Κι όμως! Η υψηλή ανεργία στην Ελλάδα ευνοεί την επιχειρηματικότητα στο χώρο της τεχνολογίας - iefimerida.gr

Κι όμως! Η υψηλή ανεργία στην Ελλάδα ευνοεί την επιχειρηματικότητα στο χώρο της τεχνολογίας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τις... θετικές επιπτώσεις των ιλιγγιωδών ποσοστών ανεργίας (60% στους νέους) της Ελλάδας – όσο παράδοξο κι αν ακούγεται κάτι τέτοιο – στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στον τομέα των τεχνολογικών εφαρμογών και του διαδικτύου καταγράφει σχετικό δημοσίευμα του Αλεξάντερ Μπεζάντ στον ειδησεογραφικό ιστότοπο qz.com.

«Τα γραφεία της ελληνικής εταιρείας εφαρμογών Taxibeat εδρεύουν σε ένα μοντέρνο κτίριο, το οποίο περιβάλλεται από εγκαταλελειμμένους εμπορικούς χώρους καταστημάτων και δρόμους με σπασμένα πεζοδρόμια στην περιοχή του Κολωνακίου. Η αντίθεση μεταξύ των γραφείων και του τοπίου που τα περιβάλλει υπερβαίνει τα όρια της αισθητικής: σηματοδοτεί τη διαφορά μεταξύ της παλιάς – χαμηλής τεχνολογίας – οικονομίας της Ελλάδας, η οποία βασιζόταν στον τουρισμό και τη γεωργία, και της νέας – υψηλής τεχνολογίας – "έξυπνης" Ελλάδα που κάνει τα πρώτα βήματά της στη μετεξέλιξή της σε δημιουργικό, κοσμοπολίτικο κέντρο καινοτόμου επιχειρηματικότητας», αναφέρει το δημοσίευμα.

Και προσθέτει: «Η Τaxibeat ιδρύθηκε το 2010 από τέσσερις φίλους... και μέσα σε 18 μήνες κατάφερε να επιχειρεί σε πέντε χώρες και έξι πόλεις, έχοντας εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ. Η αποστολή της Taxibeat – να συνδέσει τους ιδιοκτήτες ταξί μέσω των smart phones τους – μπορεί να μην είναι μεγαλεπήβολη, αλλά η επιτυχία της συνιστά μία συμβολική νίκη της ανερχόμενης τεχνολογικής κοινότητας και των νέων επιχειρηματιών της χώρας. Όλως παραδόξως, η οικονομική κρίση είναι αυτή που έχει συμβάλλει αποφασιστικά σε αυτή την ώθηση της επιχειρηματικότητας».

Κατ' αντιδιαστολή προς τις συνήθειες του παρελθόντος, επισημαίνει το άρθρο, όπου η πλειοψηφία των νέων αποζητούσε εγγυημένο μισθό και εξασφαλισμένη σταδιοδρομία στο δημόσιο, οι σημερινοί Έλληνες, με το σχετικά υψηλό επίπεδο μόρφωσης που διαθέτουν, βρίσκονται αντιμέτωποι με δύο επιλογές: είτε να εγκαταλείψουν τα πάτρια εδάφη, είτε να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση.

Και παρά το δυσχερές κλίμα, οι πρωτοβουλίες ανθίζουν στο μικροσκοπικό τεχνολογικό οικοσύστημα της Ελλάδας: μέχρι στιγμής, οι νεοσυσταθείσες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της τεχνολογίας (λογισμικό και εφαρμογές) φτάνουν τις 200.

«Η TechCrunch διέγνωσε αμέσως τη δυναμική της χώρας, διοργανώνοντας προ μηνών συνέδριο στο κομψό Μουσείο Μπενάκη... Το ίδιο και η Microsoft η οποία εγκαινίασε στην Αθήνα ένα κέντρο καινοτομίας με στόχο τον εντοπισμό νέων ταλέντων... Και οι προοπτικές είναι πολύ αισιόδοξες».

Στους αρνητικούς παράγοντες συγκαταλέγονται η ανυπέρβλητη γραφειοκρατία, η γενικότερη συλλογική κουλτούρα, η οποία τιμωρεί με τον ίδιο τρόπο την αποτυχία και την επιτυχία, το σύστημα φορολόγησης, η έλλειψη επενδυτών και ανθρώπων με πραγματική εμπειρία στην επιχειρηματική ανάπτυξη στον τομέα της τεχνολογίας και άλλα.

Η Ελλάδα θα μπορούσε να μάθει πολλά ως από το παράδειγμα του γειτονικού της Ισραήλ, καταλήγει το δημοσίευμα, το οποίο κατάφερε να διασφαλίσει εκείνη τη σύγκλιση παραγόντων, η οποία ευνοεί την άνθιση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας στον τομέα των τεχνολογιών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ