Πώς κατάφεραν οι Ελληνες σε λίγα χρόνια να φτιάξουν ποιοτικά κρασιά. Κτήμα Τέχνη Οίνου, ένα παράδειγμα [εικόνες] - iefimerida.gr

Πώς κατάφεραν οι Ελληνες σε λίγα χρόνια να φτιάξουν ποιοτικά κρασιά. Κτήμα Τέχνη Οίνου, ένα παράδειγμα [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πίσω από το Κτήμα Τέχνη Οίνου βρίσκονται οι Γιάννης Παπαδόπουλος πολιτικός μηχανικός και Γιάννης Καλαϊτζίδης αρχιτέκτονας μηχανικός, πετυχημένοι επαγγελματίες και οι δύο. Καμία σχέση με το κρασί, αλλά τα κατάφεραν.

Το ξεκίνημα γίνεται το 1993 όταν ο Γιάννης Παπαδόπουλος επενδύει το μεράκι του σ' έναν μικρό οικογενειακό αμπελώνα στο Μικροχώρι Δράμας και ταυτόχρονα στεγάζει τ' όνειρό του σ' ένα χώρο λιτό και αρχίζει την οινοποίηση για χόμπι και προσωπική κατανάλωση.
Δύο χρόνια αργότερα, το 1995, περνάει το κατώφλι του οινοποιείου και ο Γιάννης Καλαϊτζίδης .

Η δημιουργία του κτήματος Τέχνη Οίνου συνοδεύτηκε από την κυκλοφορία των πρώτων τους κρασιών, τη σειρά του λευκού, ροζέ και ερυθρού «Τέχνη Αλυπίας» που πολύ γρήγορα κατέλαβαν τη θέση τους στην αγορά των νέων ποιοτικών ελληνικών κρασιών.

Οι αμπελώνες

Οι αμπελώνες του κτήματος Τέχνη Οίνου στο Μικροχώρι Δράμας ατενίζουν το Παγγαίο όρος, βουνό που στην αρχαιότητα συνδέθηκε με τη Διονυσιακή λατρεία και την ορφική διδασκαλία.

Για τη δημιουργία τους επιλέχθηκαν επικλινείς τοποθεσίες, με ευνοϊκό νότιο προσανατολισμό, που δεν πλήττονται από ανοιξιάτικους παγετούς. Τα εδάφη είναι κυρίως αμμοαργιλοπηλώδη, ιδανικά για την ανάδειξη των χαρακτηριστικών των ελληνικών και ξενικών ποικιλιών που φυτεύτηκαν.
Οι γαλλικές Sauvignon Blanc, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, οι ιταλικές Sangiovese, Nebbiolo , η πορτογαλέζικη Touriga Nacional και οι ελληνικές Ασύρτικο , Αγιωργίτικο και Λημνιώνα καλλιεργούνται με ιδιαίτερη φροντίδα και προσήλωση στην ποιοτική έκφραση της πρώτης ύλης.

Η σημερινή έκταση των ιδιόκτητων αμπελώνων του κτήματος Τέχνη Οίνου ανέρχεται σε 160 στρέμματα και από το 2009 ξεκίνησε η φύτευση επιπλέον 100 στρεμμάτων στην Κρύα Βρύση σε μια τοποθεσία όπου από αρχαιοτάτων χρόνων ήταν γνωστή η αμπελοκαλλιέργεια και η παραγωγή κρασιού όπως μαρτυρεί και η ύπαρξη του Ιερού του Διόνυσου.

Το οινοποιείο

Το κομψό, σύγχρονο οινοποιείο του κτήματος Τέχνη Οίνου βρίσκεται στις παρυφές του οικισμού στο Μικροχώρι Δράμας. Το πρώτο τμήμα του οινοποιείου κατασκευάσθηκε το 1998 και ακολούθησε, το 2007, η επέκταση του στην άλλη πλευρά του παρακείμενου δρόμου. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν το 2008, αποκαλύπτοντας δύο καλόγουστα κτιριακά συγκροτήματα. Οι δύο πύργοι κτισμένοι παράλληλα στα άκρα των δύο συγκροτημάτων αποτελούν αρχιτεκτονικά δείγματα καλαίσθητης αρμονίας.
Επικοινωνούν μέσω υπόγειου τούνελ που έχει μετατραπεί σεα παλαίωσης. Οι χώροι, υπόγειοι και υπέργειοι, συνολικής έκτασης 3.000 τ.μ., έχουν δυναμικότητα παραγωγής 300.000 φιαλών.

Πανάκριβος εξοπλισμός

Ο άνετος και λειτουργικός χώρος παραγωγής σχεδιάστηκε εξ' αρχής στο καινούργιο κτίριο. Στεγάζει όλον τον απαραίτητο υπερσύγχρονο εξοπλισμό για την παραγωγή ποιοτικών κρασιών: Εναλλάκτης θερμότητας για την ψύξη των εκραγισμένων σταφυλιών, πνευματικό πιεστήριο, προπιεστήριο και ειδικές δεξαμενές για την προζυμωτική εκχύλιση των λευκών αλλά και των ερυθρών σταφυλιών, ανοξείδωτες δεξαμενές ζύμωσης και οινοποιητές με αυτόματο σύστημα ψύξης-θέρμανσης, θάλαμο ψύξης για τη ζύμωση και την ωρίμανση των λευκών κρασιών σε δρύινα βαρέλια, δρύινη δεξαμενή ζύμωσης για ερυθρή οινοποίηση ιδιαίτερων κρασιών και δεξαμενές σταθεροποίησης.

Τα ελληνικά κρασιά είναι ακριβά

«Τα ελληνικά κρασιά είναι ακριβά. Κάθε μικρό οινοποιείο φροντίζει να είναι πλήρως εξοπλισμένο. Στο εξωτερικό, όμως, το πράγμα λειτουργεί τελείως διαφορετικά και πολύ πιο απλά. Στη Γαλλία, για παράδειγμα, τα μικρά οινοποιεία δεν διαθέτουν τον υπερεξοπλισμό που έχουν τα δικά μας στην Ελλάδα. Επειτα, σε κάποιες χώρες τα κρασιά διαμορφώνονται με άλλου τύπου παρεμβάσεις που μειώνουν τα συνολικά τους έξοδα. Τέλος, οι εκτάσεις στις περισσότερες οινοπαραγωγούς χώρες του εξωτερικού είναι τεράστιες. Εδώ ο κλήρος είναι κατακερματισμένος, γεγονός που δυσχεραίνει εξαιρετικά τις αμπελουργικές εργασίες. Από την άλλη, αυτό το τελευταίο ευνοεί την πολυπλοκότητα των παραγόμενων οίνων, αφού από τα διάσπαρτα αμπελοτόπια μαζεύουμε καρπό με ποικιλομορφία χαρακτηριστικών λόγω διαφοράς μικροκλίματος» λέει ο Γιάννης Παπαδόπουλος

Κάβες κομψοτέχνημα

Το σύνολο των ερυθρών κρασιών του κτήματος και ορισμένα λευκά συνεχίζουν τη ζωή τους στις υπόγειες κάβες. Σε σταθερές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας, που ρυθμίζονται από ειδικό σύστημα κλιματισμού, ιδανικές για την παλαίωση, ωριμάζουν μέσα σε εκατοντάδες γαλλικά δρύινα βαρέλια. Στη συνέχεια, ξεκουράζονται εμφιαλωμένα, μέχρι να κυκλοφορήσουν στην αγορά.

Ένα κεντρικό ηλεκτρονικό σύστημα παρακολουθεί συνέχεια το σύνολο της παραγωγικής διαδικασίας (θερμοκρασίες ζύμωσης και σταθεροποίησης, ανακυκλώσεις κλπ.) επεμβαίνοντας αυτόματα και δίνοντας τη δυνατότητα δημιουργίας του ιστορικού κάθε δεξαμενής (ιχνηλασιμότητα).

Εχτισαν διώροφο πύργο

Στο Μικροχώρι της Δράμας, σε ένα κομψό αρχιτεκτονικό συγκρότημα, δύο εξαιρετικοί οινοποιοί ένωσαν τις δυνάμεις και το μεράκι τους για να δημιουργήσουν το Κτήμα Τέχνης Οίνου. Το Κτήμα συνδυάζει ιδανικά την παραδοσιακή αισθητική με τη σύγχρονη λειτουργική υποδομή σε κάθε στάδιο της παραγωγής μέσα σ' ένα ειδυλλιακό κτήμα. Κύριο χαρακτηριστικό του συνόλου είναι το επιτυχημένο αποτέλεσμα της αρχιτεκτονικής σύλληψης με δεσπόζοντα στοιχεία τον διώροφο πύργο και τη διαμόρφωση των εξωτερικών χώρων που περιβάλλουν τις κτιριακές εγκαταστάσεις.

Επισκέψιμο οινοποιείο

Το οινοποιείο λειτουργεί καθημερινά (12.00-16.00) και το Σαββατοκύριακο κατόπιν ραντεβού (κα Μαριάννα Παπαδοπούλου, 25210 83626, www.wineart.gr).

Διάσημο το Τέχνη Αλυπίας

Η σειρά του λευκού, ροζέ και ερυθρού «Τέχνη Αλυπίας» (το όνομα το εμπνεύστηκε ο φιλόλογος Χατζηθεοδωρίδης Βασίλειος), τριών Τοπικών Οίνων Δράμας, εγκαινίασε την πρώτη εμφάνιση του κτήματος και γρήγορα κατέλαβαν την θέση τους στην αγορά των νέων ποιοτικών Ελληνικών κρασιών. Οι αρχικές 3.000 φιάλες του λευκού Τέχνη Αλυπίας 1997 γρήγορα σκαρφάλωσαν στις 100.000 του 2001, διατηρώντας πάντα την αρχική προσκόλληση στην ποιότητα. Το 1999 δημιουργήθηκε το «Ήδυσμα Δρυός» ένας ακόμη Τοπικός Οίνος Δράμας, περιορισμένου αριθμού φιαλών και αμέσως αγαπήθηκε από τους οινόφιλους.

Πουλάει κυρίως στην Ελλάδα

Η δυναμικότητα του ανέρχεται στις 150.000 φιάλες και διατίθεται στην ελληνική αγορά κατά 70% και στην ξένη κατά 30% (Γερμανία 10 %, Βέλγιο 5 %, Κύπρος 5 %, Αμερική 10 %).

Και ο γιός στη δουλειά

Το μόνο σίγουρο είναι πως για χάρη του οινοποιείου, η πρώτη δουλειά τους -του αρχιτέκτονα και του πολιτικού μηχανικού αντίστοιχα- έχει έρθει σε δεύτερη μοίρα. Εβαλαν όμως όλη τη μαστοριά τους και από αρχιτεκτονικής πλευράς το κτίριο είναι εντυπωσιακό. Στο χώρο όπου συντελείται η διαδικασία της οινοποίησης, δεσπόζουν οι μεγάλες ανοξείδωτες δεξαμενές με ειδικούς μανδύες ψύξης, ενώ η υψηλή τεχνολογία κατευθύνει όλα τα στάδια της παραγωγής. Για τον απόλυτο έλεγχο της κάθε φάσης παραγωγής, λειτουργεί ηλεκτρονικό σύστημα χειρισμού αλλά και παρακολούθησης ενώ εδώ -και σε ελάχιστα ακόμα οινοποιεία στην Ελλάδα- υπάρχει το υπερσύγχρονο μηχάνημα ψύξης που εξυπηρετεί την κρυοεκχύλιση των λευκών οίνων, με απότομη πτώση της θερμοκρασίας στους 10° C. Η μεταφορά των σταφυλιών στα προπιεστήρια -που λειτουργούν με τη δύναμη της βαρύτητας- γίνεται με πίεση διοξειδίου του άνθρακα.

Στο εξοπλισμένο με όργανα ακριβείας χημείο εργάζεται ο Ακης Παπαδόπουλος, γιος του Γιάννη. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, έκανε σπουδές οινολογίας στο Μπορντό και πλέον εργάζεται ως οινολόγος στην οικογενειακή επιχείρηση, έχοντας πολύτιμο συνοδοιπόρο τον γεωπόνο Ηρακλή Τοπαλίδη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ