Στο κυνήγι μεγάλων επενδύσεων -Τι περιλαμβάνει το κυβερνητικό σχέδιο - iefimerida.gr

Στο κυνήγι μεγάλων επενδύσεων -Τι περιλαμβάνει το κυβερνητικό σχέδιο

Στο κυνήγι μεγάλων επενδύσεων -Τι περιλαμβάνει το κυβερνητικό σχέδιο
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Να λειτουργήσει ο νέος Αναπτυξιακός νόμος, ως «κράχτης» ξένων μεγάλων επενδύσεων, φιλοδοξεί η κυβέρνηση και γι' αυτόν ακριβώς το λόγο υπάρχει ειδική μέριμνα για τις αποκαλούμενες «στρατηγικές επενδύσεις», με διευκολύνσεις ειδικά σε εκείνους που έρχονται εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με φόντο, λοιπόν, την επιστροφή του Κατάρ στον υπό διαμόρφωση επενδυτικό χάρτη αλλά και την επικείμενη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, το νομοσχέδιο που κατατέθηκε τη Πέμπτη, προλειαίνει το έδαφος. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων:

  • Ενισχύεται ο ρόλος της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων
  • Διευρύνεται το πλαίσιο των Στρατηγικών Επενδύσεων καθώς παρέχεται η δυνατότητα υπαγωγής και επιχειρήσεων που ήδη λειτουργούν η διατήρηση των οποίων θεωρείται κρίσιμη για την εθνική οικονομία
  • Διευκολύνεται το σύστημα αδειοδότησης επενδυτικών σχεδίων καθώς συστήνεται η Γενική Διεύθυνση Στρατηγικών Επενδύσεων
  • Με δεδομένη την οικονομική συγκυρία, καταργείται η υποχρέωση κατάθεσης εγγυητικής επιστολής συμμετοχής και προωθείται η αύξηση της Διαχειριστικής Αμοιβής η οποία θα καταβάλλεται σε δύο στάδια και σε συνάρτηση με την εξέλιξη της επένδυσης.
  • Δίνεται επίσης έμφαση, στη δυνατότητα εισαγωγής φορολογικών κινήτρων για την ανάπτυξη στρατηγικών επενδύσεων, στο πλαίσιο των περιορισμών του κοινοτικού δικαίου και της υφιστάμενης δημοσιονομικής συγκυρίας.
  • Για την άρση σημαντικών γραφειοκρατικών εμποδίων και με στόχο την απλούστευση και επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης, καταργείται η ανάγκη έκδοσης πολλαπλών αδειών και αντικαθίσταται με την έκδοση «πολυάδειας».
  • Διευκολύνονται οι επενδυτές τρίτων κρατών ως προς την παραμονή τους στην Ελλάδα με την παροχή διευρυμένων χρονικών ορίων παραμονής για τους εκπροσώπους των επενδυτικών φορέων και των συνεργατών τους. Παράλληλα παρέχεται δυνατότητα χορήγησης αδειών διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών και σε μέλη οικογενειών τους, που προβαίνουν σε αγορά ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα η αξία της οποίας υπερβαίνει τις 300.000 Ευρώ.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ