Ο εμίρης του Κατάρ ψηφίζει και πάλι Ελλάδα - iefimerida.gr

Ο εμίρης του Κατάρ ψηφίζει και πάλι Ελλάδα

Ο εμίρης του Κατάρ ψηφίζει και πάλι Ελλάδα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ολοένα και περισσότερα είναι τα «σημάδια» ότι αναθερμαίνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον του εμίρη του Κατάρ Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θανί για την Ελλάδα, έπειτα από μια εποχή «αμφισβήτησης», εκλίπουν οι διάφοροι παράγοντες που τον... κρατούσαν μακριά από τη χώρα.

Λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Κατάρ όπου είχε επαφές με την βασιλική οικογένεια της χώρας για την επενδυτική συνεργασία των δύο χωρών, ο εμίρης είχε ανακοινώσει την απόφασή του να αποσύρει το ενδιαφέρον του για την αγορά του μικρού νησιού ονόματι Οξεία, που βρίσκεται στις εκβολές του Αχελώου ποταμού.

Τελικά, το deal έλαβε σάρκα και οστά, καθώς όπως αναφέρουν πληροφορίες ξεπεράστηκαν τα όποια γραφειοκρατικά προβλήματα υπήρχαν και ο αλ Θανί θα ολοκληρώσει μια επένδυση ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Παράλληλα, ο εμίρης του Κατάρ «επανήλθε» στον κατάλογο των υποψηφίων επενδυτών για το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, υπογράφοντας τις σχετικές ρήτρες εμπιστευτικότητας που επικυρώνουν την εξέλιξη.

Ο εμίρης του Κατάρ είχε ενημερώσει τον δήμαρχο Ιθάκης Γιάννη Κασσιανό για την απόφασή τους να μην προχωρήσουν στην επένδυση, παρ' ότι είχε δώσει ήδη προκαταβολή, όταν έμαθαν πως το κομμάτι του νησιού (10 στρέμματα από τα 4.500) όπου ήθελαν να χτίσουν χαρακτηρίζεται δασικό και δεν θα μπορέσουν να χτίσουν.

«Μείνετε να κοιτάζετε τα πουρνάρια να μεγαλώνουν και να τρώτε τους καρπούς τους...» φέρεται να είχαν πει τότε στον δήμαρχο της Ιθάκης, όπου ανήκει διοικητικά το μικρό νησί των Εχινάδων, οι εκπρόσωποι του εμίρη, συμπληρώνοντας: «Ο εμίρης μου ζήτησε να σας πω ότι στην Ελλάδα δεν ψάχνετε για επενδυτές, αλλά για μαζοχιστές».

Τα γραφειοκρατικά «κολλήματα»

Για να φτάσει να πει το «οκ» ο εμίρης Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θανί και να μην «χαθεί» η επένδυση χρειάστηκε να τεθεί σε εγρήγορση ο δημόσιος τομέας, προκειμένου να απαραίτητα έγγραφα και να δοθούν οι απαιτούμενες άδειες.

Για την αγοραπωλησία χρειάζονταν υπογραφές από το Λιμενικό και τη διεύθυνση Φάρων, από το υπουργείο Γεωργίας αλλά και να γίνουν όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες από το Υποθηκοφυλακείο Κεφαλονιάς.

Ο εμίρης του Κατάρ ψηφίζει και πάλι Ελλάδα  | iefimerida.gr 0

Που βρίσκεται η Οξεία ή Οξυά

Το νησί έκτασης 4,223 τετραγωνικών χιλιομέτρων βρίσκεται στις εκβολές του Αχελώου ποταμού, δυτικά του νομού Αιτωλοακαρνανίας και ανατολικά της Ιθάκης, στο Ιόνιο πέλαγος.

Ανήκει στο σύμπλεγμα των Εχινάδων νήσων και αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Εχινάδων μετά τον Πεταλά, είναι ακατοίκητο και διοικητικά υπάγεται στο δήμο Ιθάκης.

Σε ποιους ανήκει το νησί

Βεβαίως, τα χρήματα από την αγοραπωλησία του νησιού δεν θα μπουν στο ελληνικό δημόσιο, καθώς το νησί είναι ιδιόκτητο.

Ανήκει στην οικογένεια Σταμούλη, μια οικογένεια Ελληνοαυστραλών επιχειρηματιών που είχε προτείνει κάποτε την μετονομασία του νησιού σε «Ναυσικά», έπειτα από τον απροσδόκητο θάνατο της κόρης του κ. Σταμούλη, με αντάλλαγμα κάποιες δωρεές στο δήμο Ιθάκης.

Οι... επαφές του αλ Θανί με την Ελλάδα

Ο εμίρης του Κατάρ είναι λάτρης της Ελλάδας και του υπέροχου τοπίου της και το έχει αποδείξει επανειλημμένα.

Τα τελευταία χρόνια βρίσκεται αρκετά συχνά στα νερά του Ιονίου πελάγους με τη θαλαμηγό του, είτε με την οικογένειά του, είτε με στελέχη της κυβέρνησης του Κατάρ.

Μάλιστα, σε μια από τις επισκέψεις του, και δεδομένης της αγάπης του για τα ελληνικά εδέσματα, είχε κάνει σκληρό παζάρι με πλανόδιο ψαρά προκειμένου να αγοράσει από αυτόν, πέντε κιλά φρέσκου γαύρου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ