Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους πληρώνει αλλά τα υπουργεία... κοιμούνται - iefimerida.gr

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους πληρώνει αλλά τα υπουργεία... κοιμούνται

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους πληρώνει αλλά τα υπουργεία... κοιμούνται
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ούτε τα μισά από αυτά που έχει πληρώσει το ΓΛΚ, έναντι των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, δεν έχουν φτάσει στην αγορά, καθώς τα υπουργεία που παίρνουν τις χρηματοδοτήσεις από τον Δεκέμβριο κινούνται με ρυθμούς χελώνας, επικαλούμενα το ελλιπές πλαίσιο για τη διαδικασία πληρωμών. Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε ο Χ. Σταϊκούρας, έως το τέλος Φεβρουαρίου είχαν δοθεί από το ΓΛΚ προς τα υπουργεία, περίπου 2,3 δισ ευρώ, ενώ αναμένεται έως το τέλος Μαρτίου το ποσό να έχει φτάσει στα 3,7 δισ ευρώ. Ωστόσο αυτά που κατέληξαν στους ιδιώτες έως τώρα, δεν φτάνουν ούτε το 1 δισ ευρώ!

Ειδικότερα, το Δεκέμβριο πληρώθηκαν από τα Υπουργεία 47 εκατ. ευρώ και τον Ιανουάριο άλλα 217 εκατ. ευρώ, με τις εκτιμήσεις του Χ. Σταϊκούρα να ανεβάζουν το πήχη πάνω από το 1 δισ ευρώ στο τέλος... Μαρτίου! Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, οι τεράστια απόκλιση μεταξύ του ρυθμού χρηματοδοτήσεων από το ΓΛΚ και του ρυθμού πληρωμών από τα υπουργεία, θα καλυφθεί εντός του Μαρτίου, με δεδομένο ότι ήδη βρίσκεται στη Βουλή νομοσχέδιο για τη διαδικασία πληρωμών.

Αναπάντητο μένει, επίσης, το ερώτημα για το πώς και πότε θα ικανοποιηθούν οι εκκρεμείς αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ ύψους 1,74 δισ ευρώ και φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων 1,2 δισ ευρώ, που αποτυπώνονται στην έκθεση- κόλαφο ΔΝΤ- Κομισιόν για τη φορολογική διοίκηση. Όπως ανέφερε αξιωματούχος του ΓΛΚ, το θέμα αποτελεί αντικείμενο συζήτησης με τη Τρόικα, καθώς εάν αυτά καταστούν ληξιπρόθεσμα, θα πρέπει να συνυπολογιστούν στο Έλλειμμα. Ωστόσο, σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες του ΓΛΚ, με δεδομένο ότι δεν έχει γίνει ακόμα η εκκαθάριση των σχετικών αιτήσεων, το τελικό ποσό προς πληρωμή θα είναι πολύ μικρότερο από αυτό που αποτυπώνεται στην Έκθεση.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, ο μεγάλος όγκος των έως τώρα πληρωμών του ΓΛΚ αφορά στην Υγεία (ΕΟΠΥΥ, νοσοκομεία), στους ΟΤΑ και στη καταβολή εφάπαξ. Σημειώνεται ότι έως τέλος Φεβρουαρίου έχουν καλυφθεί 4.457 εφάπαξ δημοσίων υπαλλήλων και άλλα 1.100 εφάπαξ σε ασφαλισμένους του ΚΑΠ- ΔΕΗ. Εκτιμάται ότι έως το τέλος του έτους θα έχει εξοφληθεί το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών του 2011 αλλά και μέρος των οφειλών του 2012.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ