Η Τρόικα ξανάρχεται αλλά η κυβέρνηση πάλι δεν θα είναι έτοιμη - iefimerida.gr

Η Τρόικα ξανάρχεται αλλά η κυβέρνηση πάλι δεν θα είναι έτοιμη

Η Τρόικα ξανάρχεται αλλά η κυβέρνηση πάλι δεν θα είναι έτοιμη
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Στις 7 Απριλίου αναμένονται στην Αθήνα οι επικεφαλής της Τρόικα και όπως όλα δείχνουν δύσκολα θα προλάβει η ελληνική πλευρά να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες σε αυτό το διάστημα των λίγων ημερών, παρά την πρόθεση του οικονομικού επιτελείου να ολοκληρωθεί τάχιστα αυτό το σκέλος της αξιολόγησης, έτσι ώστε αφενός να αποφευχθούν οι τριβές με τους δανειστές πριν καλά- καλά κοπάσει ο θόρυβος από την κυπριακή «διάσωση», αφετέρου να εκταμιευθούν τα 2,8 δισ. ευρώ της δόσης.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο εξακολουθεί να είναι το σχέδιο αναδιάρθρωσης του Δημοσίου. Ηδη γίνεται αγώνας δρόμου για την αύξηση του αριθμού των υπό άμεση απόλυση, πέρα από τους 885 που έχουν τεθεί σε αυτοδίκαιη αργία, προκειμένου να καμφθούν οι επικεφαλής της Τρόικα που ζητούν «αίμα». Ωστόσο, 1.550 υποθέσεις βρίσκονται ακόμα στα πρωτοβάθμια πειθαρχικά και άλλες 450 στο δευτεροβάθμιο πειθαρχικό, ενώ γίνεται έλεγχος από τους Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης σε 1.900 περιπτώσεις υπαλλήλων με ποινικές διώξεις, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν υποστεί και τις προβλεπόμενες πειθαρχικές κυρώσεις. Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι, όμως, ότι βρίσκονται στον «αέρα» τα οργανογράμματα και ο στόχος διαθεσιμότητας σε εποπτευόμενους φορείς, που αποτελεί και προαπαιτούμενο για τη δόση, καθώς όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, δημιουργήθηκε... παρεξήγηση από τη σχετική διατύπωση του Μνημονίου.

Τριβές προκαλεί και το Εκτακτο Τέλος Ακινήτων, καθώς για την εφαρμογή των υπό εξέταση σεναρίων για τη μείωση του Τέλους σε μικρότερες ιδιοκτησίες, θα πρέπει να καταλήξει θετικά η συζήτηση με την Τρόικα για το ποια είναι τα «ανεκτά» επίπεδα απώλειας εσόδων. Σε κάθε περίπτωση, με δεδομένο ότι ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ εξακολουθούν να εγείρουν ενστάσεις για τη διατήρηση του σε ισχύ, οι αποφάσεις θα ληφθούν από το Μέγαρο Μαξίμου.

Στο πεδίο των ρυθμίσεων οφειλών, φαίνεται ότι υπάρχει κατ' αρχήν συμφωνία για την πάγια διαδικασία, που θα προβλέπει καταβολή σε 12 δόσεις, δυνατότητα που θα επεκτείνεται έως τις 24 δόσεις σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Αντιθέτως παραμένει η διαφωνία για την «τελευταία ευκαιρία», καθώς η Τρόικα επιμένει ότι δεν πρέπει να ξεπερνά τις 36 δόσεις, ενώ η ελληνική πλευρά επιμένει ότι θα πρέπει να επεκτείνεται έως τις 48 δόσεις. Από τις ρυθμίσεις προβλέπεται ότι μπορούν να εισπραχθούν 3 με 4 δισ. ευρώ από τις οφειλές προς το Δημόσιο και περίπου 1,5 δισ. ευρώ από τις οφειλές προς τα Ταμεία. Οσον αφορά στη Φορολογική Διοίκηση, η Τρόικα εξακολουθεί να πιέζει για διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων, χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει το εάν αυτές οι πιέσεις μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και σε εμπλοκή, ενώ υπάρχει «γκρίνια» για τις καθυστερήσεις στις επιστροφές φόρων αλλά και τις ελεγκτικές επιδόσεις των μηχανισμών του υπουργείου Οικονομικών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ