Συγνώμη από το Ισραήλ προς Τουρκία για το Μαβί Μαρμαρά - iefimerida.gr

Συγνώμη από το Ισραήλ προς Τουρκία για το Μαβί Μαρμαρά

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Λίγο πριν από την αναχώρηση του προέδρου των ΗΠΑ Barack Obama, το Ισραήλ εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία ο πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του, διάρκειας μισής ώρας. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ απολογήθηκε για τα γεγονότα τα οποία οδήγησαν στο θάνατο εννέα Τούρκων κατά την επιδρομή Ισραηλινών στο πλοίο Μαβί Μαρμαρά, το οποίο τον Μάιο του 2010 έπλεε προς την αποκλεισμένη περιοχή της Γάζας. Ύστερα από αυτά τα γεγονότα οι πρεσβευτές των δύο χωρών είχαν αποχωρήσει από τις θέσεις τους. Αναγνώρισε επίσης σύμφωνα με αμερικάνικες πηγές πως υπήρξαν «επιχειρησιακά σφάλματα». Ακόμη προσφέρθηκε να καταβάλει αποζημιώσεις στις οικογένειες των θυμάτων.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός αποδέχτηκε την συγνώμη του ομολόγου του. Στην επίσημη ανακοίνωση από πλευράς του Ισραήλ αναφέρεται συμφωνία των δύο πρωθυπουργών ώστε να υπάρξει μια αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών καθώς και να παύσει η δίωξη των ισραηλινών στρατιωτών στην Τουρκία.

Καταλυτική φαίνεται να ήταν η επίσκεψη του Αμερικάνου προέδρου στο Ισραήλ, ο οποίος κατά το παρελθόν είχε ασκήσει πιέσεις για μια συγνώμη από πλευράς Ισραήλ και ομαλοποίηση των σχέσεων των δύο χωρών, κάτι το οποίο δεν είχε γίνει αποδεκτό μέχρι τώρα. Βέβαια η ισραηλινή ηγεσία αρνείται την ύπαρξη πιέσεων δια στόματος του συμβούλου του πρωθυπουργού Γιαακόβ Αμίντρορ. Υπέρμαχος αυτής της εξέλιξης ήταν και ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Τζων Κέρυ.

Να υπενθυμίζουμε πως η Τουρκία είχε θέσει 3 όρους για την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ. Μια ξεκάθαρη συγνώμη, καταβολή αποζημιώσεων και άρση του αποκλεισμού της Γάζας. Οι δύο πρώτοι εκπληρώθηκαν.

Ίσως τα πρόσφατα γεγονότα στην Κύπρο να οδήγησαν την ηγεσία του Ισραήλ σε μια επανεκτίμηση των συμμαχιών της και να έσπευσε να προσαρμοστεί στα νέα γεωπολιτικά δεδομένα της ανατολικής Μεσογείου. Ενδεχομένως αυτή η είδηση να μην είναι ότι καλύτερο για την Κύπρο, η οποία δοκιμάζεται οικονομικά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ