Ο' Κόνορ: Η εγγύηση των καταθέσεων δεν καλύπτει τα φορολογικά μέτρα - iefimerida.gr

Ο' Κόνορ: Η εγγύηση των καταθέσεων δεν καλύπτει τα φορολογικά μέτρα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Να «διαλύσει» τις όποιες αντιδράσεις έχουν δημιουργηθεί σχετικά με τη «νομιμότητα» της φορολόγησης των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες, προσπάθησε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Σάιμον Ο' Κόνορ.

Συγκεκριμένα ο Ο' Κόνορ πήρε σαφή θέση υπέρ της επιβολής τέλους στις καταθέσεις, καθώς δήλωσε πως η εγγυοδοσία των καταθέσεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση καλύπτει μόνο την περίπτωση κατάρρευσης ή πτώχευσης των τραπεζών και δεν παρέχεται καμία προστασία έναντι φορολογικών μέτρων που πρόκειται να εγκριθούν από τα κοινοβούλια υπό τη μορφή νομοθετήματος.

Το ευρωπαϊκό δίκαιο προβλέπει ότι καλύπτονται από εγγύηση οι καταθέσεις ως και 100.000 ευρώ ανά πελάτη και ανά τράπεζα, αλλά ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. επέμεινε πως οι εγγυήσεις αυτές ισχύουν «σε περίπτωση κατάρρευσης μιας τράπεζας».

«Σε αυτήν την περίπτωση, δεν συζητάμε για μια τέτοια κατάσταση, συζητάμε για ένα εφάπαξ τέλος το οποίο θα εφαρμοστεί ως ένα φορολογικό μέτρο, σε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς στην Κύπρο», είπε ο Ο' Κόνορ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Παράλληλα, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ χαρακτήρισε «αναπόφευκτο» το να επιβληθεί μια συμβολή των καταθετών στις κυπριακές τράπεζες στο πλαίσιο του μνημονίου δανεισμού, ωστόσο διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει η επιβολή τέλους σε καταθέσεις ή άλλους πόρους σε οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρωζώνη κατά το κυπριακό υπόδειγμα.

Ομως ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής του Eurogroup είπε ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί σε άλλα κράτη της Ευρωζώνης. «Αυτό αποκλείεται εντελώς, δεν υπάρχει ανάγκη για ένα εφάπαξ τέλος σε άλλες χώρες», είπε ο Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στο ολλανδικό κοινοβούλιο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ