Νέα υποβάθμιση της οικονομίας μας από τη Standard and Poor's - iefimerida.gr

Νέα υποβάθμιση της οικονομίας μας από τη Standard and Poor's

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Τζαμάικα, το Πακιστάν και το Εκουαδόρ θεωρούνται πλέον πιο αξιόπιστες οικονομίες από τη δική μας, μετά την απόφαση της STANDARD & POOR'S να προχώρησει σε περαιτέρω υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, εκτιμώντας ότι υπάρχει περίπτωση χρεοκοπίας εντός των επόμενων 12 μηνών, χαρακτηρίζοντας ως τέτοιο γεγονός ακόμα και την επιμήκυνση του χρέους, που συζητείται πολύ έντονα τις τελευταίες εβδομάδες. Ο Οίκος Αξιολόγησης θεωρεί, μάλιστα, ότι το 2013 είναι πολύ πιθανόν να γίνει και δεύτερο πιστωτικό γεγονός, με «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων έτσι ώστε να καταστεί βιώσιμο του ελληνικό χρέος, που θα αγγίζει το 160% του ΑΕΠ.

Όπως επισημαίνει στην ανακοίνωση του ο Οίκος, όλα ξεκινούν από το ότι η Ελλάδα πρέπει να καλύψει δανειακές ανάγκες 95 δισ. ευρώ έως το 2013, ενώ για το 2014 υπάρχει ένα πρόσθετο «βάρος» 58 δισ. ευρώ. Και παρά το ότι φαίνεται ότι οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ θα διαθέσουν νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, ο Οίκος διαπιστώνει ότι αυτοί οι δανειστές είναι πολύ πιθανόν να θεωρήσουν αναγκαία συνθήκη τη συμμετοχή των ιδιωτών στη λύση, κάτι που θα θεωρηθεί ως de facto χρεοκοπία και θα οδηγήσει την Ελλάδα στην κατηγορία της «επιλεκτικής χρεοκοπίας». Ο Οίκος σημειώνει, μάλιστα, ότι ακόμα κι αν δεν ληφθεί τέτοια απόφαση στη Σύνοδο του Ιουνίου, είναι πολύ πιθανό αυτό να συμβεί εντός του επόμενου έτους.

Η STANDARD & POOR'S θεωρεί, επίσης, αρνητικό παράγοντα το πολιτικό κλίμα αυτή την περίοδο στην Ελλάδα. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον Οίκο, η βαθιά ύφεση και η υψηλή ανεργία μόνο μερικώς εξηγούν τις δημοσιονομικές αποκλίσεις, θεωρώντας ότι συνέβαλε και η έλλειψη πολιτικής συναίνεσης στα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα. Αυτό σημαίνει -σύμφωνα με τον Οίκο- ότι οι κίνδυνοι εφαρμογής του Προγράμματος αυξάνονται και πως με δεδομένο ότι η ύφεση μπορεί να επιμείνει και το 2012, αυτό δυσκολεύει την επίτευξη πολιτικής υποστήριξης προς το Επικαιροποιημένο Μνημόνιο.

Η απάντηση του υπ. Οικονομικών

Το υπουργείο Οικονομικών με ανακοίνωσή του αναφέρει για τη νέα υποβάθμιση: "Η απόφαση υποβάθμισης από τον οίκο Standard & Poor's γίνεται εν μέσω έντονων φημολογιών και δηλώσεων (στις οποίες και κάνει αναφορά) από εκπροσώπους της Ε.Ε. και της ΕΚΤ. Παραβλέπει τις έντονες διαβουλεύσεις εντός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την εύρεση μιας βιώσιμης λύσης, που επιτρέπει τη συνεχιζόμενη χρηματοδότηση της χώρας μας και την κάλυψη των δανειακών της αναγκών τα επόμενα χρόνια.

Η απόφαση επίσης παραβλέπει τις κινήσεις της κυβέρνησης, ώστε να αποφευχθούν οποιαδήποτε προβλήματα σε σχέση με τις συμβατικές υποχρεώσεις της Ελλάδας, καθώς και τη βούληση όλων των Ελλήνων να σχεδιάζουμε το μέλλον μας μέσα στην Ευρωζώνη.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει, ήδη, επιτύχει σημαντικούς δημοσιονομικούς στόχους και έχει καταθέσει στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι το τέλος Ιουνίου, και με το οποίο αναλαμβάνει ακόμα πιο συγκεκριμένες δεσμεύσεις με στόχο τη συνέχιση της δημοσιονομικής προσπάθειας, αλλά και την απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων στην κοινωνία. Σε κάθε περίπτωση, παραμένει αταλάντευτη στο δρόμο που έχει χαράξει για τη σωτηρία της χώρας".

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ