Tucker 48 Torpedo: Στο σφυρί το Tucker του George Lucas που έχει σχεδιάσει Έλληνας - iefimerida.gr

Tucker 48 Torpedo: Στο σφυρί το Tucker του George Lucas που έχει σχεδιάσει Έλληνας

Tucker 48 Torpedo: Στο σφυρί το Tucker του George Lucas που έχει σχεδιάσει Έλλην
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στις δημοπρασίες εμφανίζονται πολλές φορές παλιά αυτοκίνητα με πολύ ενδιαφέρον παρελθόν. Έτσι σε μια ανάλογη εκδήλωση στο Amelia Island της Φλόριντα στις 9 Μαρτίου, θα πουληθεί ένα πραγματικά ξεχωριστό αυτοκίνητο.

Πρόκειται για ένα από τα 51 συνολικά Tucker 48 που κατασκευάστηκαν και από τα οποία διασώζονται σήμερα τα 47. Το συγκεκριμένο μάλιστα έχει ακόμα μια ιδιαιτερότητα που θα ανεβάσει την τιμή του στα ύψη -υπολογίζεται περί τα 1,7 εκατομμύρια δολάρια: ανήκε για μια περίοδο στο διάσημο George Lucas, που ήταν ο παραγωγός της ταινίας "Tucker, The Man and his dream" την οποία είχε σκηνοθετήσει ο εξίσου διάσημος Francis Ford Coppola το 1988.

Ήρωας του φιλμ ο Preston Michael Tucker, που είχε κάνει σκοπό της ζωής του να κατασκευάσει το πλέον πρωτοποριακό αυτοκίνητο της εποχής του. Σε σημαντικό βαθμό το είχε καταφέρει, μιας και το Tucker 48 -το παρατσούκλι του είναι Torpedo- ήταν αεροδυναμικό, είχε ζώνες ασφαλείας, επενδύσεις στο ταμπλό καθώς και έναν τρίτο προβολέα στο μέσο της μάσκας του, που ακολουθούσε τις κινήσεις του τιμονιού -αυτό δηλαδή που σήμερα ονομάζεται adaptive lighting και κάνει ακριβώς την ίδια δουλειά! Ιδιαίτερος ήταν και ο κινητήρας του: ένας boxer 5.500 κυβικών που απέδιδε 166 ίππους και του εξασφάλιζε μια τελική σχεδόν 200 χλμ./ ώρα. Το 1948!

Η εντυπωσιακή εμφάνιση του Tucker 48 πιστώνεται σε έναν Ελληνοαμερικανό σχεδιαστή, τον Αλέξανδρο Σαράντο Τρεμούλη, με καταγωγή (των γονέων του) από τη Σπάρτη. O Τρεμούλης, που έχει συμπεριληφθεί στο Automotive Hall of Fame, πριν το Tucker είχε σχεδιάσει μεταξύ άλλων τα διάσημα και πανάκριβα τότε και σήμερα Cord 810 και 812, καθώς και μια custom Duesenberg (το αυτοκίνητο το πίσω μέρος του οποίου έμοιαζε με πλώρη σκάφους και πρωταγωνιστούσε σε μια παλιά τηλεοπτική διαφήμιση του Ballantines), ενώ στην ταινία για τον Tucker μετείχε ως σύμβουλος. Το δικό του ρόλο τον έπαιζε ο Ελληνοκαναδός ηθοποιός Ηλίας Κοτέας, ενώ αυτόν του Preston Tucker ο Jeff Bridges.

O θρύλος θέλει τις λεγόμενες Big Three αυτοκινητοβιομηχανίες της εποχής (Ford, Chrysler και General Motors) να συμμάχησαν ενάντια στον κοινό εχθρό Tucker. Η πραγματικότητα είχε να κάνει περισσότερο με το μέγεθος και την πολυπλοκότητα του εγχειρήματος του τελευταίου, όμως οι θρύλοι είναι πάντοτε πιο ωραίοι.

Και για την περίσταση υπεύθυνοι σε κάποια βαθμό τόσο για τη λάμψη του Tucker 48 Torpedo όσο για την τιμή με την οποία θα αλλάξει ιδιοκτήτη στη δημοπρασία της 9ης Μαρτίου.

Tucker 48 Torpedo: Στο σφυρί το Tucker του George Lucas που έχει σχεδιάσει Έλληνας | iefimerida.gr 0
Tucker 48 Torpedo: Στο σφυρί το Tucker του George Lucas που έχει σχεδιάσει Έλληνας | iefimerida.gr 1
Tucker 48 Torpedo: Στο σφυρί το Tucker του George Lucas που έχει σχεδιάσει Έλληνας | iefimerida.gr 2
Tucker 48 Torpedo: Στο σφυρί το Tucker του George Lucas που έχει σχεδιάσει Έλληνας | iefimerida.gr 3
Tucker 48 Torpedo: Στο σφυρί το Tucker του George Lucas που έχει σχεδιάσει Έλληνας | iefimerida.gr 4
Tucker 48 Torpedo: Στο σφυρί το Tucker του George Lucas που έχει σχεδιάσει Έλληνας | iefimerida.gr 5
Tucker 48 Torpedo: Στο σφυρί το Tucker του George Lucas που έχει σχεδιάσει Έλληνας | iefimerida.gr 6
Tucker 48 Torpedo: Στο σφυρί το Tucker του George Lucas που έχει σχεδιάσει Έλληνας | iefimerida.gr 7
Tucker 48 Torpedo: Στο σφυρί το Tucker του George Lucas που έχει σχεδιάσει Έλληνας | iefimerida.gr 8
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ