Στουρνάρας: Η φορολογική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει το «λεφτά υπάρχουν» - iefimerida.gr

Στουρνάρας: Η φορολογική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει το «λεφτά υπάρχουν»

Στουρνάρας: Οι φορολογικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ θυμίζουν το «λεφτά υπάρχουν»
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Ανεδαφικές, απροσδιόριστου κόστους και ημιτελείς» χαρακτηρίζει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το φορολογικό το υπουργείο Οικονομικών, ενώ στο ίδιο κλίμα κινείται και η ανακοίνωση της ΝΔ. Από την πλευρά της η Κουμουνδούρου

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή τις φορολογικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, το υπουργείο Οικονομικών , σημειώνει ότι αυτές «έχουν ως κοινό παρονομαστή την αλήστου μνήμης αντίληψη λεφτά υπάρχουν, τα οποία τα εντοπίζει στη φοροδιαφυγή και την φοροαποφυγή, χωρίς όμως να λέει: Πόσα είναι; Πόσα θα πάρει, Πότε και Πως;».

«Λέει ότι θα καταργήσει φοροαπαλλαγές και τις εκπτώσεις» συνεχίζει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών και προσθέτει: «Ποιες φοροαπαλλαγές θα καταργήσει. Μήπως αυτές που είναι για τους αγρότες, για τα νησιά και τις παραμεθόριες περιοχές, ή τις δωρεές; Λέει θα φορολογήσει τις επιχειρήσεις και προβάλλει την λαϊκίστικη αντίληψη θα τα πάρουμε από τους πλούσιους. Ξεχνά ή αγνοεί ότι, σήμερα, το 3% των φορολογουμένων που έχουν το 15% των εισοδημάτων, πληρώνουν το 35% των φόρων. Δηλαδή οι πλούσιοι κατά την αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ, θα πληρώνουν όλους τους φόρους; Λέει ότι θα φορολογηθεί η κατοχή κτιρίων, οικοπέδων, γαιών, έργων τέχνης, οι καταθέσεις τραπεζών, επενδυτικών προϊόντων. Πόσο φόρο θα βάλει στις καταθέσεις; Σε τι ύψος θα είναι ο φόρος των ακινήτων;».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε ένα πρόγραμμα που – σύμφωνα με επίσημες σημερινές παραδοχές τους - δεν είναι το τελικό, αναφέρεται σε σχεδιαζόμενους φόρους που δεν αποκαλύπτονται, σε νεφελώδεις προθέσεις και σε αντιαναπτυξιακούς σχεδιασμούς», τονίζει το υπουργείο Οικονομικών και καταλήγει: «Το χειρότερο είναι ότι το χρηματοδοτικό κενό που θα δημιουργήσει η αλλοπρόσαλλη πρότασή τους, θα καλυφθεί με άλλα μέτρα (π.χ. νέους φόρους σε μισθούς και συντάξεις;)».

ΝΔ: Αυτά είναι οικονομικά για κόμικς

Στο ίδιο κλίμα ήταν και η ανακοίνωση που είχε εκδώσει και ο γραμματέας της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο οποίος ανέφερε πως «είναι σαφές πως για τον κ. Τσίπρα "λεφτά υπάρχουν". Δε μας λέει, όμως, πόσα υπάρχουν και από πού θα τα βρει. Παρουσιάζοντας το φορολογικό "πρόγραμμα" του ΣΥΡΙΖΑ, ακολούθησε τη συνήθη τακτική του: αοριστίες, αντιφάσεις και προσλήψεις».

Παράλληλα, ο κ. Κεφαλογιάννης στην ανακοίνωσή του αναφέρει πως πραγματικός στόχος του φορολογικών προτάσεων που παρουσίασε ο κ. Τσίπρας είναι «να ανακόψει την επιστροφή των καταθέσεων, να εκδιώξει κάθε επενδυτή από την Ελλάδα και να "σκοτώσει" οικονομικά, με τους υπέρογκους φόρους, τη μεσαία τάξη. Γι' αυτό και προτείνει, για παράδειγμα, φορολόγηση περιουσίας πάνω από 300.000 ευρώ, που –αν είναι δυνατόν- περιλαμβάνει και τις καταθέσεις και αύξηση έως και 42% του συντελεστή στις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα»

«Είναι προφανές ότι στην πρότασή του, ο ΣΥΡΙΖΑ δε λέει τίποτα ούτε για το πόσο θα μειώσει το Φ.Π.Α. ούτε από πού θα βρει τα λεφτά. Αυτά είναι οικονομικά για κόμικς. Και δεν κοστίζουν τίποτα, ειδικά για τους "φωστήρες" του ΣΥΡΙΖΑ», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο γραμματέας της ΝΔ.

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν περιμέναμε από τους υποστηρικτές του Μνημονίου να καταλάβουν τις προτάσεις

Αμεση ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο με ανακοίνωσή του τονίζει πως «δεν περιμένουμε από τους υποστηρικτές του Μνημονίου να καταλάβουν ότι υπάρχει κοινωνικά δίκαιη εναλλακτική φορολογική πολιτική, πλην αυτής που συνδιαμορφώνει και υλοποιεί η συγκυβέρνηση του κ. Σαμαρά με την Τρόικα».

Ωστόσο, προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτό που είναι πραγματικότητα είναι η αύξηση της φορολογίας στα φυσικά πρόσωπα, η αύξηση του ΦΠΑ στα είδη ευρείας κατανάλωσης, η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, η αύξηση στα τιμολόγια του ρεύματος, τα παντός είδους χαράτσια και οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις που επιβάλλει η συγκεκριμένη κυβέρνηση του κ. Σαμαρά.

«Και όλα αυτά κοστίζουν πολλά όχι βέβαια στους εμπνευστές των «Ζαππείων», αλλά σε ολόκληρη την κοινωνία», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ