Ανεβαίνει το θέμα της φοροδιαφυγής στην ατζέντα Στουρνάρα - Τρόικα - iefimerida.gr

Ανεβαίνει το θέμα της φοροδιαφυγής στην ατζέντα Στουρνάρα - Τρόικα

Ανεβαίνει το θέμα της φοροδιαφυγής στην ατζέντα Στουρνάρα-Τρόικας
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Η αναδιάρθρωση του Δημοσίου, η δυναμική των φορολογικών εσόδων αλλά και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που θα κριθεί τον Απρίλιο με την κατάληξη των διαγωνισμών για ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΟΠΑΠ, βρίσκονται στην ατζέντα του Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής της Τρόικας.

Οι συζητήσεις που ξεκινούν σήμερα και θα ολοκληρωθούν, αν όλα πάνε καλά, την επόμενη Κυριακή, θα διεξαχθούν με φόντο τα προειδοποιητικά μηνύματα από Βρυξέλλες- Ουάσινγκτον και τα σενάρια περί απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και τις αρνητικές διαπιστώσεις για την κατάσταση των ελεγκτικών και εισπρακτικών μηχανισμών του υπουργείου Οικονομικών.

Αν και ασφαλή συμπεράσματα για την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού δεν θα είναι δυνατόν να εξαχθούν πριν από τη συμπλήρωση του πρώτου τριμήνου, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, η υστέρηση από ΦΠΑ και Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης έχει προβληματίσει ιδιαιτέρως τους εκπροσώπους των δανειστών, που πιέζουν για απτά αποτελέσματα από το μέτωπο της φοροδιαφυγής. Η πίεση αυτή ασκήθηκε καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας από τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικας στον Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων, από τον οποίο ζήτησαν απτά αποτελέσματα και στο σκέλος της οργάνωσης των υπηρεσιών και πολύ περισσότερο στο σκέλος των ελέγχων- εισπράξεων.

Σύμφωνα με τα τεχνικά κλιμάκια, οι ρυθμοί αναδιάρθρωσης των μηχανισμών του υπουργείου Οικονομικών εξακολουθούν να είναι βραδύτεροι των απαιτούμενων, ενώ και οι έλεγχοι σε μεγάλους φορολογούμενους και άτομα με μεγάλο πλούτο είναι στο... ρελαντί. Η πίεση από την Τρόικα εντείνεται λόγω του ότι οι φόροι κατανάλωσης κινούνται στα "ρηχά", ενώ και οι εισπράξεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προχωράνε με ρυθμό... «σημειωτόν».

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται, πάντως, να ξεκινήσει η αποστολή των ειδοποιητηρίων στους περίπου 2.500.000 οφειλέτες του Δημοσίου, οι οποίοι θα κληθούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους, προκειμένου να μην ενεργοποιηθούν οι διατάξεις περί κατασχέσεων. Υπενθυμίζεται ότι με βάση διατάξεις που συμπεριλήφθηκαν στο νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά, οι ελεγκτικές υπηρεσίες θα μπορούν πλέον να ειδοποιούν με ηλεκτρονικά μηνύματα για τις κατασχέσεις εις χείρας τρίτων, δηλαδή κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, ενοικίων, καταθέσεων.

Η κατάσταση στο Δημόσιο είναι το υπ' αριθμόν ένα «αγκάθι» στην επικείμενη αξιολόγηση της Τρόικας, αν λάβει κανείς υπόψιν τα προειδοποιητικά μηνύματα των προηγούμενων ημερών. Η ελληνική πλευρά οφείλει να παρουσιάσει τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων, απ΄ τα οποία θα εντοπιστεί το πλεονάζον προσωπικό και θα τεθούν οι τριμηνιαίοι στόχοι για υποχρεωτικές αποχωρήσεις έως τέλος 2014.

Αν και η γραμμή της κυβέρνησης είναι «όχι απολύσεις», μιλώντας κανείς με αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών διακρίνει μια επιφυλακτικότητα, καθώς δεν μπορεί να προεξοφληθεί η στάση των επικεφαλής της Τρόικας απέναντι στο σχέδιο που θα τους παρουσιαστεί.

Η επιφυλακτικότητα ενισχύεται, μάλιστα, καθώς η ελληνική πλευρά δεν είναι σε θέση να παρουσιάσει ακόμα τους τριμηνιαίους στόχους αποχωρήσεων. Το βασικό διαπραγματευτικό χαρτί της κυβέρνησης θα είναι η διαθεσιμότητα 12.700 υπαλλήλων έως τον Ιούλιο. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Εθνος της Κυριακής», από αυτούς 5.503 θα είναι υπάλληλοι υπουργείων και ειδικότερα 2.000 από τα νέα οργανογράμματα και 3.503 από την κατάργηση οργανικών θέσεων. 800 θα προκύψουν από την κατάργηση 67 φορέων και άλλοι 2.500 από συγχωνεύσεις 630 οργανισμών. Το πακέτο θα συμπληρώσουν 3.896 επίορκοι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ