Ψυχρολουσία για την κυβέρνηση - Ούτε ο πρωθυπουργός λύγισε την Τρόικα - iefimerida.gr

Ψυχρολουσία για την κυβέρνηση - Ούτε ο πρωθυπουργός λύγισε την Τρόικα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ψυχρολουσία για την κυβέρνηση αποτελεί το γεγονός ότι η Τρόικα δεν πείστηκε ούτε από τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού και έπειτα από 2,5 ώρες διαπραγμάτευση οι εκπρόσωποι των δανειστών αναχώρησαν. Η συνάντηση απέβη άκαρπη αφήνοντας σε εκκρεμότητα δύο δόσεις συνολικού ύψους 8,8 δισ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο αγκάθι στη χθεσινή συνάντηση ήταν η κινητικότητα και οι απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων. Τα στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και αρχικά είχαν γίνει αποδεκτά ως βάση συζήτησης τελικά δεν αποδείχθηκαν αρκετά για να υπάρξει συμφωνία με τον πρωθυπουργό.

Υποτυπώδης σχεδιασμός

Η εξέλιξη αυτή κρίθηκε αρνητικά και σχολιάστηκε ο υποτυπώδης κυβερνητικός σχεδιασμός, αφού θεωρήθηκε αδιανόητο να αφήνεται ο κ. Σαμαράς να κάνει την τελική διαπραγμάτευση και να αποτυγχάνει.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου έγινε και η δυόμιση ωρών περίπου συνάντηση με την Τρόικα, αναδείχθηκε πλήρως το χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές και οι κυβερνητικές «κόκκινες» γραμμές δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα. Παράλληλα, για πολλούς προκύπτει και θέμα ελλιπούς προετοιμασίας από την ελληνική πλευρά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Η σημερινή αποχώρηση των εκπροσώπων των δανειστών από την Αθήνα και η προγραμματισμένη, κατά την κυβέρνηση, επιστροφή τους τον Απρίλιο συνιστά ένα ισχυρό πλήγμα στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Οι φάκελοι που παραμένουν ανοιχτοί

Η ελληνική πλευρά υποσχέθηκε να στείλει την επόμενη εβδομάδα στοιχεία στην Τρόικα για όλα τα θέματα που έμειναν σε εκκρεμότητα έτσι ώστε να τα εξετάσει και να είναι έτοιμες οι δύο πλευρές να καταλήξουν όταν ξανασυναντηθούν. Τα θέματα αυτά αφορούν:

  • Τον προγραμματισμό κινητικότητας και απολύσεων στο δημόσιο
  • Τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο
  • Τη ρύθμιση των δανείων των νοικοκυριών

Την αντικατάσταση του τέλους ακινήτων της ΔΕΗ από τον ενιαίο φόρο ακινήτων

Σαμαράς στη Σύνοδο Κορυφής

Ο κ. Σαμαράς ανέμενε να μεταβεί σήμερα στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., έχοντας συμφωνία με την Τρόικα, αλλά διαπίστωσε ότι αρκετά μέτωπα είναι ανοικτά, λόγω κυρίως της αδυναμίας ορισμένων υπουργών του.

Στις Βρυξέλλες, όπου έγινε γνωστή η αρνητική εξέλιξη, επικράτησε η άποψη ότι η κυβέρνηση έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά της.

Από την πλευρά της Τρόικας, που διαπίστωσε σωρεία παραλείψεων, λαθών, ανακολουθιών, αλλά και προχειρότητα, αναμένεται ανακοίνωση, όπου θα περιγράφεται η πορεία υλοποίησης του οικονομικού προγράμματος και η όποια πρόοδος έχει επιτευχθεί.

Οι τροϊκανοί δεν περίμεναν ότι η κυβέρνηση θα ήταν απροετοίμαστη σε πολλά θέματα. Η απογοήτευσή τους ήταν εμφανής. Αντίθετα, ο κ. Στουρνάρας είπε μετά τη συνάντηση ότι είμαστε πολύ κοντά σε όλα, υπήρξε πολύ σημαντική πρόοδος και συμπλήρωσε: «Παραμένουν ορισμένα τεχνικά ζητήματα ανοιχτά, τα οποία θα ολοκληρωθούν όταν η αποστολή επιστρέψει σύντομα».

«Ολα ανοικτά»

Η Τρόικα ζητάει, εκτός όλων των άλλων, άμεση συγκράτηση δαπανών στην Υγεία και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ ενστάσεις διατυπώνονται και για τον ΕΟΠΥΥ, για τον οποίο θεωρούν ότι δεν λειτουργεί όπως απαιτούν οι περιστάσεις.

Επίσης εγείρει μεταξύ άλλων ζήτημα παρακολούθησης των οικονομικών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με την τρόικα να εκτιμά ότι οι δαπάνες από τους τοπικούς άρχοντες μπορεί να διογκωθούν για άλλη μια φορά αν δεν ελεγχθούν αποτελεσματικά.

Πολλοί δήμοι συνεχίζουν να σπαταλούν πόρους που δεν έχουν αναλαμβάνοντας συνεχώς νέες δαπάνες τις οποίες φορτώνουν στην κεντρική διοίκηση.

Επί του θέματος του τέλους ακινήτων, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, η τρόικα διαφωνεί με την κυβερνητική πρόταση για έναν ενιαίο φόρο στα ακίνητα. Ως εκ τούτου δεν αποκλείεται να έχουμε παράταση στην εφαρμογή του υφιστάμενου καθεστώτος για το 2013.

Εξακολουθεί να υπάρχει διάσταση απόψεων στο θέμα των ενυπόθηκων δανείων και υπάρχει εκκρεμότητα με τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων.

Αντίθετα, υπάρχει ακόμα δρόμος για συμφωνία - αν και φαίνεται ότι υπάρχει σύγκλιση - για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τις εφορίες και τα Ταμεία, ενώ ο κ. Στουρνάρας μίλησε για «μεγάλη τεχνική λεπτομέρεια».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ