Νέο κούρεμα του χρέους βλέπει το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών - iefimerida.gr

Νέο κούρεμα του χρέους βλέπει το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών

Νέο κούρεμα του Χρέους βλέπει το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Αναπόφευκτο θεωρεί ένα νέο «ψαλίδισμα» του χρέους το ΚΕΠΕ, καθώς θεωρεί ότι παρά το διπλό «κούρεμα» στα ομόλογα του ιδιωτικού τομέα, το χρέος παραμένει σε μη βιώσιμα επίπεδα.

Ειδικότερα, σε μελέτη που συμπεριλαμβάνεται στο 3μηνιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, προτείνεται να γίνει το χρέος βιώσιμο το τρέχον έτος, και όχι το 2020 ή ένα άλλο μελλοντικό χρονοδιάγραμμα.

Η πρόταση των υπογραφόντων τη μελέτη -μεταξύ των οποίων ο πρώην Γ.Γ. Οικονομικών της Αργεντινής- για το OSI συμπεριλαμβάνει δύο βασικά στοιχεία:

  1. Κούρεμα του υπάρχοντος χρέους
  2. Τίτλους ΑΕΠ (GDP-linked warrants) που θα δίνουν τη δυνατότητα στους επενδυτές να ανακτήσουν περισσότερο από το κούρεμα του παλιού χρέους.

«Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι για να γίνει το ελληνικό δημόσιο χρέος βιώσιμο σήμερα απαιτείται ένα 40% κούρεμα του χρέους στον επίσημο τομέα. Εάν προσθέσουμε έναν τίτλο ΑΕΠ που, κάτω από συντηρητικές υποθέσεις, θα επιτρέπει μια επανάκτηση (recovery) της τάξεως του 45% με 50% μέσα σε 30 χρόνια, οι επενδυτές θα βρεθούν με 110% της ονομαστικής αξίας, ή με 10% κέρδος επί της ονομαστικής αξίας του παλιού χρέους», σημειώνουν οι κ.κ. Γεωργικόπουλος, Χατζάκης, Nielsen, Barrionuevo, επισημαίνοντας ότι αυτή η λύση σε περιόδους χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης, προστατεύει τη βιωσιμότητα και εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους, αφού οι απαιτούμενες πληρωμές κουπονιών των τίτλων ΑΕΠ θα είναι χαμηλές έως μηδενικές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ