Στροφή στην Κύπρο: Θέλουμε πρόγραμμα σωτηρίας εντός Ευρωζώνης - iefimerida.gr

Στροφή στην Κύπρο: Θέλουμε πρόγραμμα σωτηρίας εντός Ευρωζώνης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Συνεχίζονται οι μαραθώνειες συνομιλίες της κυπριακής ηγεσίας με στόχο την εξεύρεση λύσης μετά το πρώτο «όχι» της κυπριακής Βουλής στο πρόγραμμα σωτηρίας που προτάθηκε από το Εurogroup.

Αγωνιώδεις είναι οι προσπάθειες της Κύπρου να παραμείνει στο ευρωπαϊκό πλαίσιο διευθέτησης του προβλήματος, μετά τις αποτυχημένες προσπάθειες να διασωθεί μέσω ρωσικής βοήθειας.

Ομήρου: Ναι στην Ευρώπη αλλά εξουθενώνει την Κυπριακή Δημοκρατία

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου εξερχόμενος του προεδρικού Μεγάρου δήλωσε ότι «η προσπάθεια είναι να γίνουν όλα μέσω των διαδικασιών που προβλέπει το πλαίσιο λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ευρωζώνης». Κατηγόρησε ωστόσο τους Ευρωπαίους εταίρους για «ανεπίτρεπτη συμπεριφορά. Οι Ευρωπαίοι εταίροι συμπεριφέρονται κατά τρόπο που τείνει να εξουθενώσει την Κυπριακή Δημοκρατία» και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει λόγος να δημιουργείται κλίμα από φήμες και ψιθύρους που δηλητηριάζουν την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ταμείο Αλληλεγγύης

Τη δημιουργία ενός Ταμείου Αλληλεγγύης φαίνεται να προκρίνεται ως λύση για τη σωτηρία της κυπριακής οικονομίας, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών μετά το πέρας της σύσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο υπό τον πρόεδρο Αναστασιάδη. Άπαντες οι πολιτικοί αρχηγοί πάντως τονίζουν ότι στόχος είναι η διάσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Δεν συζητάμε κούρεμα και δεν επανερχόμαστε σε κούρεμα», δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής και της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου στο Προεδρικό εξερχόμενος από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ανέφερε παράλληλα ότι η απάντηση του λαού όπως δόθηκε μέσα από τη Βουλή παραμένει σταθερή και κάλεσε το λαό να συμβάλει στη διατήρηση ενός κλίματος ενότητας και αποφασιστικότητας και στήριξης των πρωτοβουλιών και των αποφάσεων που λήφθηκαν σήμερα και θα ληφθούν τις επόμενες μέρες από την πολιτική ηγεσία.

Δημητριάδης: Πρόγραμμα σωτηρίας ως τη Δευτέρα

Μέχρι τη Δευτέρα θα υπάρξει πρόγραμμα στήριξης της κυπριακής οικονομίας, δήλωσε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης. Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, ο κ. Δημητριάδης είπε «αναμένω ότι μέχρι τη Δευτέρα θα υπάρξει πρόγραμμα στήριξης της κυπριακής οικονομίας».

ΕΚΤ: Συνεχίζεται η παροχή ρευστότητας στην Κύπρο ως τη Δευτέρα

Εξάλλου, νωρίτερα το συμβούλιο των κυβερνητών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συνήλθε και αποφάσισε τη διατήρηση της παροχής ρευστότητας προς τις κυπριακές τράπεζες μέχρι τη Δευτέρα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε.

Μετά τη Δευτέρα, η παροχή ρευστότητας μέσω ELA δεν μπορεί να διατηρηθεί, παρά μόνον εάν υπάρχει συμφωνία επί ενός προγράμματος ΕΕ/ΔΝΤ, το οποίο θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των εν λόγω τραπεζών, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Νεοφύτου: Πρώτο μέλημα να μη χρεοκοπήσει η Κύπρος

Ο αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ (κόμμα του Νίκου Αναστασιάδη) Νεοφύτου Αβέρωφ εξερχόμενος της μαραθώνιας σύσκεψης διαβεβαίωσε ότι το πρόγραμμα που επεξεργάζεται η κυπριακή κυβέρνηση «θα είναι ολοκληρωμένο και θα διασφαλίζει το χρηματοπιστωτικό σύστημα και την οικονομία της Κύπρου».

Ο κ. Νεοφύτου απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες για το πρόγραμμα διάσωσης που θα προτείνει η κυβέρνηση. «Στέλνω ένα συγκρατημένο μήνυμα αισιοδοξίας, είναι μονόδρομος για μας η προσπάθεια να αποφύγουμε τη χρεοκοπία της χώρας. Θεωρώ ότι θα το πετύχουμε, είναι στα δικά μας χέρια» είπε και πρόσθεσε ότι «υπάρχει ομόφωνη απόφαση για δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης (ώστε να αποφευχθεί το κούρεμα) και αν κριθεί ότι θα πρόκειται για κρατική εταιρεία τότε θα τεθεί προς έγκριση στη Βουλή σήμερα το απόγευμα».

Οταν ρωτήθηκε αν συνεχίζονται οι προσπάθειες για παροχή ρωσικής βοήθειας ο κ. Νεοφύτου είπε:

«Είμαστε στο ευρώ, είναι επιθυμία όλων να μείνουμε στο ευρώ, όλη η βοήθεια από τρίτες χώρες είναι καλοδεχούμενη. Χρειαζόμαστε τη συνεχή στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη στήριξη της κυπριακής οικονομίας αλλά κάθε βοήθεια είναι καλοδεχούμενη».

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι συντάχθηκε το καινούργιο σχέδιο το οποίο φαίνεται να τυγχάνει και της έγκρισης της τρόικας. Σύμφωνα με πληροφορίες:

Δημιουργείται Ταμείο Αληλλεγγύης

Δημιουργείται μία νέα «καλή» Τράπεζα και εξοικονομούνται 2 δισ. ευρώ

Δεσμεύονται τα αποθεματικά των Ταμείων Πρόνοιας - Δημοσίων Υπαλλήλων και Κρατικών Οργανισμών και Τραπεζών σε ύψος 2,8 δισ. ευρώ.

Λείπει όμως ακόμα 1 δισ ευρώ. Συνεπώς η πρόταση είναι να υπάρξει κούρεμα των καταθέσεων της τάξης του 1-1,5% το οποίο σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές δεν θα είναι μεγάλη επιβάρυνση και ουσιαστικά είναι μέρος των τόκων που εισπράχθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Θα γίνει οπωσδήποτε κούρεμα στις καταθέσεις

Ανένδοτη η τρόικα όσον αφορά το κούρεμα στο επίπεδο των 100 χιλ. ευρώ, ενώ οι Γερμανοί επιμένουν έστω και σε ένα «συμβολικό» κούρεμα στις καταθέσεις των Ρώσων καταθετών.

Κρίσιμη είναι η κατάσταση με τη Λαϊκή Τράπεζα, στην οποία η κατάσταση πλέον δεν διασώζεται, ενώ προσπάθειες γίνονται για να διασωθεί η Τράπεζα Κύπρου.

Μετέωρη και παγωμένη είναι η αγορά, λόγω των τελευταίων εξελίξεων στην οικονομία. Ιδιοκτήτες υπεραγορών, προμηθευτές, παραγωγοί και καταναλωτές είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις κινήσεις τους και αναμένουν τις εξελίξεις, αλλά και το άνοιγμα των τραπεζών για να συνεχίσουν την καθημερινότητά τους.

Αυτό που παρατηρείται τις τελευταίες τρεις ημέρες είναι ένα μούδιασμα της αγοράς, με τους καταναλωτές να σκέφτονται δύο και τρεις φορές τις αγορές τους, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις τις αναβάλλουν για μετά το άνοιγμα των τραπεζών. Ωστόσο, τα σοβαρά προβλήματα αναμένεται να παρουσιαστούν από βδομάδας, οπότε και υπάρχει περίπτωση να αδειάσουν ακόμα και κάποια ράφια υπεραγορών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ