Διαψεύδει η Κύπρος τις δηλώσεις Σόιμπλε για το κούρεμα καταθέσεων - iefimerida.gr

Διαψεύδει η Κύπρος τις δηλώσεις Σόιμπλε για το κούρεμα καταθέσεων

Διαψεύδει η Κύπρος τις δηλώσεις Σόιμπλε για το κούρεμα καταθέσεων
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στην κατηγορηματική διάψευση των δηλώσεων του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σχετικά με το «κούρεμα» των καταθέσεων, προχώρησε η κυπριακή κυβέρνηση.

Κυβερνητικές πηγές επεσήμαναν ότι ο κ. Αναστασιάδης «δεν είχε ποτέ αυτή την επιλογή» και πρόσθεσαν πως «για το θέμα θα εκδοθεί σύντομα ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικών προς αποκατάσταση της πραγματικότητας».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Σόιμπλε είχε δηλώσει το βράδυ της Κυριακής σε γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο πως η Κομισιόν, η ΕΚΤ και η κυπριακή κυβέρνηση επέμεναν να μην επωμιστούν το «βάρος» της λύσης μόνο οι μεγαλοκαταθέτες, σημειώνοντας πως θα είχε σεβαστεί την εγγύηση των καταθέσεων μέχρι τις 100.000 ευρώ.

Εξάλλου, ο γενικός εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης, κληθείς να σχολιάσει την άποψη νομικών ότι το νομοσχέδιο για το «κούρεμα» δεν είναι συνταγματικό, απάντησε «ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει».

Αναλυτικά η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Χρήστου Στυλιανίδη

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαψεύδει κατηγορηματικά πληροφορίες που τον φέρουν να έχει απορρίψει πρόταση για εξαίρεση των καταθέσεων κάτω από 100.000 ευρώ από το τέλος επί των καταθέσεων. Αντίθετα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε τη μάχη για να αποτρέψει αυτή την πρωτοφανή εξέλιξη, η οποία τελικά επιβλήθηκε με τρόπο εκβιαστικό από αυτούς που σήμερα προσπαθούν να δικαιολογήσουν τις δικές τους αποφάσεις. Θέση τους μάλιστα ήταν πως μη συμπερίληψη των πρώτων 100.000 δεν θα εξασφάλιζε το απαιτούμενο συνολικό ποσό.

Αυτό που ζητούσαν οι δανειστές μας ήταν το άμεσο κλείσιμο των δύο μεγάλων τραπεζών, η μεταφορά των καταθέσεων μέχρι 100.000 ευρώ σε μια «καλή» τράπεζα και η εκκαθάριση των υπολοίπων καταθέσεων. Η εκτίμηση του ΔΝΤ ήταν ότι οι καταθέσεις αυτές θα έχαναν το 40% της αξίας τους, ενώ θα έμεναν παγοποιημένες για 5-10 χρόνια. Κατά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η απώλεια στην αξία του συνόλου των καταθέσεων θα ήταν πολύ μεγαλύτερη. Επιπρόσθετα οι επιπτώσεις στο σύνολο της οικονομίας θα ήταν καταστροφικές.

Η κυβέρνηση με την ολοκληρωμένη πρόταση προστασίας των καταθετών έχει διασφαλίσει πως η συνεισφορά τους δεν ισοδυναμεί με οριστική απώλεια αλλά θα τύχει ανταπόδοσης με την προσφορά τραπεζικών μετοχών και ομολόγων συνδεδεμένων με τα έσοδα από το φυσικό αέριο. Ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα έχουν επίσης δημοσιεύματα για πρόταση της Gazprom για εξαγορά κυπριακής τράπεζας».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ