Εκταμιεύεται η 5η δόση, δεν συνδέεται με το μεσοπρόθεσμο - iefimerida.gr

Εκταμιεύεται η 5η δόση, δεν συνδέεται με το μεσοπρόθεσμο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε αυτή τη στρατηγική αποσύνδεσης των δύο θεμάτων προσανατολίζεται, εκτός απροόπτου, η Ευρωζώνη για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης. Ο βασικός λόγος είναι οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες στην Ελλάδα για την έγκριση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος και του εφαρμοστικού νόμου που θα ολοκληρωθούν μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, αλλά και οι αντιδράσεις χωρών μελών της ευρωζώνης για τις καθυστερήσεις στην υιοθέτηση του Μεσοπρόθεσμου. Με δεδομένες αυτές τις εξελίξεις, στόχος είναι το νέο πακέτο βοήθειας να «κλείσει» στο Συμβούλιο Ecofin στις 12 Ιουλίου στις Βρυξέλλες.

Πάντως χθες με καθησυχαστικό μήνυμα προς τις αγορές ο Ολι Ρεν, δια του εκπροσώπου του, διαβεβαίωσε ότι η 5η δόση των δανείων για την Ελλάδα θα καταβληθεί κανονικά τον Ιούλιο, επιβεβαιώνοντας δηλαδή ότι η εκταμίευσή της έχει ως προαπαιτούμενο την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου. O Aμαντέου Αλταφάζ δήλωσε ότι αναμένει από την έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη Κυριακή στο Λουξεμβούργο να ληφθεί απόφαση για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα. Παράλληλα, σημείωσε ότι στο τραπέζι των συζητήσεων των χωρών μελών της ευρωζώνης βρίσκεται και η βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών της Ελλάδας. Ωστόσο, απέφυγε να πάρει σαφή θέση για το κατά πόσο σε αυτή τη σύνοδο του Eurogroup θα ληφθεί απόφαση και για την νέα στήριξη προς τη χώρα μας. Σημείωσε πάντως με νόημα ότι δεν υπάρχουν καταληκτικές προθεσμίες για τη λήψη αποφάσεων σε σχέση με τη νέα βοήθεια. Πρόκειται λοιπόν για σταδιακή βήμα-βήμα προσέγγιση, η οποία όμως έχει το χαρακτήρα μάχης με το χρόνο. Και αυτό γιατί καταβάλλεται προσπάθεια, ώστε αν δεν υπάρξει άμεσα συνολική συμφωνία για τη νέα στήριξη, να αποδεχθεί το ΔΝΤ- που επιμένει στις εγγυήσεις για τη συνέχιση της χρηματοδότησης στην Ελλάδα- μια πολιτική δέσμευση της ευρωζώνης ενδεχομένως και με τη βούλα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Σε ότι αφορά το περιεχόμενο της νέας βοήθειας, οι 17 υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης καλούνται να λύσουν το γόρδιο δεσμό της συμμετοχής των ιδιωτών με τρόπο που δεν θα ερμηνευθεί από τις αγορές και τους οίκους αξιολόγησης ως πιστωτικό γεγονός. Η λύση της λεγόμενης «πρωτοβουλία της Βιέννης» (διακράτηση ομολόγων και επαναγορά τους με τη λήξη τους) κερδίζει μεν έδαφος, προσκρούει δε στις αντιρρήσεις της Γερμανίας που υποστηρίζει την ανταλλαγή ομολόγων με νέα ομόλογα επταετούς διάρκειας. Ανοιχτά θέματα παραμένουν επίσης τα κίνητρα που θα πρέπει να δοθούν στους ιδιώτες για την αγορά ομολόγων αλλά και το θέμα των εγγυήσεων για δανεισμό από χώρες, στο οποίο επιμένουν χώρες όπως η Ολλανδία, η Φινλανδία και η Σλοβακία. Το ζήτημα των εγγυήσεων αντιμετωπίζεται από την Ελλάδα με έντονες επιφυλάξεις, καθώς παρουσιάζει πολλά νομικά, τεχνικά και πολιτικά εμπόδια για τους κατόχους ομολόγων.

Πηγή: Ημερησία

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Eurogroup 5η δόση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ