Πυρετός διαβουλεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία - Ολα τα σενάρια - iefimerida.gr

Πυρετός διαβουλεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία - Ολα τα σενάρια

Πυρετός διαβουλεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία - Ολα τα σενάρια
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πυρετός διαβουλεύσεων επικρατεί στην Ιταλία, λίγες ώρες πριν από την ανάθεση σχηματισμού κυβέρνησης από τον Ιταλό πρόεδρο της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ο οποίος νωρίτερα είδε τον υποψήφιο πρωθυπουργό της κεντροαριστεράς Πιερ-Λουίτζι Μπερσάνι, τον επικεφαλής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων Μπέπε Γκρίλο, αλλά και τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Τελευταίος συναντήθηκε με τον κ. Ναπολιτάνο ο κ. Μπερσάνι, ο οποίος και του ζήτησε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Μετά τη συνάντηση ο ηγέτης της κεντροαριστεράς μιλώντας στους δημοσιογράφους ανέφερε πως «χρειάζεται άμεση δραστηριοποίηση για τα κοινωνικά ζητήματα και για την ενίσχυση της ηθικής στη δημόσια ζωή».

Οσον αφορά τις συνεργασίες ο ηγέτης του PD τόνισε πως «θα επιδιώξουμε την κοινή ανάληψη ευθύνης εκ μέρους όλων των πολιτικών δυνάμεων», αποσαφηνίζοντας πως «οι προτάσεις αυτές δεν αποκλείουν την κεντροδεξιά, έστω κι αν στο παρελθόν εμπόδισε μέρος των αναγκαίων αλλαγών».

Αναφερόμενος στο Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) ο Μπερσάνι υπογράμμισε ότι «εμείς σεβόμαστε τους ψηφοφόρους τους, εκείνοι όμως όχι».

Γκρίλο: Εμείς δεν στηρίζουμε κυβέρνηση άλλων πολιτικών δυνάμεων

Νωρίτερα, ο επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων, συναντώντας τον Ιταλό πρόεδρο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, επανέλαβε ότι δεν είναι διατεθειμένος -σε καμία περίπτωση- να στηρίξει κυβέρνηση άλλων πολιτικών δυνάμεων ή έστω και τεχνοκρατών.

Μπερλουσκόνι: Είμαστε πρόθυμοι να στηρίξουμε μια κυβέρνηση συνασπισμού

Από την άλλη πλευρά ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Ναπολιτάνο δήλωσε ότι «η ιταλική κεντροδεξιά είναι πρόθυμη να στηρίξει κυβέρνηση συνασπισμού».

Μιλώντας όμως στη συνέχεια στους δημοσιογράφους, ο Μπερλουσκόνι έθεσε έναν κύριας σημασίας όρο: «Χρειάζεται άμεσα κυβέρνηση για να στηριχθεί η οικονομία, αλλά η κεντροαριστερά δεν πρέπει να προωθήσει δικές της υποψηφιότητες για την προεδρία της Δημοκρατίας και την πρωθυπουργία».

Η απόφαση για την ανάθεση εντολής σχηματισμού κυβέρνησης αναμένεται να ανακοινωθεί την Παρασκευή από τον Ιταλό Πρόεδρο. «Δούλεψα αρκετά, θα έλεγα, όπως και οι δημοσιογράφοι. Τώρα πρέπει να βάλω σε τάξη τις σημειώσεις και τις ιδέες μου, αύριο θα παρουσιάσω τις αποφάσεις μου και θα τις αιτιολογήσω» δήλωσε ο Ναπολιτάνο, εξερχόμενος του γραφείου του στο προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο.

Τα σενάρια για την ανάθεση σχηματισμού κυβέρνησης

Τα κύρια σενάρια κάνουν λόγο περί ανάθεσης της εντολής στον Μπερσάνι, ή ενδεχομένως την επιλογή μιας προσωπικότητας εκτός των ηγετών των κομμάτων.

Ο ιταλικός Τύπος αναφέρθηκε στην πιθανότητα η εντολή να ανατεθεί στον πρόεδρο της γερουσίας Πιέτρο Γκράσο.

Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους, ο Γκράσο απάντησε: «Αν πρόκειται για το καλό της Ιταλίας, είμαι έτοιμος για όλα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ