Η Τρόικα έρχεται και ζητά τις 25.000 απολύσεις και τις αποκρατικοποιήσεις, αλλιώς... - iefimerida.gr

Η Τρόικα έρχεται και ζητά τις 25.000 απολύσεις και τις αποκρατικοποιήσεις, αλλιώς...

Η Τρόικα έρχεται και ζητά τις 25.000 απολύσεις και τις αποκρατικοποιήσεις
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Σε κατάσταση ετοιμότητας τέθηκε η κυβέρνηση και ειδικά το οικονομικό επιτελείο, εν αναμονή της νέας επίσκεψης της Τρόικα στο τέλος του μήνα, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν εγκαίρως οι αρρυθμίες στην εφαρμογή του Προγράμματος.

Στη κορυφή της σχετικής λίστας βρίσκεται το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, για το οποίο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς συγκάλεσε ειδική σύσκεψη το Σάββατο, προς αποφυγήν νέων καθυστερήσεων, που πλέον συνεπάγονται έκτακτες περικοπές δαπανών έως και 1 δισ. ευρώ ετησίως.

Όπως επισημαίνουν αξιωματούχοι των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης, για την επίτευξη του φετινού στόχου για 2,5 δισ. ευρώ, «κλειδί» χαρακτηρίζονται οι διαγωνισμοί για ΟΠΑΠ, ΔΕΠΑ- ΔΕΣΦΑ, για τους οποίους αναμένονται εξελίξεις τον Απρίλιο.

Ωστόσο, πέρα από τις διαθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, καθίσταται πλέον σαφές ότι η επιτυχία του προγράμματος εξαρτάται και από εξωγενείς παράγοντες, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση αυτή των άτυπων πιέσεων- κυρίως από την Ουάσινγκτον- για τον αγοραστή της ΔΕΠΑ.

Υψηλό δείκτη δυσκολίας έχει και η αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα, με δεδομένο ότι η Τρόικα ασκεί πίεση για απτά αποτελέσματα. Από το υπουργείο Οικονομικών δεν φαίνεται, πάντως, να ανησυχούν, σημειώνοντας ότι το σχέδιο Μανιτάκη προχωρά κανονικά. Η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει στοιχεία για την απόδοση του σχεδίου διαθεσιμότητας, όπως επίσης να ολοκληρώσει το σχέδιο για το προσωπικό των υπουργείων, που είναι προαπαιτούμενο για τη δόση του Μαρτίου.

Με βάση αυτό το σχέδιο θα εντοπιστεί το πλεονάζον προσωπικό και οι πλεονάζουσες θέσεις και θα οριστούν 3μηνιαίοι στόχοι για υποχρεωτικές αποχωρήσεις έως 2014. Το κρίσιμο είναι να πειστεί η Τρόικα ότι όντως 25.000 υπάλληλοι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα εντός του έτους, κάτι που σημαίνει ότι εντός του 2014 θα δουν τη πόρτα της εξόδου, ζήτημα που φαίνεται ότι εξακολουθεί να προκαλεί ενδοκυβερνητικές τριβές, με δεδομένο ότι κυρίως η ΔΗΜΑΡ ούτε καν συζητά το ενδεχόμενο απολύσεων.

Στο δημοσιονομικό πεδίο, το πρώτο καμπανάκι ήχησε από τη «τρύπα» στα έσοδα του Ιανουαρίου. Η Τρόικα σε κάθε περίπτωση θα εξετάσει τη δυναμική εσόδων, κυρίως από την έμμεση φορολογία, ενώ θα αξιολογήσει τι έχει γίνει έως τώρα για την αναδιάρθρωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού αλλά και για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, όπου στη πραγματικότητα η κυβέρνηση το μόνο που έχει να επιδείξει είναι ο ορισμός του μόνιμου γενικού γραμματέα Εσόδων.

Κι ενώ έχει "παγώσει" η διακομματική επιτροπή για τη φορολογία των ακινήτων, εν αναμονή του τελικού σχεδίου που έχει αναλάβει να εκπονήσει το υπουργείο Οικονομικών, ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ στην επιτροπή Δημήτρης Χατζησωκράτης σημείωσε ότι υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις, όχι μόνο από «κατέχοντες» αλλά και από βουλευτές της Ν.Δ., που θέτουν σε κίνδυνο τη κατάληξη του εγχειρήματος.

Το υπουργείο Οικονομικών από τη πλευρά του επισημαίνει ότι το νομοσχέδιο θα φτάσει στη Βουλή έως τις αρχές του καλοκαιριού και ο νέος Φόρος θα εφαρμοστεί από φέτος, χωρίς ωστόσο να είναι απολύτως ξεκάθαρο ακόμα τι μέλλει γενέσθαι με τα αγροτεμάχια, με δεδομένο ότι η καταγραφή τους θα ολοκληρωθεί στο τέλος Ιουνίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ