The National Interest: Πόσο πιθανό είναι το ενδεχόμενο σύρραξης Ελλάδας-Τουρκίας για την Κύπρο κάτω από τις νέες εξελίξεις; - iefimerida.gr

The National Interest: Πόσο πιθανό είναι το ενδεχόμενο σύρραξης Ελλάδας-Τουρκίας για την Κύπρο κάτω από τις νέες εξελίξεις;

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο παλιομοδίτικο -αλά Ελβετία- τραπεζικό σύστημα της Κύπρου που επιτρέπει εχεμύθεια, μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα των ευρωκρατών των Βρυξελλών και του Βερολίνου, στις αμφιλεγόμενες σχέσεις της αγγλοκρατούμενης χώρας με τη Ρωσία και στο ενδεχόμενο πολεμικής σύρραξης της Ελλάδας με την Τουρκία με αφορμή το μεγάλο «νησί» αναφέρεται άρθρο σημαντικού αμερικανικού περιοδικού.

«Φαντάσου πως είσαι ευκατάστατος Γερμανός και ζεις στην εύπορη Βαυαρία διαχειριζόμενος τις οικονομίες που έχεις αποταμιεύσει τις προηγούμενες δεκαετίες. Θα ήθελες πραγματικά να τις παραδώσεις στην Ελλάδα, την Πορτογαλία ή ακόμα και την Κύπρο;

Αυτό είναι το αίνιγμα με το οποίο έχουν έρθει αντιμέτωποι οι τεχνοκράτες που κοπιάζουν και παλεύουν σθεναρά στις Βρυξέλλες, τη Φραγκφούρτη και το Βερολίνο για να κρατήσουν όρθιο το σαθρό ετοιμόρροπο οικοδόμημα που είναι γνωστό με το όνομα "Ευρώπη"», αναφέρει δημοσίευμα του περιοδικού πολιτικής και οικονομίας The National Interest, με τίτλο «Η Ευρώπη, η Ρωσία και το χάλι στην Κύπρο».

«Φαίνεται πως κάθε λίγους μήνες η Ευρώπη έρχεται αντιμέτωπη με μία νέα κρίση από την οποία στο τέλος τα κουτσοκαταφέρνει και βγαίνει. Αυτή τη φορά όμως οι Κύπριοι προβάλλουν μεγαλύτερη αντίσταση απ' ό,τι συνήθως στους "οικονομικούς μηχανικούς" των Βρυξελλών και του Βερολίνου», αναφέρει το δημοσίευμα και προσθέτει: «Σε τελική ανάλυση, η Κύπρος είναι ένα παλιομοδίτικο μέρος – μία χώρα όπου μπορείς να "παρκάρεις" τα νόμιμα ή παράνομα δισεκατομμύριά σου με τη βεβαιότητα ότι κανένας ενοχλητικός επιθεωρητής της διεθνούς κοινότητας δεν θα χώσει τη μύτη του. Τώρα που η Ελβετία γίνεται ολοένα και πιο "διάφανη", η Κύπρος θέλει να είναι ένα από τα τελευταία προπύργια της παλιάς μεγάλης τραπεζικής παράδοσης».

Στο πρόβλημα της Κύπρου, το δημοσίευμα προτείνει δύο λύσεις: είτε ο Πούτιν θα "αγοράσει" την Κύπρο μετατρέποντάς την σε ρωσικό προτεκτοράτο, είτε το Βερολίνο θα την αφήσει να βουλιάξει με ελάχιστες συνέπειες, καθώς πρόκειται για ήσσονος σημασίας εταίρο, στο βαθμό που εκπροσωπεί το 1.2% της οικονομικής δραστηριότητας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Η όλη κρίση έχει βέβαια και ένα θετικό, καθώς τουλάχιστον το ενδεχόμενο μίας νέας σύρραξης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας για τη μεγαλόνησο είναι απίθανο: η Ελλάδα δεν έχει τα χρήματα για να πάει σε πόλεμο με την Τουρκία, ενώ η τελευταία είναι απασχολημένη με τη Συρία. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ποιος άλλος, πέραν της Ρωσίας, θα ήθελε πραγματικά να την αποκτήσει;».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ