Στο Eurogroup πέφτει η αυλαία του κυπριακού δράματος - iefimerida.gr

Στο Eurogroup πέφτει η αυλαία του κυπριακού δράματος

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το πιο κρίσιμο εικοσιτετράωρο στη σύγχρονη ιστορία της, μετά το 1974, αναμένεται να περάσει η Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα βρίσκονται σε τελικό στάδιο και στο Eurogroup της Κυριακής αναμένεται να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Στη Λευκωσία διεξάγεται μια πραγματική μάχη με το χρόνο υπό ασφυκτικές πιέσεις από όλες τις πλευρές, με την πολιτική ηγεσία της χώρας αλλά και τους εκπροσώπους των δανειστών, να τηρούν «σιγή ιχθύος» για την τελική έκβαση των συζητήσεων.

Νέα ανατροπή στα συνεχώς καταιγιστικά γεγονότα έφερε ένα τηλεγράφημα του κυπριακού πρακτορείου ειδήσεων, σύμφωνα με το οποίο, αξιωματούχος της κυπριακής κυβέρνησης τόνισε πως «δεν είμαστε σε αχτίνα συμφωνίας με την Τρόικα».

Αιτία αυτής της νέας εμπλοκής είναι οι συνεχείς πιέσεις και αξιώσεις, από πλευράς του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του, «κάθε μισή ώρα προβάλλει και νέες απαιτήσεις».

Η δυσκολία του Ταμείου να αποδεχθεί τη συμφωνία φέρεται να περιστρέφεται γύρω από την απαίτησή του να συγχωνευθεί η «καλή τράπεζα» που θα προκύψει από τη διάσπαση της Λαϊκής, με την Τράπεζα Κύπρου, αλλά και για το που θα καταλήξουν τα 9 δισ. χρωστούμενα από την εκκαθάριση της Λαϊκής.

Λίγο μετά τις 11 το βράδυ του Σαββάτου το κλιμάκιο της Τρόικα αποχώρησε από το Προεδρικό Μέγαρο όπου διεξάγονταν οι συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και τους πολιτικούς αρχηγούς χωρίς να υπάρξει ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και όλα επαφίονται στο Eurogroup της Κυριακής.

Καταρχήν συμφωνία για κούρεμα 20% στην Τράπεζα Κύπρου και 4% στις υπόλοιπες

Νωρίτερα, οι πληροφορίες έκαναν λόγο για «λευκό καπνό» από τις ολοήμερες διαπραγματεύσεις και για συμφωνία Τρόικα - κυβέρνησης στο κούρεμα των καταθέσεων πάνω από 100.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, η συμφωνία προέβλεπε κούρεμα ύψους 25% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου, ενώ θα επιβληθεί και εισφορά 4% στις καταθέσεις ιδίων ποσών για τις υπόλοιπες κυπριακές τράπεζες.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της κυβέρνησης που ζήτησε να μην κατονομαστεί, η κυπριακή πρόταση για άντληση πόρων από την εθνικοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, πρόταση με την οποία διαφώνησε η Γερμανία, δεν θα αποτελέσει μέρος του σχεδίου για τη συγκέντρωση σχεδόν έξι δισεκατομμυρίων ευρώ που απαιτούνται για να εξασφαλίσει η Λευκωσία τη σύναψη μιας συμφωνίας διεθνούς δανεισμού.

Νεοφύτου: Την Κυριακή θα κλείσει οριστικά το ζήτημα για το κούρεμα

«Ενα - ένα τα θέματα ξεκαθαρίζουν» δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου εξερχόμενος από το υπουργείο Οικονομικών, το απόγευμα του Σαββάτου, εκτιμώντας ότι την Κυριακή θα κλείσει το ζήτημα που αφορά τον τραπεζικό τομέα.

Ανέφερε επίσης ότι «είμαστε σε έναν πάρα πολύ σωστό δρόμο, πρέπει να δώσουμε τέρμα σιγά- σιγά στην αβεβαιότητα και την ανασφάλεια». Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το κούρεμα των καταθέσεων, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι μπορεί να μην χρειαστεί νέο νομοσχέδιο και πως, εκ πρώτης όψεως, δε φαίνεται να χρειάζεται επιπρόσθετη ρύθμιση.

Ο γενικός εισαγγελέας, Πέτρος Κληρίδης, είπε ότι ελπίζει να έχουν θετική κατάληξη οι διαβουλεύσεις. Ο πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου, Ανδρέας Αρτέμη, εξέφρασε κι αυτός την ελπίδα να υπάρξει θετική κατάληξη το Σάββατο. Ωστόσο σημείωσε πως η συμφωνία θα πρέπει να περάσει και από το Eurogroup. Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Κύπρου, Γιάννης Κυπρή, δήλωσε ότι οι προσπάθειες συνεχίζονται και πως δεν γνωρίζουν αν θα καταλήξουν το Σάββατο.

Ολι Ρεν: Υπάρχουν πλέον μόνο δύσκολες επιλογές

Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών, Ολι Ρεν, χαιρέτησε μεν την πρόοδο που υπάρχει στις διαπραγματεύσεις, ωστόσο προειδοποίησε ότι έρχονται δύσκολες ημέρες για τους Κύπριους πολίτες.

Χαρακτηριστικά ανέφερε πως «υπάρχουν πλέον μόνο δύσκολες επιλογές για την Κύπρο», σπεύδοντας παράλληλα να τονίσει ότι οι Κύπριοι αποτελούν μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Σε τεντωμένο σκοινί το Eurogroup της Κυριακής

Ο χρόνος λιγοστεύει, κάτι για το οποίο έχει προειδοποιήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Πλέον, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης καλούνται, σε έκτακτη συνεδρίαση, να δώσουν μια οριστική λύση στο αδιέξοδο της Κύπρου.

Νωρίτερα, είχε διαρρεύσει ότι το Eurogroup ενδέχεται να μεταφερθεί για τη Δευτέρα, ωστόσο, ο επικεφαλής του, Γέροεν Ντάισελμπλουμ, ανακοίνωσε μέσω twitter ότι θα διεξαχθεί κανονικά στις 6 το απόγευμα (τοπική ώρα).

Η ρευστότητα που επικρατεί στις διαπραγματεύσεις δεν εξασφαλίζει πως η κυπριακή πλευρά θα πάει στο Eurogroup με συμφωνημένο σχέδιο, ενώ από την έκβαση των συζητήσεων θα εξαρτηθεί και το αν θα βρεθεί στις Βρυξέλλες και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς.

Νωρίτερα, υπό το βάρος της κρισιμότητας της κατάστασης, ο ίδιος ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι είχε προσφερθεί να στείλει το Ευρωπαϊκό Σουμβούλιο ειδικό VIP ελικόπτερο να μεταφέρει την πολιτική ηγεσία της Κύπρου στη βελγική πρωτεύουσα, ωστόσο, εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία, τα πάντα είναι ανοικτά.

Το Βερολίνο από την πλευρά του συνεχίζει να τηρεί σκληρή στάση, με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να δίνει τελεσίγραφο μέσω της εφημερίδας Bild.

Ο κ. Σόιμπλε αναφέρει ότι η οριστική λύση πρέπει να επέλθει μέχρι τη Δευτέρα, ειδάλλως την Τρίτη η Κύπρος ενδέχεται να ξημερώσει ως μια χρεοκοπημένη και απομονωμένη χώρα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ