Ο μανδύας σε στυλ Χάρι Πότερ που σας κάνει αόρατους - iefimerida.gr

Ο μανδύας σε στυλ Χάρι Πότερ που σας κάνει αόρατους

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε μία σπουδαία εφεύρεση προχώρησαν Αμερικανοί ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τέξας, καθώς κατασκεύασαν έναν μανδύα αορατότητας προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα σε ένα τομέα που γνωρίζει συνεχή ανάπτυξη και πρόοδο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Αντρέα Αλού του πανεπιστημίου του Τέξας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό φυσικής «New Journal of Physics», χρησιμοποίησαν ένα πολύ λεπτό στρώμα υλικού, που ονομάζουν «μεταλλική μετα-οθόνη», για να δημιουργήσουν ένα μανδύα πάχους μερικών μικρομέτρων (εκατομμυριοστών του μέτρου).

Ο μανδύας έχει τη δυνατότητα να κρύψει πλήρως τριασδιάστατα αντικείμενα στο φυσικό περιβάλλον από τα μικροκύματα.

Μέχρι τώρα οι μανδύες αυτού του είδους είχαν το μειονέκτημα ότι είχαν μεγάλο όγκο, ωστόσο, η νέα εφεύρεση είναι υπερβολικά λεπτή.

Η «μετα-οθόνη» δημιουργείται από την προσάρτηση λωρίδων φύλλου χαλκού πάχους μόλις 66 μικρομέτρων, πάνω σε ένα εύκαμπτο πολυανθρακικό φιλμ πάχους 100 μικρομέτρων.

Με αυτό το υλικό ως μανδύα, οι ερευνητές επικάλυψαν και «εξαφάνισαν» μια κυλινδρική ράβδο μήκους 18 εκατοστών από τα μικροκύματα. Ο μανδύας είχε την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητά του, όταν τα προσπίπτοντα μικροκύματα είχαν συχνότητα 3,6 Ghz.

Βέβαια, στην παρούσα φάση ο μανδύας δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε φυσικό φως για να έχει αποτελέσματα ανάλογα με αυτά που θαυμάζουμε σε ταινίες όπως το Χάρι Πότερ ή, για τους πιο ψαγμένους, σε αμέτρητα video games

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ