Αμήχανη και διχασμένη η Ευρώπη παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Κύπρο - iefimerida.gr

Αμήχανη και διχασμένη η Ευρώπη παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Κύπρο

Αμήχανη και διχασμένη η Ευρώπη παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Κύπρο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε πρωταγωνίστρια των εξελίξεων εντός Ευρώπης και όχι μόνο έχει αναδειχθεί η Κύπρος έπειτα από την απόρριψη από τη Βουλή της απόφασης του Eurogroup, την ώρα που τα κεντρικά θεσμικά όργανα παρουσιάζουν διχογνωμία αναφορικά με το ζήτημα.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς, που είχε ταχθεί κατά της απόφασης του Eurogroup επανέλαβε ότι η λύση που πρότειναν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είναι μη συνετή, ενώ σημείωσε ότι χρειάζεται μια ευρωπαϊκή και όχι εξωτερική λύση.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση, ωστόσο, μέσω του προέδρου της, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, χαρακτηρίζει αβέβαιη την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Κύπρο και επιζήμια για τους πολίτες της χώρας.

Ο κ. Ρομπάι επέμεινε πως η απόφαση του Eurogroup της 16ης Μαρτίου διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του χρέους της χώρας.

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι σύμφωνα με την απόφαση αυτή, τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης πρόκειται να συμβάλουν στο πακέτο βοήθειας της Κύπρου με 10 δισεκατ. ευρώ. Όπως διευκρίνισε, το ποσό αυτό είναι το μερίδιο της «ευρωπαϊκής αλληλεγγύης», στο οποίο δεν περιλαμβάνεται η χρηματοδοτική στήριξη από την πλευρά του ΔΝΤ.

Συνεχίζοντας, δήλωσε ότι λαμβάνει υπόψη του την ψηφοφορία της Κυπριακής Βουλής, με την οποία απέρριψε τη συμφωνία που ομοφώνως ενέκρινε το Eurogroup την 16η Μαρτίου.

«Εμείς, ως Ενωση, θα πρέπει να δράσουμε όσο πιο συνεκτικά γίνεται», κατέληξε ο Χ. Ρομπάι.

Εξάλλου, παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος των Σοσιαλιστών, Χάνες Σβόμποντα, τάχθηκε κατά της επιβολής φόρου στις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, επιχειρηματολογώντας ότι είναι «ασύλληπτο και ακατανόητο» να μη διασφαλίζονται οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ που εγγυάται η ευρωπαϊκή οδηγία.

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξακολουθεί να είναι σε ετοιμότητα για την εξεύρεση λύσης στην Κύπρο και συνεχίζει τις επαφές με τις κυπριακές αρχές, με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, αναφέρει σε δήλωσή του ο επικεφαλής της Επιτροπής στην Αθήνα Π. Καρβούνης.

Τονίζει μάλιστα ότι ως προς την επιβολή φόρου στις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, η Επιτροπή έκανε σαφές κατά το Eurogroup, πριν την ψηφοφορία του κυπριακού κοινοβουλίου, ότι θα μπορούσε να αποδεχτεί εναλλακτική λύση, που θα ανταποκρίνεται στις οικονομικές παραμέτρους, κατά προτίμηση μάλιστα καθόλου φόρο κάτω από τις 100.000, αλλά οι κυπριακές αρχές δεν αποδέχτηκαν το εναλλακτικό σενάριο.

Από την άλλη πλευρά πληθαίνουν οι φωνές που πιέζουν τους ηγέτες της Ευρώπης να αναλάβουν δράση μπροστά στο ενδεχόμενο μιας ρωσικής «επέλασης» σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Ενδεικτική της κατάστασης είναι η πρόταση του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Αυστρίας όπου μεταξύ άλλων προτείνει να αναλάβει την οικονομική βοήθεια προς την Κύπρο μια ευρωπαϊκή κοινοπραξία ενεργειακών ομίλων η οποία σαν αντάλλαγμα θα πάρει δικαιώματα εκμετάλλευσης στα κυπριακά κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Ο στόχος προφανής: Να αναχαιτιστεί η κάθοδος της Gazprom και άλλων ρωσικών επιχειρηματικών κολοσσών στην Κύπρο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ