Οι υποψήφιοι ηθοποιοί για τα βραβεία «Δημήτρης Χορν» και «Μελίνα Μερκούρη» - iefimerida.gr

Οι υποψήφιοι ηθοποιοί για τα βραβεία «Δημήτρης Χορν» και «Μελίνα Μερκούρη»

Οι υποψήφιοι ηθοποιοί για τα θεατρικά βραβεία «Δημήτρης Χορν» και «Μελίνα Μερκού
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εννέα υποψήφιοι, τέσσερις γυναίκες και πέντε άνδρες, ηθοποιοί διεκδικούν την ύψιστη θεατρική διάκριση, τα βραβεία Μελίνα Μερκούρη και Δημήτρης Χορν, αντίστοιχα, τα οποία θα απονεμηθούν μέσα στο Μάρτιο σε δύο διαφορετικές εκδηλώσεις.

Τη «Χρυσή καρφίτσα» της Μελίνας Μερκούρη διεκδικούν οι:

  • Νεφέλη Κουρή για τον ρόλο της μικρότερης από τις τρεις Αρετούσες στο έργο του Βιτσέντζου Κορνάρου «Ερωτόκριτος» σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού στο θέατρο Ακροπόλ.
  • Ηρώ Μπέζου για την συμμετοχή της στο έργο του Γκέοργκ Μπίχνερ «Βόυτσεκ» σε σκηνοθεσία Χάρη Φραγκούλη στο Απλό θέατρο.
  • Λένα Παπαληγούρα για τη συμμετοχή της στο έργο του Γιάννη Τσίρου «Αόρατη Ολγα» σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη στο Εθνικό Θέατρο.
  • Βασιλική Τρουφάκου για τον ρόλο της Ζωής στο έργο της Λούλας Αναγνωστάκη «Η παρέλαση» σε σκηνοθεσία Ενκε Φεζολλάρι στο θέατρο του Νέου Κόσμου.

Το βραβείο ανέρχεται σε 3.000 ευρώ, ενώ η τιμώμενη ηθοποιός κρατά για ένα χρόνο την αγαπημένη καρφίτσα της Μελίνας Μερκούρη, την οποία παραδίδει σε εκείνη που διακρίνεται την επόμενη χρονιά.

Την επιτροπή η οποία θα αποφασίσει σε ποια Ελληνίδα ηθοποιό θα απονείμει τη «Χρυσή καρφίτσα» της Μελίνας Μερκούρη αποτελούν οι Μάγια Λυμπεροπούλου (πρόεδρος), Δηώ Καγγελάρη, Ματίνα Καλτάκη, Δημήτρης Λιγνάδης και Ρένη Πιττακή (μέλη).

Η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί στον πολιτιστικό χώρο του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη (Πολυγνώτου 9-11, Πλάκα), στις 8 το βράδυ της 26ης Μαρτίου.

Από την άλλη πλευρά, το «Σταυρό» του Δημήτρη Χορν μια βράβευση αντίστοιχη με εκείνη της Μελίνας Μερκούρη αλλά για άνδρες ηθοποιούς, διεκδικούν οι ηθοποιοί:

  • Παναγιώτης Καλαντζής για το ρόλο του Μπομπ στον «Αµερικάνικο βούβαλο» του Ντέιβιντ Μάµετ, σε σκηνοθεσία Δηµήτρη Τάρλοου (θέατρο Πορεία).
  • Αλέξανδρος Μαυρόπουλος για το ρόλο του Νίκου στη «Νίκη» της Λούλας Αναγνωστάκη, σε σκηνοθεσία Βίκτωρα Αρδίττη (Εθνικό Θέατρο-Νέα Σκηνή Νίκος Κούρκουλος).
  • Αργύρης Πανταζάρας για το ρόλο του Μίμη στον «Κόκκινο βράχο» του Γρηγορίου Ξενόπουλου, σε σκηνοθεσία Ρούλας Πατεράκη (Εθνικό Θέατρο-Νέα Σκηνή Νίκος Κούρκουλος).
  • Χάρης Φραγκούλης για το ρόλο του Ζίγκμουντ Φρόιντ στο «Οταν έκλαψε ο Νίτσε» του Ιρβιν Γιάλομ, σε σκηνοθεσία Ακύλλα Καραζήση και Νίκου Χατζόπουλου (Θησείον, Ενα θέατρο για τις Τέχνες).
  • Γιώργος Χριστοδούλου για το ρόλο του Ερωτόκριτου στον «Ερωτόκριτο» του Βιτσέντζου Κορνάρου, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού (θέατρο Ακροπόλ).

Μέλη της επιτροπής που θα αποφασίσει σε ποιον Ελληνα άνδρα ηθοποιό θα απονεμηθεί ο «Σταυρός» του Δημήτρη Χορν είναι ο Σταμάτης Φασουλής, η Ξένια Καλογεροπούλου, η Λυδία Κονιόρδου και η Αντιγόνη Καράλη. Την οργάνωση έχουν επιμεληθεί ο Σταμάτης Φασουλής και ο Θεοδόσης Ισαακίδης.

Η τελετή απονομής του βραβείου Δημήτρης Χορν θα πραγματοποιηθεί στο θέατρο «Δημήτρης Χορν» (Αμερικής 10, τηλ. 210-3612.500), στις 8 το βράδυ της 11ης Μαρτίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ