Τι να προσέξετε στο σημερινό τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας - iefimerida.gr

Τι να προσέξετε στο σημερινό τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Καθαρά Δευτέρα σήμερα και πολλοί περιμένουν με αγωνία το σαρακοστιανό τραπέζι. Δεν είναι λίγοι όμως αυτοί οι οποίοι έπεσαν θύματα της αισχροκέρδειας ορισμένων επιτήδειων, οι οποίοι τους προμήθευσαν με νηστίσιμα προϊόντα κακής ποιότητας, κυρίως θαλασσινά, με αποτέλεσμα την τροφική δηλητηρίαση.

Τι να προσέχετε στο σημερινό τραπέζι της Σαρακοστής:

  • Εάν θέλετε να προμηθευτείτε λαγάνα, πηγαίνετε σε μικρότερους φούρνους και διαλέξτε την πιο ξεροψημένη. Ο λόγος είναι απλός: Οι κεντρικοί φούρνοι έχουν ουρά από το πρωί για να προμηθευτούν λαγάνα οι καταναλωτές, με αποτέλεσμα πολλές φορές οι αρτοποιοί να την αφήνουν λίγο άψητη, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές.
  • Ο ταραμάς, ο οποίος αποτελείται από τα αυγά του ψαριού κυπρίνος, κανονικά έχει άσπρο χρώμα. Εάν έχει ροζ να ξέρετε ότι έχουν προστεθεί τεχνητές χρωστικές ουσίες. Οπωσδήποτε πριν τον αγοράσετε ζητήστε να τον μυρίσετε και να τον δοκιμάσετε. Εάν μυρίζει δυσάρεστα ή έχει ξινή γεύση αλλάξτε μπακάλικο. Προσεκτικοί πρέπει να είστε και στην κατανάλωση, καθώς ο ταραμάς είναι εξαιρετικά δύσπεπτος λόγω της λιπαρότητός του, ενώ ανεβάζει και την αρτηριακή πίεση όσων έχουν ανάλογο πρόβλημα λόγω του ότι τα αυγά κυπρίνου από τα οποία παράγεται συντηρούνται σε αλάτι.

Μεγάλη προσοχή, όπως δηλώνει στο iatropedia.gr ο παθολόγος Ηλίας Σιακαβέλλας, πρέπει να δώσετε στα θαλασσινά, καθώς κυκλοφορούν πολλά «μαϊμού» τα οποία τα πληρώνετε σαν κανονικά:

  • Τα χταπόδια έχουν σκληρό στιλπνό και υγρό δέρμα, γυαλιστερά μάτια και η μυρωδιά τους είναι ευχάριστη εάν είναι φρέσκα, ενώ τα μπαγιάτικα ξεχωρίζουν καθώς με ένα τράβηγμα τα πλοκάμια τους κόβονται εύκολα. Οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέχουν καθώς κυκλοφορούν πολλά υποδεέστερα είδη, τα οποία πωλούνται σαν χταπόδια: το μοσχοχτάποδο (που ξεχωρίζει από τα πιο κοντά του πλοκάμια και το βάρος του, συνήθως δεν ξεπερνάει το 1 κιλό) και η μελιδόνα (με τα πολύ μακριά και αδύναμα πλοκάμια καθένα από τα οποία έχει μια σειρά μόνο βεντούζες σε κάθε πλοκάμι).
  • Εάν θέλετε καλαμαράκια, θα πρέπει να προσέχετε ιδιαιτέρως, καθώς είναι οι βασικοί «υπεύθυνοι» μαζί με τα οστρακοειδή για τις τροφικές δηλητηριάσεις της Καθαράς Δευτέρας. Εάν δεν είστε σίγουροι για τον τρόπο που τα προμηθεύεται ο ιχθυοπώλης, προτιμήστε τα κατεψυγμένα, καθώς τα καλαμαράκια είναι εξαιρετικά ευπαθή στις θερμοκρασίες του περιβάλλοντος. Σωσίες του καλαμαριού είναι τα θράψαλα. Το χρώμα τους διαφέρει κατά πολύ από το καλαμάρι και είναι καφετί. Κύριο χαρακτηριστικό τους, είναι τα πτερύγια που είναι πιο τριγωνικά και μικρότερα. Το μέγεθός τους είναι μεγαλύτερο από αυτό του καλαμαριού και, φυσικά, δεν έχουν την ίδια νοστιμιά.
  • Τα οστρακοειδή που θα αγοράσετε, πρέπει απαραιτήτως να είναι καλά κλεισμένα και να έχουν την μυρωδιά της θάλασσας. Πριν τα αγοράσετε, χτυπήστε το όστρακο. Εάν ο ήχος δεν είναι υπόκωφος σημαίνει ότι δεν έχουν σάρκα και νερό, ενώ καλύτερο θα είναι να αποφύγετε όσα δεν ανοίγουν με το ψήσιμο, το βράσιμο ή το μαγείρεμα στον ατμό.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ