Τσίπρας: Οι πολιτικές λιτότητας δεν προσφέρουν βιώσιμη έξοδο από την κρίση - iefimerida.gr

Τσίπρας: Οι πολιτικές λιτότητας δεν προσφέρουν βιώσιμη έξοδο από την κρίση

Τσίπρας: Οι πολιτικές λιτότητας δεν προσφέρουν βιώσιμη έξοδο από την κρίση
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αντίθετος, για μια ακόμα φορά, με τις πολιτικές λιτότητας που επιβλήθηκαν στις χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα στην Ευρώπη τάχθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στο Ελληνικό Παρατηρητήριο του London Schools of Economics, υποστηρίζοντας πως δεν μοιάζει να προσφέρουν βιώσιμη έξοδο από την κρίση.

«Δε μοιάζει να αποτελούν καν προϋποθέσεις για μια τέτοια έξοδο. Αντιθέτως, εξαρτώνται από την κρίση κάνοντας τη δυνατότητα μιας μελλοντικής εξόδου από αυτήν ακόμα πιο δύσκολη», προσθέτοντας πως αυτό δεν είναι συμπέρασμα μόνο της Αριστεράς, αλλά και ανεξάρτητων αναλυτών.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο ποια μπορεί να είναι η εναλλακτική πρόταση για την Ελλάδα, λέγοντας πως θα πρέπει η μελλοντική κυβέρνηση να βάλει ένα τέλος σε αυτές τις πολιτικές, ενώ θα πρέπει παράλληλα να επαναδιαπραγματευθεί τη δανειακή σύμβαση με τους δανειστές.

«Έχει υποστηριχθεί πως μια οικονομικά βιώσιμη στρατηγική μπορεί να παραδειγματιστεί από την Συμφωνία για το Χρέος του Λονδίνου το 1953, η οποία έδωσε το έναυσμα της ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας. Μια στρατηγική η οποία δημιούργησε το "οικονομικό θαύμα" της μεταπολεμικής εποχής» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας πως «χωρίς την συμφωνία του Λονδίνου δε θα υπήρχε τέτοιο θαύμα. Ένα κούρεμα του χρέους, μια τεράστια επένδυση δια του σχεδίου Μάρσαλ, όροι χρηματοδότησης που συνδέονται με την παραγωγή και τους ρυθμούς ανάπτυξης ήταν κεντρικοί πυλώνες μιας τέτοιας συμφωνίας».

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως μετά τις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου αναδείχθηκαν μελέτες που έδειξαν πως το κόστος της πιθανής εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνης θα ήταν τεράστιο, τονίζοντας πως η απειλή ενός Grexit είχε ως αποτέλεσμα την εκλογική στροφή υπέρ των κομμάτων της λιτότητας.

«Οι νεοφιλελεύθεροι υποστηρίζουν ότι μία απελευθέρωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος θα μπορούσε να διασφαλίσει το ότι η χρηματοδότηση θα κινούνταν προς την κατεύθυνση όπου θα υπήρχε πραγματική ανάγκη. Αυτό είναι ξεκάθαρο ότι δεν έχει συμβεί. Το χρηματοπιστωτικό σύστημα υπήρξε, ανέκαθεν, έτοιμο να πυροδοτήσει με φούσκες τις αγορές συναλλάγματος, τις χρηματαγορές, τις αγορές ακινήτων και βεβαίως όλα αυτά τα καινούργια χρηματοοικονομικά εργαλεία τα οποία εμφανίστηκαν μόλις η οικονομική κρίση εξαπλώθηκε» ανέφερε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας πως «τα θύματα της χρηματιστηριοποίησης της οικονομίας και της κοινωνίας αποτελούν οι φτωχοί, οι άστεγοι, οι φτωχοί εργαζόμενοι, οι επισφαλώς απασχολούμενοι και κυρίως αυξανόμενα τμήματα της μεσαίας τάξης».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε και στη «στροφή» που έκαναν τα πολιτικά κόμματα που συγκροτούν την ελληνική κυβέρνησης, υποστηρίζοντας πως «προχώρησαν με εξαγγελία την επαναδιαπραγμάτευση των προγραμμάτων προσαρμογής, καταλήγοντας όμως στην συνέχεια σε μια πορεία λίγο πολύ πανομοιότυπη με την προηγούμενη».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ