής μεταχείρισης να εξεταστούν υπό συνθήκες πλήρους διαφάνειας", τονίζει.

Τίμης Ευθυμίου: Ανθρωμόμορφα αρπακτικά βρήκαν την ευκαιρία, δεν έχω σχέση

"Όλες οι υποχρεώσεις που είχα έναντι της Τράπεζας Κύπρου ως μέτοχος σε συγκεκριμένη η εταιρεία έχουν ρυθμιστεί μετά από εξόφληση σχετικού δανείου στο πλαίσιο νόμιμου διακανονισμού με την Τράπεζα το 2008, όπως δηλαδή συμβαίνει σε χιλιάδες περιπτώσεις καθυστερημένων δανείων εταιρειών. Διακανονισμός ο οποίος αυτονόητα θα πρέπει να εμφαίνεται και στα αρχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και ως εκ τούτου ουδεμία ενέργεια χαριστική, μεμπτή και παράνομη υφίσταται", αναφέρει σε γραπτή δηλωσή του ο Τίμης Ευθυμίου.

Στην γραπτή του ανακοίνωση αναφέρει ότι "ανθρωπόμορφα αρπακτικά βρήκαν την ευκαιρία να ρίξουν στο δραματικό σκηνικό της Κύπρου «αίμα και χρήμα», προβαίνοντας σε «αποκαλύψεις» λιστών αμφιβόλου πηγής και καμίας πιστοποίησης". Ο κ. Ευθυμίου, επιφυλάσσει τα νόμιμα δικαιώματα του έναντι προσώπων,εντύπων και ηλεκτρονικών Μέσων που κάνουν αναφορά στο όνομα του σε σχέση με «λίστα διαγραφής δανείων πολιτικών προσώπων».

Ολη η λίστα-φωτιά

Οι λίστες αυτές, όπως αποκαλύπτει σήμερα το «Έθνος», αποτελούν την άκρη του νήματος για τη διερεύνηση του οργίου της ρεμούλας και της διαφθοράς, που συνέβαλε με δραματικό τρόπο στη σημερινή καταστροφή.

Διαγραφές χρεών από την Τράπεζα Κύπρου

- Ξενοδοχειακή εταιρεία Τ.Η.Ε που –σύμφωνα με το έγγραφο- είναι συνδεόμενη με ΑΚΕΛ – ΠΕΟ και ως φυσικά πρόσωπα καταγράφονται οι ΦΕ. ΚΥ. ΚΛ. ΑΛ. (αρχικά επωνύμων) είδε τον Μάιο του 2012 να διαγράφεται το συνολικό ποσό δανείου που είχε πάρει ύψους 2..813.000 ευρώ

- Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία (ΠΕΟ), με αναφορά και πάλι τους ΦΕ. και ΚΥ., από δάνειο ύψους 554.000€ χαρίστηκε το υπόλοιπο ύψους 193.000€ και πάλι τον Μάιο του 2012

- Εταιρία N.M.G., που σύμφωνα με το έγγραφο συνδέεται με κορυφαίο στέλεχος του ΑΚΕΛ Ν.Κ., είχε λάβει δάνειο ύψους 1.830.000€ αλλά της χαρίστηκαν 111.000€ τον Μάρτιο του 2007 και τον Ιανουάριο του 2008

- Γνωστός πρώην βουλευτής του ΔΗΣΥ Π.Π. είχε πάρει δάνειο 168.000€. Αποπλήρωσε τις 67.000€ και τα 101.000 διαγράφηκαν τον Οκτώβριο του 2009

- Εταιρία At.ltd που συνδέεται με τον βουλευτή του ΔΗΣΥ, Σ.Σ., πήρε δάνειο 61.000€ αλλά τον Αύγουστο του 2010 διαγράφηκαν οι 11.000€
- Εταιρία Cy.Ind.Ltd, που ανήκει στον Αχ.Κ., αδελφό πρώην υπουργού του ΔΗΚΟ Μ.Κ., είχε πάρει δάνειο 1.595.00€ και πλήρωσε μόνο τις 310.00€ και τον Μάιο του 2011 διαγράφηκαν 1.285.000€!

- Στον πρώην βουλευτή του ΔΗΣΥ Σ.Χ. από δάνειο 58.000€, διαγράφηκε τον Απρίλιο του 2007 το ποσό των 26.000€
- Σε πρώην βουλευτή του ΔΗΣΥ Ε.Σ. είχε πάρει δάνειο 84.000€ και είδε να του διαγράφονται οι 16.000€ τον Ιούλιο του 2008

- Στον πρώην δήμαρχο μεγάλης πόλης που πρόσκειται στο ΑΚΕΛ Α.Μ. είχε χορηγηθεί δάνειο 105.000€ και διαγράφηκαν 17.000€ τον Νοέμβριο του 2008

- Στην εταιρία M.Th.Group της Λ.Π., νύφης του βουλευτή του ΔΗΚΟ Α.Κ., από δάνειο 625.000€ διαγράφηκε το ποσό των 330.000€ τον Αύγουστο του 2009

- Στην εταιρία Xen&Co της Μ.Ξ, συγγενούς μέλους της Δ.Σ. της Τράπεζας, από δάνειο 839.000€ διαγράφονται τα 237.000€ με ημερομηνίες αναφοράς Δεκέμβριο του 2007, Ιούλιο του 2008 και Σεπτέμβριο του 2010

- Η εταιρία που φέρει το όνομα του ιδιοκτήτη της, πρώην υπουργού, προέδρου κόμματος και στελέχους του ΔΗΣΥ, Τ.Χ. είχε πάρει δάνειο 708.000€ και διαγράφηκαν 399.000€. Η διαγραφή έγινε στον Μάρτιο του 2007 και του 2008

Στην Ελληνική Τράπεζα

- Η εταιρία T.Trading Co Ltd του Ν.Κ., βουλευτή μικρού κόμματος, από δάνειο 1.654.000€, τον Δεκέμβριο του 2008 διαγράφηκαν 543.000€

Στη Λαϊκή Τράπεζα

- Διαγραφή χρέους 39.000€ 2012 για τον Αρ.Γ. πρώην βουλευτής του ΑΚΕΛ

- Διαγραφή οφειλής του ύψους 71.000€ τον Ιούνιο του 2011 για τον Αν.Γ. πρώην βουλευτή του ΔΗΣΥ

- 54.000€ διαγράφηκαν από οφειλή του Σ.Χ, πρώην βουλευτή του ΔΗΣΥ (του είχε διαγραφή χρέος και από την Κύπρου)

- Εταιρία που κορυφαίος Κύπριος πολιτικός διαθέτει το 51% των μετοχών της, εμφανίζεται να έχει κάνει συμφωνία για διαγραφή χρέους ύψους 5,8 εκατομμυρίων δολαρίων με την υποσημείωση πως η διαγραφή έχει υπολογιστεί για το 2014

- Στην Π.Α. πρώην σύζυγο κορυφαίου υπηρεσιακού στελέχους του ΥΠΕΞ, Ν.Α., διαγράφηκε το 2010 οφειλή 18.500€

- Σε εταιρία που ανήκει στον εν ενέργεια πρέσβη Π.Ν. διαγράφηκε το 2012 το ποσό των 14.000€

Βγενόπουλος: Να παραιτηθεί ο Σαρρής, να αποκαλυφθεί ο Γ.Β.

Να επέμβει ο εισαγγελέας για την υπόθεση του κορυφαίου κύπριου πολιτικού Γ.Β. ο οποίος φέρεται να διέγραψε δάνειο ύψους 5,8 εκατ. δολαρίων από την Τράπεζα Πειραιώς και να παραιτηθεί ο υπουργός Μιχάλης Σαρρής γιατί αυτός το διέγραψε, ζητάει ο Ανδρέας Βγενόπουλος.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΝΔΡΕΑ ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΥ

29/03/2013

«Να επέμβει ο κ. Γενικός Εισαγγελέας για την υπόθεση του Γ.Β.»

«Να παραιτηθεί άμεσα ο κ. Μιχάλης Σαρρής»

Όπως απεκάλυψε σήμερα η Ελληνική εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ» διάφορες τράπεζες στην Κύπρο διέγραψαν κάποια δάνεια που έχουν σχέση με πολιτικούς. Μεταξύ αυτών αναφέρεται και «εταιρεία της οποίας μέτοχος με 51% είναι ο κ. Γ.Β. κορυφαίος Κύπριος πολιτικός με θητεία σε ανώτατα αξιώματα που εμφανίζεται να έχει κάνει συμφωνία για διαγραφή του ποσού των 5,8 εκατ. δολαρίων με την επισήμανση όμως ότι η διαγραφή έχει υπολογιστεί για το 2014».

Αυτή είναι μία περίπτωση για την οποία είχα ενημερωθεί και πρόκειται για αναδιοργάνωση/ρύθμιση παλαιού δανείου όπου εισπράχθηκαν άμεσα 15 εκατ. δολάρια και υπό την προϋπόθεση ότι θα εισεπράττοντο 3 εκ. δολάρια τον Φεβρουάριο του 2012 και 3 εκ. δολάρια τον Φεβρουάριο του 2014 η Τράπεζα συμφώνησε να αφαιρεθούν από την οφειλή οι παλαιοί τόκοι υπερημερίας.

Όμως τον Φεβρουάριο του 2012 η Διοίκηση του κ. Μιχάλη Σαρρή δεν τήρησε τη συμφωνία που είχε υπογραφεί και έκανε με τον κ. Γ.Β. νεώτερη συμφωνία εις βάρος των συμφερόντων της Τράπεζας.

Κατόπιν των ανωτέρω:

Ο κ. Γ.Β. λόγω στοιχειώδους πολιτικής ευαισθησίας πρέπει να παραιτηθεί της εκ του νόμου προστασίας των προσωπικών του δεδομένων και να αποκαλύψει ο ίδιος την ταυτότητά του καθώς και όλες τις λεπτομέρειες της υπόθεσης.

Ο κ. Γενικός Εισαγγελέας της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να επέμβει άμεσα ώστε να εξετασθεί αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις απόδοσης ποινικών ευθυνών.

Ο Υπουργός Οικονομίας και Πρόεδρος της ΛΑΪΚΗΣ τον Φεβρουάριο του 2012 κ. Μιχάλης Σαρρής οφείλει να αποκαλύψει την συμφωνία που έγινε με τον κ. Γ.Β., αλλά και να υποβάλει άμεσα την παραίτησή του.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Γ.Β. ήταν υπέρμαχος, με δημόσιες δηλώσεις του, της Διοίκησης Σαρρή και είναι από τους πιο τακτικούς συκοφάντες μου στα Κυπριακά και στα Ελληνικά ΜΜΕ (που μάλιστα τον προλογίζουν με θαυμασμό), γεγονός που αποδεικνύει ότι η αρχική συμφωνία ρύθμισης που είχε κάνει με στελέχη της ΛΑΪΚΗΣ επί Προεδρίας μου δεν ήταν της αρεσκείας του.

Οφείλω να υπενθυμίσω τον ισχυρισμό μου ότι οι συκοφαντίες εναντίον μου εκπορεύονται είτε από ανθρώπους που προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν για τις δικές τους ευθύνες, ή από άγνοια, όπως συμβαίνει κυρίως στα Ελληνικά ΜΜΕ που παρασύρονται από τους εκ Κύπρου πληροφοριοδότες τους.

Υ.Γ. Για τις αναφερόμενες στο δημοσίευμα ρυθμίσεις μικρών ποσών, επειδή οι αποφάσεις ελαμβάνοντο σε χαμηλά επίπεδα ιεραρχίας στην Κύπρο, δεν γνωρίζω τι έγινε και συνεπώς δεν έχω άποψη για το εάν ήταν ορθές τραπεζικά ρυθμίσεις ή όχι.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρου: Θα αποδοθούν ευθύνες όταν αυτές τεκμηριωθούν

«Η κυβέρνηση θα χειριστεί το ζήτημα αυτό με πλήρη διαφάνεια και δεν θα διστάσει να αποδώσει ευθύνες, όταν αυτές τεκμηριωθούν, όπου κι αν ανήκουν» τονίζει, σε γραπτή δήλωσή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης.

Στη δήλωση με αφορμή την «καυτή» λίστα, που δόθηκε στον γενικό εισαγγελέα με ονόματα πολιτικών προσώπων και εταιρειών, δάνεια των οποίων διαγράφηκαν από τράπεζες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέπεμψε στη χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για σύσταση Ερευνητικής Επιτροπής, η οποία -όπως επισημαίνει- θα διερευνήσει, μεταξύ άλλων, «τα γεγονότα και τις αποφάσεις που σχετίζονται με την παροχή ή διαγραφή ή μείωση δανείων ή διαγραφή εγγυήσεων ή παροχή άλλων διευκολύνσεων από τράπεζες της Δημοκρατίας, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό και, ειδικότερα, αν αυτά πραγματοποιήθηκαν με βάση τις ορθές διαδικασίες, εγγυήσεις ή εξασφαλίσεις ή με βάση τα τραπεζικά κριτήρια καλού δανεισμού και κατά πόσον υπήρξε επαρκής έλεγχος εκ μέρους της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, επιδεικνύει ιδιαίτερη ευαισθησία στο ζήτημα της έρευνας και έχει δώσει αυστηρές οδηγίες στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου να διευκολύνουν το έργο της Επιτροπής, καταλήγει η γραπτή δήλωση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ