Σχηματίστηκε κυβέρνηση πλειοψηφίας στην Πορτογαλία - iefimerida.gr

Σχηματίστηκε κυβέρνηση πλειοψηφίας στην Πορτογαλία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το δεξιό κόμμα Δημοκρατικό Κοινωνικό Κέντρο-Λαϊκό Κόμμα (CDS-PP) κατέληξε σε συμφωνία για να συμμετάσχει σε μια πλειοψηφική κυβέρνηση συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες (PSD, κεντροδεξιά), που κέρδισαν τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 5ης Ιουνίου στην Πορτογαλία, δήλωσε ο ηγέτης του Πάουλο Πόρτας.

«Ο πρόεδρος ζήτησε από τα κόμματα να σχηματίσουν πλειοψηφική κυβέρνηση και η Πορτογαλία θα έχει αυτή τη σταθερή κυβέρνηση πλειοψηφίας», είπε ο Πόρτας μετά τη συνάντησή του με τον πορτογάλο πρόεδρο Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα. «Καταλήξαμε σε συμφωνία για όλα τα θέματα που είναι κρίσιμα για τη χώρα», πρόσθεσε.

Οι Σοσιαλδημοκράτες κέρδισαν στις εκλογές της 5ης Ιουνίου, καταλαμβάνοντας 105 έδρες στην 230μελή βουλή και νικώντας το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα. Ο παραδοσιακός τους σύμμαχος, το CDS-PP, κατέλαβε 24 έδρες.

Οι αγορές θέλουν να σχηματιστεί το ταχύτερο μια νέα κυβέρνηση για να αρχίσει να εφαρμόζει τους όρους της συμφωνίας δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ύψους 78 δισ. ευρώ. Περιλαμβάνουν αυξήσεις φόρων, περικοπές δαπανών και δομικές μεταρρυθμίσεις.

Ο Καβάκο Σίλβα αναμενόταν επίσης σήμερα να συναντηθεί με τους Σοσιαλιστές και τον ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών Πέδρο Πάσος Κοέλιο, ολοκληρώνοντας ένα γύρο διαβουλεύσεων με τα πολιτικά κόμματα. Αυτό θα επιτρέψει και τυπικά στον πρόεδρο να ονομάσει τον Πάσος Κοέλιο εντολοδόχο πρωθυπουργό.

Ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών αναμένεται να σχηματίσει κυβέρνηση που θα αναλάβει καθήκοντα την επόμενη εβδομάδα, μετά τη δημοσίευση των τελικών επίσημων αποτελεσμάτων των εκλογών.

Ο πρόεδρος είχε ζητήσει από τον Πάσος Κοέλιο να αρχίσει τη διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης κατεπειγόντως ελπίζοντας ότι ο νέος πρωθυπουργός θα μπορέσει να αναλάβει καθήκοντα έγκαιρα ώστε να λάβει μέρος στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ η οποία ξεκινά την 23η Ιουνίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ πορτογαλία Κόσμος cds Πάουλο Πόρτας
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ