ΔΝΤ και Κομισιόν: Μην κάνετε όνειρα για νέα διαπραγμάτευση - iefimerida.gr

ΔΝΤ και Κομισιόν: Μην κάνετε όνειρα για νέα διαπραγμάτευση

ΔΝΤ και Κομισιόν: Μην κάνετε όνειρα για νέα διαπραγμάτευση
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κλείνουν την πόρτα της επαναδιαπραγμάτευσης ΔΝΤ και Κομισιόν σφραγίζοντας και επισήμως τη συζήτηση για το λάθος στους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές και τη συζήτηση και τις προσδοκίες που δημιουργήθηκαν από την δημόσια παραδοχή του Ταμείου.

Ο Διευθυντής Εξωτερικών Σχέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, εμφανίστηκε κατηγορηματικός και έκανε λόγο για «λανθασμένες εντυπώσεις» και «παρερμηνεία» των δηλώσεων Μπλανσάρ.

Ο κ. Ράις ξεκαθάρισε ότι «Συνιστά ριζική παρερμηνεία των ιστορικών δεδομένων και της έρευνας του ΔΝΤ σε ό,τι αφορά στους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές να συνδέει κανείς τα μακροοικονομικά και δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας με τον σχεδιασμό του προγράμματος», ενώ πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα έχει ήδη τροποποιηθεί αφήνοντας, μέσες άκρες, ελάχιστα περιθώρια για περαιτέρω αναπροσαρμογή.

Δεν θέλησε, μάλιστα, να σχολιάσει ευθέως την αναφορά του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, πως θα ζητήσει διευκρινίσεις για λάθη του Ταμείου σε υπολογισμούς και υποστήριξε ότι έχουν δημιουργηθεί «λανθασμένες εντυπώσεις».

Ανέφερε ότι «το πρόγραμμα έχει ήδη τροποποιηθεί, με μεγαλύτερο χρόνο για τη δημοσιονομική προσαρμογή και για τη μείωση του χρέους» και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα ζήτησε και έλαβε την ελάφρυνση του χρέους, γι' αυτό, καθήκον τώρα είναι η εφαρμογή του προγράμματος που έχει συμφωνηθεί» δήλωση που μπορεί να ερμηνευθεί πως το Ταμείο κλείνει προς το παρόν το οποιοδήποτε παραθυράκι για αναπροσαρμογή του προγράμματος.

Υποστήριξε, τέλος, ότι οι εταίροι της Ελλάδας παραμένουν σε πλήρη συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα, ενώ πρωταρχικός στόχο για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις είναι η εφαρμογή του.

Νωρίτερα και ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών, Ολι Ρεν είχε αναφερθεί στη συζήτηση για τους πολλαπλασιαστές δηλώνοντας ότι «δεν βοηθάει» την Ελλάδα η ανακίνηση του ζητήματος και προέτρεψε την κυβέρνηση να συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι η πολιτική αστάθεια και όχι το λάθος του ΔΝΤ ευθύνεται για τη λιτότητα στην Ελλάδα.

«Οχι μεν αλλά» από τους Ευρωπαίους για τον κατώτατο μισθό

Για παρερμηνεία των δηλώσεών του κάνει λόγο, μέσω του εκπροσώπου του, ο ευρωπαίος Επίτροπος, Ολι Ρεν, αναφορικά με τον σάλο που προκλήθηκε για πιθανολογούμενη μείωση του κατώτατου μισθού το 2014.

Ο Σάιμον Ο' Κόνορ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, κατά την τακτική ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε ότι ο Ολι Ρεν ποτέ δεν μίλησε για νέα μείωση μισθών, απλά επανέλαβε αυτό που έχει συμφωνηθεί στο Μνημόνιο 3, ότι ο κατώτατος μισθός θα αναθεωρηθεί το πρώτο τρίμηνο του 2014.

«Δεν υπάρχει ούτε σαφής, αλλά ούτε υπονοούμενη συμφωνία για περαιτέρω μείωση των μισθών» δήλωσε ο Σάιμον Ο Κόνορ, ο οποίος προσθέτει, πάντως, ότι «Κανείς δεν προδικάζει το αποτέλεσμα αυτής της αναθεώρησης».

Νέος πόλεμος ανακοινώσεων κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ

Οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Ολι Ρεν πυροδότησαν νέο γύρο αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Ολι Ρεν τόνισε «Η διάψευση των εξωφρενικών ισχυρισμών του ΣΥΡΙΖΑ για επιβεβαίωση της μείωσης του κατώτατου μισθού από τον Επίτροπο Όλι Ρεν, είναι η φυσική κατάληξη των επικοινωνιακών κόλπων του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η απόδειξη της πλήρους αδυναμίας του να αντιληφθεί τα ευρωπαϊκά δρώμενα».

Λίγη ώρα αργότερα ήρθε και η απάντηση της Κουμουνδούρου με ανακοίνωση που αναφέρει:

«Η κυβέρνηση κάνει ότι ξεχνά πως η υλοποίηση του μνημονίου είναι συνώνυμη με την περαιτέρω φτωχοποίηση και την εξαθλίωση των εργαζομένων. Κανένας, όμως, άνεργος ή φτωχός δεν μπορεί να κάνει το ίδιο».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ