Ο Σαμαράς παλεύει να ξεπεράσει τα τουρκικά εμπόδια για πετρέλαιο και ΑΟΖ - iefimerida.gr

Ο Σαμαράς παλεύει να ξεπεράσει τα τουρκικά εμπόδια για πετρέλαιο και ΑΟΖ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μιλώντας πριν από λίγο στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Καβούρι Αττικής ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τη γνωστή του θέση για «κοινή εξωτερική πολιτική στην Ευρώπη για θέματα ενέργειας», επιμένοντας να τηρήσει ρεαλιστική στάση ως προς τα θέματα που αφορούν τον καθορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, καθώς η διαφαινόμενη πρόθεση της Ε.Ε. να κηρύξει ουσιαστικά μια πανευρωπαϊκή ΑΟΖ προσδίδει νέα διάσταση στη θέση της Αθήνας.

Τα εμπόδια της Τουρκίας για την ανακήρυξη ΑΟΖ

Ο κ. Σαμαράς στο πρόσφατο ταξίδι του στην Κωνσταντινούπολη είχε την ευκαιρία να υπογραμμίσει την ανάγκη ειρηνικής επίλυσης των όποιων διαφορών υπάρχουν και οι οποίες είναι πρωτίστως απόρροια τουρκικών διεκδικήσεων επί της ελληνικής κυριαρχίας.

Μέσα από αυτό το πρίσμα ερμηνεύονται τόσο η Ρηματική Διακοίνωση που η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε πριν από λίγες ημέρες στον ΟΗΕ, καταγγέλλοντας τις τουρκικές διεκδικήσεις, όσο και οι επαναλαμβανόμενες δημόσιες δηλώσεις του κ. Σαμαρά το τελευταίο διάστημα, ότι τα κοιτάσματα που πιθανώς να εντοπισθούν στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο, όπως και αυτά που έχουν ήδη βρεθεί στην κυπριακή ΑΟΖ, αποτελούν «ευρωπαϊκές πηγές ενέργειας», που θα περιορίσουν την εξάρτηση της Ε.Ε. από άλλες πηγές. Σε αυτό το πλαίσιο δεν είναι τυχαία η δήλωση του Φρανσουά Ολάντ, πριν από λίγες ημέρες στην Αθήνα, περί γαλλικού ενδιαφέροντος για «συνεκμετάλλευση» των ελληνικών κοιτασμάτων.

Σαμαράς: ευρωπαϊκό θέμα η ΑΟΖ

Μιλώντας πρόσφατα σε συνέδριο που διοργάνωσε η «International Herald Tribune» για την ενέργεια, ο Πρωθυπουργός προέβαλε τα νομικά επιχειρήματα της Ελλάδας για την ανακήρυξη της ΑΟΖ, ενώ συνέστησε στην Τουρκία να μη δημιουργεί τετελεσμένα και την προσκάλεσε σε ανοικτό διάλογο για το θέμα, στη βάση του Δικαίου της Θάλασσας.

Από το κυβερνητικό επιτελείο επισημαίνουν ότι από ελληνικής πλευράς δεν πρόκειται να γίνουν βιαστικές κινήσεις, αλλά τονίζουν πως το ζήτημα της ΑΟΖ και της εκμετάλλευσης των ενεργειακών πόρων συνδεόταν άρρηκτα με το επενδυτικό σχέδιο της κυβέρνησης. Οπως κατέστησε σαφές και κατά την πρόσφατη επίσκεψη στην Αθήνα του γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ, ο Πρωθυπουργός επιδιώκει να τοποθετήσει το θέμα της ΑΟΖ σε δύο άξονες:

Ευρωπαϊκοί ενεργειακοί πόροι

Πρώτον, να το μετατρέψει σε ευρωπαϊκό ζήτημα, με προφανή στόχο να ανοίξει για τη χώρα μας μια ευρωπαϊκή ομπρέλα που θα διευκολύνει και τα επόμενα κυβερνητικά βήματα. Ο κ. Σαμαράς κάνει λόγο για «ευρωπαϊκά κοιτάσματα» και για «ευρωπαϊκούς ενεργειακούς πόρους», επισημαίνοντας ότι ο ελληνικός όπως και κυπριακός θαλάσσιος χώρος μπορεί να απεγκλωβίσουν την Ευρώπη από τα ενεργειακά δεσμά τρίτων χωρών. Ισχυρός σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια θεωρούν στο Μαξίμου ότι θα αποδειχθεί με συγκεκριμένες κινήσεις ο Πρόεδρος της Γαλλίας, ενώ επενδύουν πολλά και στη συμμαχία της Ιταλίας, με την οποία η Ελλάδα συμπράττει για τη δημιουργία του αγωγού (TAΡ) που θα μεταφέρει φυσικό αέριο στη Δυτική Ευρώπη από το Αζερμπαϊτζάν.

«Στην Ευρώπη υπάρχει υψηλή κατανάλωση ενέργειας, αλλά πολύ χαμηλός βαθμός ενεργειακής αυτάρκειας. Συνεπώς, οποιαδήποτε χώρα-μέλος συμβάλλει στη διαφοροποίηση πηγών, αλλά και στην ανακάλυψη νέων πηγών που θα αυξήσουν την αυτάρκεια ολόκληρης της Ευρώπης σε ενέργεια, αναβαθμίζεται η ίδια, αλλά και ενισχύει την Ευρώπη συνολικά», ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε χθες.

Επιδίωξη το ευρωπαϊκό τόξο

Δεύτερον, να βάλει την Τουρκία στο τραπέζι των συζητήσεων, με οδηγό το Διεθνές Δίκαιο. Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι εάν διαμορφωθεί ένα ευρωπαϊκό τόξο ή, ακόμη περισσότερο, εάν υπάρξει συντονισμένη πίεση των Βρυξελλών για την ανακήρυξη ΑΟΖ, η Αγκυρα θα αναγκαστεί να κάνει κινήσεις χωρίς να παρακάμπτει το Δίκαιο της Θάλασσας. «Καταθέσαμε στον ΟΗΕ "ρηματική διακοίνωση" όπου επισημαίνουμε ότι η Τουρκία δίνει "οικόπεδα" επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτίως της Ρόδου για έρευνα. Εξηγήσαμε ότι αυτός ο χώρος, βάσει του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, βρίσκεται μέσα στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Η Αγκυρα απάντησε ότι διαφωνεί με αυτή μας τη θέση. Και επικαλείται επίσης το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Με μια μικρή διαφορά όμως: εμείς το επικαλούμαστε ενώ το έχουμε υπογράψει, ενώ η απέναντι πλευρά το επικαλείται χωρίς να το έχει υπογράψει!», τόνισε ο Πρωθυπουργός. Πρόσθεσε ωστόσο ότι είναι «πολύ θετικό» το ότι η Τουρκία δηλώνει με κάθε τρόπο πως επιθυμεί ειρηνική και φιλική επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών.

Καζάν-καζάν ο Ερντογάν

Η κοινή επιθυμία για εμβάθυνση της ελληνοτουρκικής συνεργασίας στο οικονομικό πεδίο και σε ζητήματα της καθημερινότητας, αλλά και η αναζήτηση λύσεων στα «ακανθώδη» μείζονα πολιτικά θέματα, όπως αυτό της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών, απασχόλησαν την πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν, στην Κωνσταντινούπολη.

Στις δημόσιες δηλώσεις του ο πρωθυπουργός απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, περιοριζόμενος να αναφέρει ότι η υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου είναι ένα ζήτημα που άπτεται των διερευνητικών επαφών που συνεχίζονται και τις οποίες η Ελλάδα «παρακολουθεί προσηλωμένη» στο διεθνές δίκαιο. Ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι «σχετικά με την ΑΟΖ, συζητήσαμε πώς μπορούμε να κάνουμε κοινές κινήσεις και μοιραστήκαμε απόψεις για αμοιβαία επωφελή (Καζάν-καζάν ήταν η επίμαχη έκφραση) βήματα στην Ανατολική Μεσόγειο».

Κίνδυνος το Καζάν-καζάν

«Θα χρειαστεί κάτι παραπάνω από επικοινωνιακές κορώνες για να λύσουμε το γόρδιο δεσμό», σχολίασε στο δημοτικό ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης ο καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, διεθνολόγος, Σωτήρης Σέρπος, για το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κωνσταντινούπολη και τις επαφές που είχε με τον ομόλογό του της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.

Ο κ. Σέρπος υπογράμμισε την έλλειψη οδικού χάρτη στα μεταξύ των δύο χωρών ζητήματα, κάτι που δεν μας επιτρέπει να κατανοήσουμε σε ποιο σημείο θα καταλήξουμε από τέτοιες διμερείς προσπάθειες. Εξηγώντας, δε, την win win (Καζάν-καζάν) εξέλιξη στα θέματα ΑΟΖ, που πρότεινε ο Τούρκος πρωθυπουργός, είπε πως «πρόκειται για μια συμφωνία θετικού αθροίσματος, όπου τα συγκριτικά οφέλη υπερβαίνουν τις όποιες επί μέρους ζημίες για τις δύο χώρες». Και υπογράμμισε πως κάτι τέτοιο σημαίνει υπομονή για να δούμε τη συνολική εικόνα και να προχωρήσουμε σε ωφέλιμους συμβιβασμούς, σε επίπεδο συνολικής ατζέντας των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Σύμφωνα με τον καθηγητή του ΔΠΘ, απέναντί μας έχουμε μια χώρα που «δε θα αφήσει περιθώρια να προχωρήσει η Ελλάδα σε οποιαδήποτε ενέργεια με βάση τις διεθνείς συνθήκες τις οποίες η χώρα μας έχει υπογράψει, ενώ η γειτονική χώρα όχι».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ