Οι ληστές της Κοζάνης ετοίμαζαν βόμβα που θα ενεργοποιούσαν μέσω κινητού - iefimerida.gr

Οι ληστές της Κοζάνης ετοίμαζαν βόμβα που θα ενεργοποιούσαν μέσω κινητού

Οι ληστές της Κοζάνης ετοίμαζαν βόμβα που θα ενεργοποιούταν μέσω κινητού
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο εντοπισμός της γιάφκας στα Τουρκοβούνια έδωσε νέα στοιχεία στην Αντιτρομοκρατική υπηρεσία για τον τρόπο δράσης των ληστών της Κοζάνης, οι οποίοι όπως όλα δείχνουν προσπαθούσαν ή είχαν καταφέρει να κατασκευάσουν βόμβα, η οποία θα είχε τη δυνατότητα να ενεργοποιηθεί μέσω κινητού.

Οι λίστες με τα ονοματεπώνυμα πολιτών που είχαν κρυμμένες οι ληστές της Κοζάνης στη γιάφκα και εντόπισαν οι αστυνομικοί ήταν χωρισμένες σε κατηγορίες. Σε αυτές με τα ασφαλή ονόματα και σε αυτές με τα λιγότερo ασφαλή. Οι δράστες χρησιμοποιούσαν τις λίστες προκειμένου να φτιάχνουν πλαστά δελτία ταυτότητας και να τα χρησιμοποιούν στην ενοικίαση σπιτιών.

Γιατί έκαναν διαχωρισμό στα ονοματεπώνυμα

Συγκεκριμένα τα ασφαλή ονόματα, όπως αναφέρουν οι νεαροί συλληφθέντες στις χειρόγραφες σημειώσεις τους, είναι όσα δεν έχουν εμπλακεί σε κάποια παράνομη πράξη και δεν είχαν απασχολήσει στο παρελθόν την αστυνομία. Με αυτά τα στοιχεία οι δράστες αποκτούσαν καλής ποιότητας πλαστές ταυτότητες και μπορούσαν να κινηθούν χωρίς να στρέψουν τα βλέμματα και τις υποψίες των αστυνομικών πάνω τους.

Τα λιγότερο ασφαλή ονόματα, όπως λένε στην αντιτρομοκρατική, οι νεαροί τα είχαν ως στοιχεία γενικής χρήσης.

Ανησυχία για τις χειρόγραφες σημειώσεις συνδεσμολογίας βομβών

Ανησυχητικό πάντως θεωρείται το στοιχείο ότι οι νεαροί είχαν σχέδια για συνδεσμολογία εκρηκτικών μηχανισμών, οι οποίοι μάλιστα θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν μέσω κινητού τηλεφώνου, αφού ακόμα δεν είναι γνωστό αν οι δράστες είχαν κατασκευάσει μία τέτοια βόμβα και οι ελεύθεροι συνεργάτες τους τη χρησιμοποιήσουν σε κάποιο μελλοντικό χτύπημα.

Παράλληλα προκύπτει πως οι ληστές της Κοζάνης σχετίζονται με τους τελευταίους έγκλειστους που κατηγορούνται για συμμετοχή στους Πυρήνες της Φωτιάς, όπως φαίνεται από τις χειρόγραφες σημειώσεις που εντοπίστηκαν στη γιάφκα στα Τουρκοβούνια.

Τα πέντε usb και οι κωδικοποιημένες ονομασίες

Στο διαμέρισμα βρέθηκαν πέντε στικάκια usb, τα οποία βρίσκονται ήδη στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ και εξετάζονται ώστε να μπορέσουν οι άνδρες της αντιτρομοκρατικής να αντλήσουν και νέα στοιχεία για τους δράστες.

Επιπλέον στις ιδιόχειρες σημειώσεις που βρέθηκαν στο σπίτι στα Τουρκοβούνια υπάρχουν κωδικοποιημένες φράσεις, τις οποίες χρησιμοποιούσαν οι δράστες στις κρυπτογραφημένες επικοινωνίες-συνεννοήσεις που είχαν μεταξύ τους.

Ο επικεφαλής της ΔΑΕΕΒ στις έρευνες

Η αντίδραση της αντιτρομοκρατικής στον εντοπισμό και την εξάρθρωση της συμμορίας των ληστών της Κοζάνης ήταν άμεση και πρόκειται για μία σημαντικότατη επιτυχία στην προσπάθεια να συλληφθούν τα ελεύθερα μέλη της Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς, αλλά και οι ομάδες - παρακλάδια που σχετίζονται με αυτήν. Μάλιστα ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας ταξίαρχος Αλκης Τζωίτης συντονίζει τις έρευνες και παράλληλα συμμετέχει και ο ίδιος προσωπικά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ