Ο ΟΗΕ προετοιμάζει πυρηνική – πυραυλική ασπίδα κατά γιγαντιαίων αστεροειδών - iefimerida.gr

Ο ΟΗΕ προετοιμάζει πυρηνική – πυραυλική ασπίδα κατά γιγαντιαίων αστεροειδών

Ο ΟΗΕ προετοιμάζει πυρηνική – πυραυλική ασπίδα κατά γιγαντιαίων αστεροειδών
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η βροχή μετεωριτών στη Ρωσία θορύβησε τους υπεύθυνους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος απευθύνει έκκληση για τη δημιουργία διεθνούς δικτύου για την παρακολούθηση της απειλής που προκύπτει από αστεροειδείς και άλλα αντικείμενα που βρίσκονται κοντά στη Γη.

Οι εμπειρογνώμονες του γραφείου του ΟΗΕ για υποθέσεις του Διαστήματος (UNOOSA) πραγματοποιούν αυτή την περίοδο σύνοδο στη Βιέννη και αναφέρουν ότι επεξεργάζονται μια πρόταση για συντονισμένη δράση, ενώ ετοιμάζουν και ομάδες εργασίας για να μελετήσουν τον τρόπο άμυνας απέναντι σε μεγάλα αντικείμενα που θα μπορούσαν να συγκρουστούν με τη Γη.

Ο επικεφαλής του αντίστοιχου τομέα της NASA, Λέντλεϊ Τζόνσον δηλώνει χαρακτηριστικά: «Πρέπει να κάνουμε καλύτερη δουλειά προετοιμάζοντας τους εαυτούς μας γι' αυτό».

Το ενδιαφέρον στην 11ήμερη σύνοδο επικεντρώνεται στους κινδύνους από τους μεγάλους αστεροειδείς του διαστήματος στη σκιά του μετεωρίτη που χτύπησε τη Ρωσία την προηγούμενη εβδομάδα, γεγονός που προκάλεσε διεθνή έκπληξη και προβληματισμό.

Εκείνο για το οποίο προετοιμάζεται ο UNOOSA είναι το ενδεχόμενο να συγκρουστούν με τη γη αστεροειδείς που είναι μεγαλύτεροι από ένα χιλιόμετρο διάμετρο και θα είχαν παγκόσμιες συνέπειες.

Τονίζεται, βέβαια, από τους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για μια τέτοια πιθανότητα στα επόμενα εκατό χρόνια, ωστόσο, το σχεδιαζόμενο νέο δίκτυο αναμένεται να εξετάσει τις ενδεχόμενες απειλές και θα προτείνει πιθανά αμυντικά σενάρια.

Οι επιστήμονες εξετάζουν το ενδεχόμενο να πλήξουν τους αστεροειδείς με πυραύλους για να αλλάξει η τροχιά τους ή να τους ανατινάξουν με πυρηνική βόμβα ως μέτρο έσχατης ανάγκης.

Το σώμα αυτό του ΟΗΕ έχει επίσης ως στόχο να εκπαιδεύσει το κοινό για το τι πρέπει να κάνει σε περίπτωση που μικρότερα αντικείμενα εισέρχονται στην ατμόσφαιρα, όπως συνέβη την περασμένη εβδομάδα στην κεντρική Ρωσία.

Ο Τζόνσον είπε ότι οι άνθρωποι πρέπει να έχουν γνώσεις σχετικά με τέτοια φαινόμενα, ακριβώς όπως και οι περισσότεροι άνθρωποι ξέρουν να υποχωρούν για να αποφύγουν ένα τσουνάμι.

«Όταν βλέπουμε μια λευκή λάμψη και μια μεγάλη (συμπύκνωση) λευκού καπνού στον ουρανό πιθανώς δεν είναι καλή στιγμή για να σταθεί κάποιος στο παράθυρο και να το παρατηρεί αυτό, επειδή μπορεί να ακολουθήσει μια έκρηξη», τόνισε.

Δίκτυο παρακολούθησης προτείνει και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος

Σε ανάλογο κλίμα και τα πορίσματα της ESA, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος, η οποία τονίζει ότι η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει οργανωμένο δίκτυο παρακολούθησης για να εντοπίζει μικρούς αστεροειδείς που απειλούν τη Γη για να προστατευθεί ο πληθυσμός της.

«Προς το παρόν, είναι κυρίως τα μεγαλύτερα αντικείμενα (μετεωρίτες, αστεροειδείς) που εντοπίζονται. Περίπου το 99% των μεγάλων αστεροειδών με διάμετρο μεγαλύτερη από ένα χιλιόμετρο έχουν ήδη εντοπιστεί», υπενθυμίζει ο Νικολά Μπομπρίνσκι, επικεφαλής του SSA, του προγράμματος «διαστημικής παρακολούθησης» της ESA.

Αλλά γι' αυτόν, «ο κίνδυνος προέρχεται από τους μικρούς αστεροειδείς, που είναι πολύ περισσότεροι». «Σε περίπτωση σύγκρουσης, μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες ζημιές. Είδατε τι έκανε ο μετεωρίτης με διάμετρο 17 μέτρα στο Τσελιάμπινσκ (Ρωσία)», του οποίου το κρουστικό κύμα προκάλεσε περισσότερους από χίλιους τραυματίες στα Ουράλια την Παρασκευή.

«Αν πάρετε ένα αντικείμενο 50 μέτρων, με μάζα που πολλαπλασιάζεται επί είκοσι ή τριάντα φορές, φθάνουμε σε τεράστιες ενέργειες», δήλωσε τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπομπρίνσκι.

Πενήντα μέτρα είναι περίπου το μέγεθος του αστεροειδή 2012 DA14 που πέρασε πολύ κοντά από τη Γη την περασμένη εβδομάδα (περίπου 27.000 χλμ.).

Σύμφωνα με τον ίδιο, περίπου ένα εκατομμύριο αστεροειδείς των 50 μέτρων ή και περισσότερο «οργώνουν» το ηλιακό μας σύστημα, και λιγότεροι από 10.000 μέχρι στιγμής έχουν χαρακτηριστεί ως ουράνια σώματα που μπορούν να διασταυρωθούν με την τροχιά της Γης.

«Αυτό σημαίνει ότι τα περισσότερα από τα αντικείμενα αυτά, που υπάρχει κίνδυνος μια μέρα να πέσουν πάνω μας, δεν έχουν εντοπιστεί. Υπάρχει μια τεράστια δουλειά που πρέπει ακόμη να κάνουμε», τονίζει ο επικεφαλής του SSA, πρόγραμμα που ξεκίνησε στα τέλη του 2008 από τα κράτη μέλη της ESA.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ