Εμφύλια διάσπαση του βενιζελικού μπλοκ στο συνέδριο - iefimerida.gr

Εμφύλια διάσπαση του βενιζελικού μπλοκ στο συνέδριο

Εμφύλια διάσπαση του βενιζελικού μπλοκ στο συνέδριο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με ένα σοβαρότατο ρήγμα για το βενιζελικό μπλοκ ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ που την Κυριακή αναμένεται να εκλέξει τη νέα του κεντρική επιτροπή. Σε δύο θέματα ανετράπη τελικά η επίσημη γραμμή που είχε εγκρίνει ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος και αυτό δεν αποκλείεται να φέρει σημαντικές εξελίξεις στο άμεσο μέλλον.

Το κυριότερο πλήγμα που δέχθηκε προσωπικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι ότι μετά την πρόταση που ενέκρινε η συντριπτική πλειοψηφία των συνέδρων -παρά το γεγονός ότι η επιτροπή καταστατικού διαφωνούσε- μένουν εκτός υποψηφιοτήτων για την κεντρική επιτροπή όσα στελέχη κατέχουν θέσεις στο δημόσιο τομέα.

Ο πρώτος που πλήττεται από αυτή την εξέλιξη είναι το alter ego του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Στέλιος Αγγελούδης ο οποίος κατέχει τη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης.

Την πρόταση αυτή κατέθεσαν στο σώμα του συνεδρίου δύο βενιζελικά στελέχη της νεότερης γενιάς οι Νίκος Ανδρουλάκης και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Παράλληλα, έντονες ήταν και οι διεργασίες που διεξήχθησαν επί ώρες με κεντρικό σημείο διαφωνίας το ποσοστό του ορίου σταυροδοσίας για την εκλογή της κεντρικής επιτροπής.

Στο περασμένο συνέδριο το ποσοστό ήταν το 10% και αυτό πρακτικά σήμαινε ότι δεν μπορούσε εύκολα καμία ομάδα να κυριαρχήσει επί της άλλης με "σκληρή σταυροδοσία" καθώς όσοι εκλέγονται θα έπρεπε να έχουν πραγματικά διευρυμένη αποδοχή από το σώμα των συνέδρων.

Ο κ. Βενιζέλος είχε εγκρίνει ως ποσοστό σταυροδοσίας το 30%, μετά από συνεννόησή του με την επιτροπή καταστατικού και τον επικεφαλής της Χρήστο Πρωτόπαπα.

Από την άλλη πλευρά, στελέχη όπως οι Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, Μιχάλης Καρχιμάκης και Τόνια Αντωνίου ήθελαν να περάσει το 40%.

Τελικά, στη διάρκεια του συνεδρίου ο Νίκος Ανδρουλάκης και πάλι, κατέβασε πρόταση για 10% ενώ ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος επέμεινε για 20% κάτι το οποίο έγινε τελικά αποδεκτό ως κοινή συνισταμένη μετά την παρέμβαση του Γιάννη Σουλαδάκη, επικεφαλής της ΕΚΑΠ.

Εϊχαν προηγηθεί πάντως αντεγκλήσεις και ένταση καθώς αμφισβητήθηκε και το αποτέλεσμα της πρώτης καταμέτρησης των συνέδρων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ