Μέγκαν Γκρην: Αυτός που κερδίζει από το πρωτογενές πλεόνασμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ - iefimerida.gr

Μέγκαν Γκρην: Αυτός που κερδίζει από το πρωτογενές πλεόνασμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ

Μέγκαν Γκρην: Αυτός που κερδίζει από το πρωτογενές πλεόνασμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Megan Greene έγινε γνωστή ως το δεξί χέρι του Νουριέλ Ρουμπινί στην Roubini Global Economics και τώρα είναι επικεφαλής οικονομολόγος της Maverick Intelligence. Εχει βαθιά γνώση των οικονομικών μεγεθών στην Ελλάδα και εξήγησε τι είναι το πρωτογενές πλεόνασμα και ποιός ωφελείται πολιτικά από αυτό.

«Η Ελλάδα ίσως λάβει σκληρή επιβράβευση για την επιτυχία της», προειδοποιεί η Megan Greene, με άρθρο της στο Bloomberg, στο οποίο προβλέπει ότι... ο βασικός κερδισμένος από την επιστροφή της χώρας σε πρωτογενές πλεόνασμα δεν θα είναι ο Αντώνης Σαμαράς, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Στην πραγματικότητα, η ανακοίνωση του υπουργείο Οικονομικών ήταν πρόωρη», γράφει η οικονομολόγος, καθώς όπως εξηγεί, το πρωτογενές πλεόνασμα εμφανίζεται σε μη ενοποιημένη βάση, ενώ οφείλεται στο γεγονός ότι το ελληνικό κράτος σταμάτησε, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012, να πληρώνει τις υποχρεώσεις του.

Όπως και να έχει, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να απολαύσει ένα από τα βασικά οφέλη που έχουν οι χώρες που επιτυγχάνουν πρωτογενές πλεόνασμα μετά από μία κρίση: Δεν μπορεί να κηρύξει παύση πληρωμών, αφού έχει πολύ λίγα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα ομόλογα.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να ωφελήσει μόνο το ΣΥΡΙΖΑ, γράφει η Greene.

Και αυτό γιατί η κυβέρνηση έλεγε έως τώρα ότι η λιτότητα είναι αναγκαία, προκειμένου να συνεχίσουν να έρχονται τα δάνεια της διάσωσης.

«Αυτό το επιχείρημα πείθει δυσκολότερα εφόσον η Ελλάδα έχει πρωτογενές πλεόνασμα και μπορεί να αυτο-χρηματοδοτηθεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να ισχυριστεί ότι οι μειώσεις σε μισθούς, συντάξεις και δαπάνες δεν γίνονται πλέον για να είναι εγγυημένες οι βασικές υπηρεσίες προς τον ελληνικό πληθυσμό, αλλά για να πληρωθούν οι μισητοί ξένοι πιστωτές», σημειώνει το άρθρο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ