Δικαστές για Ακη και Βίκυ: Ροπή στο έγκλημα με μοναδικό σκοπό το χρήμα - iefimerida.gr

Δικαστές για Ακη και Βίκυ: Ροπή στο έγκλημα με μοναδικό σκοπό το χρήμα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αντιμέτωποι με βαρύτατο κατηγορητήριο θα βρεθούν στις 22 Απριλίου ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ο πρώην υπουργός Ακης Τσοχατζόπουλος, η σύζυγός του Βίκυ και 17 ακόμη άτομα που κατηγορούνται για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, μετά το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών.

Στο υπ' αριθμόν 545/2013 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών με το οποίο παραπέμπονται σε δίκη ο Ακης Τσοχατζόπουλος και οι συνεργάτες του, ο πρώην υπουργός χαρακτηρίζεται πρόσωπο «με ροπή προς το έγκλημα και με μοναδικό σκοπό το χρήμα», ενώ εν συνεχεία οι 18 συγκατηγορούμενοί του καταγράφονται ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης που είχε συγκεκριμένη δομή και σαφώς «μοιρασμένους» ρόλους.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών όλοι οι κατηγορούμενοι «τέλεσαν ενεργώντας από κοινού ή και μόνοι τους το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα η οποία συνίσταται στο αδίκημα της κατ' εξακολούθηση παθητικής δωροδοκίας του πρώην υπουργού στρεφόμενης κατά του ελληνικού δημοσίου».

Σύμφωνα με το σκεπτικό των δικαστών όλοι συμμετείχαν «στην ιδρυθείσα στις αρχές του έτους 1998 οργάνωση που είχαν συστήσει (πλην του Παντελή Ζαχαριάδη και της Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου) χωρίς να σταματήσουν την επέλευση του παράνομου αποτελέσματος».

Αναφερόμενοι στον Ακη Τσοχατζόπουλο αλλά και στους λοιπούς συγκατηγορουμένους του οι δικαστές του Συμβουλίου Εφετών επισημαίνουν: «...τις ανωτέρω πράξεις διέπραξε ενεργώντας κατ' επάγγελμα διότι από την επανειλημμένη τέλεση της πράξης και την υποδομή που είχε διαμορφώσει προκύπτει σκοπός του για πορισμό εισοδήματος και σταθερή ροπή του προς τη διάπραξη του εγκλήματος της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Τέλεσε τις ως άνω πράξεις βάσει σχεδίου αλλά συμμετέχοντας σε οργάνωση δια της οποίας τοποθετήθηκαν και αποκρύφθηκαν σημαντικότατου ύψους παράνομα έσοδα μέσω ενός καλοστημένου και πολύπλοκου δικτύου εγχώριων και εξωχώριων εταιριών και της χρησιμοποίησης πλήθους τραπεζικών λογαριασμών για την εξαφάνιση των ιχνών των χρημάτων μέσα από δαιδαλώδεις διαδρομές έχοντας διαμορφώσει οργανωμένη ετοιμότητα τέλεσης νομιμοποίησης εσόδων».

Εκτενής αναφορά γίνεται και στο πρόσωπο της Βίκυς Σταμάτη η οποία, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο βούλευμα χρησιμοποίησε μέρος του «βρόμικου χρήματος» προκειμένου να κάνει ανακαίνιση στο σπίτι της Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

«... ( σ.σ. ο Ακης Τσοχατζόπουλος) Κατά το χρονικό διάστημα από τον 02/2009 ενεργώντας από κοινού με τους Α.Οικονομίδη, Π. Σταμάτη και Βασιλική Σταμάτη μετέτρεψε περιουσία με σκοπό τη συγκάλυψη της παράνομης προέλευσης της δια της τοποθετήσεως τουλάχιστον 1,3 εκατ. ευρώ προερχόμενων από παθητική δωροδοκία σε εργασίες ανακαίνισης της οικίας στη Δ. Αρεοπαγίτου».

Ειδικά για την Βίκυ Σταμάτη υπογραμμίζεται πως «ο αδελφός της Π. Σταμάτης προέβη σε εργασίες επισκευής και ανακαίνισης της οικίας στη Δ. Αρεοπαγίτου εμφανιζόμενος ως ιδιοκτήτης της εταιρίας NOBILIS με ψευδώνυμο. Προέβαινε δε σε συμφωνίες με διάφορους εργολάβους και υπεργολάβους πραγματοποιώντας εργασίες συνολικού ύψους περίπου 710.000 ευρώ. Στις 16/4/10 απέκτησε το ακίνητο (σ.σ Αρεοπαγίτου) με σκοπό την απόκρυψη της προέλευσης χρημάτων που προέρχονταν από την τέλεση του αδικήματος της παθητικής δωροδοκίας που διέπραξε ο σύζυγός της».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ