Βαρύ το κλίμα στην Κύπρο μετά τη συμφωνία - Διάγγελμα Αναστασιάδη το βράδυ - iefimerida.gr

Βαρύ το κλίμα στην Κύπρο μετά τη συμφωνία - Διάγγελμα Αναστασιάδη το βράδυ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Βαρύ είναι το κλίμα στην Κύπρο μετά τις οδυνηρές αποφάσεις που έλαβαν Ευρωζώνη και ΔΝΤ για το πρόγραμμα διάσωσης ύψους 10 δισ. ευρώ.


Ο Νίκος Αναστασιάδης επιστρέφει στη Λευκωσία το απόγευμα της Δευτέρας έχοντας υπογράψει μια οδυνηρή συμφωνία για την Κύπρο και θα προβεί σε διάγγελμα από το προεδρικό μέγαρο, περίπου στις 19:00.

Η Κύπρος απέφυγε τη χρεοκοπία, που θα ήταν καταστροφική γιατί θα σήμαινε και έξοδο από την Ευρωζώνη, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης. Ο ίδιος έκανε λόγο για «νέα αρχή, που δίνει τη δυνατότητα στην κυπριακή οικονομία να επανεκκινήσει».

Ειδικότερα, όσον αφορά τη Λαϊκή Τράπεζα, ο κ. Στυλιανίδης μιλώντας στο ΡΙΚ, εξήγησε ότι διαχωρίζεται σε «καλή» και «κακή». Το υγιές κομμάτι θα μεταφερθεί στην Τράπεζα Κύπρου, όπως και το ποσό των 9,2 δισεκατομμυρίων, που οφείλει η Λαϊκή Τράπεζα στον ΕLΑ, το οποίο προς το παρόν παγώνει.

Σε ερώτηση, κατά πόσο η εξέλιξη αυτή αποτελεί κίνδυνο για το μέλλον της Τράπεζας Κύπρου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η ΕΚΤ δεσμεύτηκε να βοηθήσει με την παροχή της απαραίτητης ρευστότητας.

Δεν ξέρουν ακόμη πόσο είναι το κούρεμα καταθέσεων (ή δεν το λένε)

Σε σχέση με το κούρεμα που θα υποστούν οι καταθέσεις άνω των εκατό χιλιάδων ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι υπολογίζεται να κυμανθεί γύρω στο 30%.

Για τα ταμεία προνοίας, ο κ. Στυλιανίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα υπάρξει κάποια ρύθμιση, προσθέτοντας ότι «είναι αδιανόητο να μη διασφαλιστούν».

Στο μεταξύ η Eνωση Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου (ΕΤΥΚ) αναμένει απόφαση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας για το πότε θα ανοίξουν οι τράπεζες.

Iκανοποιημένη η Ανγκελα Μέρκελ από τη συμφωνία

Η Γερμανίδα καγκελάριος Aνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι είναι «πολύ ικανοποιημένη» με τη συμφωνία που επετεύχθη για την Κύπρο, η οποία απέτρεψε, όπως είπε, τη χρεοκοπία του νησιού που μαστίζεται από την κρίση.

Η κυρία Μέρκελ δήλωσε στους δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στη νότια γερμανική πόλη Langenfeld, ότι η συμφωνία είναι «σωστή» για την Κύπρο, διότι διασφαλίζει ότι όσοι συνέβαλαν στην κρίση καλούνται να πληρώσουν για την αντιμετώπισή της.

«Είμαι πολύ ικανοποιημένη για το ότι βρέθηκε χθες βράδυ μια λύση και ότι καταφέραμε να αποφύγουμε τη χρεοκοπία», δήλωσε η Μέρκελ. «Πιστεύω ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε είναι η σωστή» κατέληξε.

Αρχιεπίσκοπος: Κάποιοι να κάτσουν στο σκαμνί

«Κάποιοι πρέπει να κάτσουν στο σκαμνί» και να λογοδοτήσουν για το οικονομικό σοκ που υπέστη η Κύπρος, δήλωσε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι η Εκκλησία θα σταθεί δίπλα στο λαό αυτές τις δύσκολες για τον τόπο ώρες.

Σε δηλώσεις του μετά τη μαθητική παρέλαση για την 25η Μαρτίου στη Λευκωσία, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ανέφερε πως όταν κανείς πιστεύει και στον Θεό και στην Ελευθερία, οι αριθμοί δεν έχουν πέραση πλέον, υποδεικνύοντας πως αυτό είναι και το μήνυμα της ημέρας, «ότι οι Ελληνες που είναι πάντα λίγοι, επειδή πίστεψαν στην Ελευθερία αγωνίστηκαν και την απέκτησαν».

Παράλληλα εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα υπάρξουν αρκετές δυσκολίες, κάποιοι θα χάσουν τη δουλειά τους, οι πεινώντες θα πολλαπλασιαστούν» και σημείωσε πως ως εκ τούτου «η Εκκλησία πρέπει να μεριμνήσει».

«Οι πλούσιοι θα γίνουν λιγότερο πλούσιοι αλλά ο λαός μας ξέρει να ζει και με σπατάλες αλλά μπορεί να ζει και με τα ολίγα» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς πώς θα επηρεαστεί η Εκκλησία από τις μετοχές που έχει στην Τράπεζα Κύπρου, ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε την πεποίθηση ότι το κεφάλαιο που είχε η Εκκλησία και που ήταν, όπως ανέφερε, πάνω από 100 εκ. ευρώ, έχει χαθεί.

«Αλλά θα επιβιώσουμε, η Εκκλησία πολλές φορές πώλησε και τα καντήλια της, έβαλε ενέχυρο και τα δισκοπότηρα και όμως επέζησε. Δεν φοβάται η Εκκλησία, ό,τι και να χάσει έχει το λαό που την αγαπά και τη στηρίζει» είπε και τόνισε πως η Εκκλησία θα σταθεί κοντά στο λαό, όπως και ο λαός κοντά στην Εκκλησία, «και θα υπερβούμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η πατρίδα μας».

Σαρρής: Θα υποστούμε θυσίες, θα περάσουμε δύσκολες στιγμές

Στη συνέντευξη Τύπου μετά τον μαραθώνιο διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες, ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής δήλωσε ότι έκλεισε μια μακρά περίοδος αβεβαιότητας και ανασφάλειας για την κυπριακή οικονομία και υπογράμμισε ότι η χώρα απέφυγε την άτακτη χρεοκοπία, θέτοντας τις βάσεις για μια ελπιδοφόρα αρχή.

«Δεν κερδίσαμε μόνο μια μάχη, αλλά έχουμε αποφύγει τον κίνδυνο μιας καταστροφικής εξόδου από την Ευρωζώνη», είπε ο κ. Σαρρής και έκανε λόγο για αποφασιστικότητα της κυβέρνησης και του κυπριακού λαού να διαχειριστούν σωστά και να επιτύχουν τη γρήγορη επάνοδο στην οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική πρόοδο που θα βασίζονται στη μακροοικονομική σταθερότητα, ένα αναμορφωμένο τραπεζικό σύστημα, μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και δημοσιονομική πειθαρχία.

Σημείωσε ακόμη ότι «θα υποστούμε θυσίες και θα περάσουμε δύσκολες στιγμές, αλλά η οικονομία έχει τη δυνατότητα για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής».

Ερωτηθείς για το πότε θα ανοίξουν οι κυπριακές τράπεζες, είπε ότι θα αποφασιστεί η ακριβής ημερομηνία επαναλειτουργίας τους σε συνεννόηση με τους Ευρωπαίους εταίρους, τονίζοντας ότι στόχος είναι αυτό να γίνει το συντομότερο δυνατόν.

Ερωτηθείς για το μέλλον των θυγατρικών των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, αναγνώρισε ότι υπήρξαν ορισμένες δυσκολίες, εξέφρασε πάντως τη βεβαιότητα ότι με τις επαφές που είχε με τον ομόλογό του Γιάννη Στουρνάρα «το θέμα έχει κλείσει».

Διευκρίνισε ακόμη ότι η παροχή άμεσης ρευστότητας από την ΕΚΤ θα μεταφερθεί στην Τράπεζα Κύπρου, η οποία επωμίζεται σημαντικό βάρος της κυπριακής οικονομίας.

Ο υπουργός Οικονομικών είπε ακόμη ότι η μεταφορά της Λαϊκής Τράπεζας θα πάρει κάποιο χρόνο και ότι στόχος είναι «να μεγιστοποιηθούν τα θετικά και να περιοριστούν τα αρνητικά».

Είπε ακόμη ότι οι καταθέσεις -ανεξάρτητα του από πού προέρχονται- θα μετατραπούν σε μετοχές και οι νέοι ιδιοκτήτες της τράπεζας θα είναι κατά κύριο λόγο οι σημερινοί μεγαλοκαταθέτες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ